Menü

Hogyan kell helyesen fogat mosni?

Talán ez egy olcsó és bagatell témának tűnik, pedig… Az egészségtudatos életmódban ez is egy fontos kérdéskör, ahogyan a rendszeres fogászati látogatás is, a fogkőeltávolítás, a helyes fogmosás és az ezzel járó tudnivalók.

A fenti tanácsok betartása a rendezett és egészséges fogazat alapja. A fogak sorsa mindig a gazdájuk megfelelő gondoskodásán múlik, ehhez hoztunk néhány alapinformációt.

Elsőként a megfelelő fogápolási eszközök kiválasztása és rendszeres cseréje, aminek fontosságára felhívnánk a figyelmet. A számunkra megfelelő fogkefe típus kiválasztásakor mérlegeljük, hogy melyik fajta a megfelelő számunkra, előnyben részesítjük-e az elektromos fogkefét a hagyományossal szemben, milyen technikával mosunk fogat és milyen gyakran cseréljük az eszközt.

Ma már annyi féle fogkefét lehet kapni, mely kiszolgálja a különböző igényeket: polírozó, puha sörtéjű vagy kifejezetten a fogszabályzóhoz való.

Bármilyet is veszünk, a lényeg, hogy minimum 2-3 havonta cseréljük, vagy ha a fogkefe sörtéi előbb elhasználódnak, akkor előbb.

Milyen fogkrémet keressünk?

Fogkrém esetén arra kell ügyelnünk – ha egyéb fogászati problémánk nincs – hogy 3-4 havonta váltsunk. Van, aki a mentolost szereti, a gyerekek a gyümölcsös ízvilágot kedvelik, mások a gyógynövényeset használják, esetleg fogfehérítő hatásút.

Speciális problémára speciális fogápolás szükséges, ha például ínygyulladásunk van, vagy fogágybetegséggel küzdünk, esetleg érzékeny a fogínyünk, akkor már kezelésre és ápolásra van szükség.

Használjuk kiegészítő kellékeket?

A fogselyem, fogköztisztító, a szájvíz használata is igen hasznos, ahogy a nyelvtisztító is, ezekkel a fogszuvasodás és ínygyulladás is megelőzhető.

Milyen a helyes fogmosási technika?

Egy alapos fogápolás 2-3 percig tart, érdemes mérni az időt. Fogkrémből pedig nem kell sok, elég mindössze egy borsónyi mennyiség.

A szakemberek egybehangzó véleménye szerint a helyes technika az, ha a fogkefe szálai – amennyire csak tudnak – behatolnak a fogak közötti területre és tisztítják az ínyszélt és a fognyakat is. Az egyszerű vízszintes sikálás nem elegendő, helyette a körkörös mozdulatok ajánlottak.

Két fog között lévő résekben a felhalmozódó lepedék fogkővé alakul, ezeket fogselyem, vagy fogköztisztító segítségével érhetjük el.

Egy nap sem múlhat el fogápolás nélkül, a napi kétszeri tisztításra, reggel és este feltétlen szüksége van a fogainknak, ezen felül nyugodtan tarthatunk magunknál egy fogkefét a munkahelyünkön is. A fogorvost pedig legalább évente kétszer keressük fel!

Endometriózis – mobilapplikációs segítség

Nem lehet eléggé kihangsúlyozni, hogy mennyire fontos egészségünk szempontjából, hogy figyeljünk testük jeleire, mivel minél hamarabb vesszük észre az árulkodó jeleket egy kialakuló betegség során, annál nagyobb az esély a gyógyulásra. Egy mobilapp segíthet ebben.

Cipősdoboz akció, MikulásGyár idén is!

„Cipősdoboz akció idén is! Te is segíthetsz!” – emlékeznek még a tavalyi cikkemre erről? Ha igen, annak nagyon örülök, ebben az esetben ideje ismét emlékeztetni magunkat erre a nagyszerű jótékonysági kezdeményezésre, ha nem, akkor pedig kérem olvassák el a mai témánkról készült írást és lehetőségeik szerint segítsenek a rászorulókon!

A karácsony illatai

A karácsony hangulatához elengedhetetlenek a hagyományos karácsonyi ételek, az apró díszek és kiegészítők és bizonyos illatok is, amelyek igazán meghitté teszik a családi ünnepet.
Aki kedveli az illóolajokat, olvassa el mai cikkünket!

A tartós fáradtság okai

A tartós fáradtság igen komoly probléma, amely nappali teljesítménycsökkenéshez, koncentrációzavarokhoz, akár balesetekhez is vezethet.

Nem olvasnak a kamaszok

Vajon miért nehéz a 12-16 éves korosztályt olvasásra bírni? Hogyan tehetjük vonzóvá az irodalmat és a könyveket az internettel, mobiltelefonnal, közösségi oldalakkal, „kütyüzéssel” szemben? Hogyan válasszunk könyvet a gyermekünknek?