Menü

Mit jelent a szürke szín a pszichológiában?

Amikor hallunk olyan emberről, aki "szürke személy" vagy "szürke nap" volt, általában olyan tulajdonságok létezésére utal, mint a szomorúság vagy a monotonitás és az illúzió hiánya. Ezzel szemben egy bizonyos folytonosságot és pályát is kifejt.

Az igazság az, hogy a szürke nagyon különleges színű, amely hagyományosan nagyon semleges szimbolikussá vált, annak ellenére, hogy hajlamos rossz szempontot kapni. Ez a szimbolizmus és bizonyos elemekkel és életfontosságú pillanatokkal való társulása miatt a szürke szín bizonyos értelemben és hatással volt a pszichés szintre. Mit jelent a szürke szín a pszichológiában? Lássuk ezt a cikket.

Mi ez a szín?

Mielőtt belépne a szimbolikus és pszichológiai jelentés értékeléséhez, amelyet rendszerint a szürke színre adnak, helyénvaló röviden megjegyezni, hogy mi a szóban forgó szürke. Először is meg kell jegyeznünk, hogy a színek többi részéhez hasonlóan a szürke csak a termék terméke a retináinknak a fénytörés vagy annak bizonyos hullámhosszúságainak hiánya .

Mint a fekete vagy a fehér esetében is, akromatikus színnel találkozunk, amelyet a kónuszainkban jelen lévő pigmentek nem érzékelnek, hanem olyan botjaink ragadják meg őket, amelyek a színeknél többet a fényesség vagy a közegben jelen lévő fény mennyisége.

A szürkét a fény befogása és annak hiánya közötti közbenső pont, vagy az első objektum blokkolása okozza. Technikailag és kromatikusan a szürke lenne a középpont vagy a fehér-fekete keverék , bár az arányok függvényében könnyebb vagy sötétebb lehet.

A két szélsőség között semleges helyzetnek köszönhetően különös tulajdonsága van, hogy saját komplementer (bár érdekes kontrasztot mutat a színek, mint a sárga).

Ez egy olyan szín, amelynek jelentése elvileg semleges, de könnyen negatívnak tekinthető, és amelyhez bizonyos konnotációkat pszichológiailag társítunk (ahogy Eva Heller rámutat a színes pszichológiájára). Főként a szürke haj (és ezért az öregedés és az életkor), a hamu és a por, valamint a kő (ami nem a Földön) színe. Ugyanakkor és bár nem ugyanolyan színű, ez is ezüsttel kapcsolódik.

A szürkével és a pszichológiai hatásokkal kapcsolatos legtöbb szimbólum, amelyet általában bennünk generál az ezekkel az elemekkel való kapcsolatát, valamint a fekete-fehér közötti semleges pontot (egy közbenső pont, amely nemcsak a kromatikus, hanem az egyes szimbolikusakra is utal), amelyek mind pozitív, mind negatív konnotációkkal rendelkeznek.

És ha valamit jellemeznek, különösen a szürke szín a szín semlegesség, a semlegesség, amely szintén pozitív és ellenszenves konnotációkkal bír.

Az énerő miértje és fejlesztése

Az életben számos olyan kérdés van miszerint: milyen tulajdonságokat szeretünk leginkább magunkban? Mely képességeinkre támaszkodhatunk a nehéz helyzetekben? Úgymond mindenki életében vannak krízisek, mélypontok, amelyekkel akkor is meg kell küzdeni, ha az számunkra nem komfortos. Ehhez a küzdéshez énerőre van szükség, amelyet leggyakrabban a múltbéli helyzetekből, és tapasztalatokból merítünk. Ebben a cikkben arra kaphatunk választ, hogy miből táplálkozhat a belső énünk, vagyis miből meríthetünk erőt a mindennapi stresszhelyzetekkel való megküzdéshez.

A betegségtudat valós okai

Az egészségszorongás kapcsán fontos kiemelni annak két „végpontját”: amikor a személy nem észleli testi jelzéseit, vagy nem veszi tudomásul azokat, illetve amikor felnagyítja őket olyannyira, hogy akár ennek hatására halálfélelmet is átél.

Lélekerősítő technikák

Van, hogy minden összejön: szerelmi csalódás, fejmosás a főnöktől, apró baleset, betegség, balul sikerült ötlet, oktalan felszólító levél. Mindenkinek vannak jobb és rosszabb periódusai az életben. Van, aki könnyen túlteszi magát a problémákon, másnak meg gombóc nő a torkában és összeszorul a gyomra, és a legszívesebben meglapulna, elbújna a főnök, a kollégák, a család elől.

Szorongásos kórképek

A szorongásos zavarok az emberiség leggyakoribb betegségei. Élete folyamán a népesség legalább 25%-a fog megélni valamilyen szorongásos betegséget. Világszerte a családorvosi rendelőkben jelentkezők 30-40%-a szenved szorongásos betegségben. A szorongásos kórképek nőknél 2-4-szer gyakoribbak.

Hogyan tegyünk szert a pozitív kisugárzásra?

A belső kisugárzás, ha van, ha észrevehető, szerintem soha nem lehet igazán negatív. Úgy képzelem el, mint valamiféle fényt, valamilyen bizsergető, vonzerővel bíró aurát, ami körül lengi a tulajdonosát. Ráadásul mindenkinek nyitva áll az út ahhoz, hogy ilyen belső fénnyel, vonzerővel rendelkezhessen. Igen, mindenkinek.