Menü

Mit (ne) csináljunk, ha villámlik

Tegnap testközelből éltem át a villámlás, jégeső és vihar kombót, ráadásul egy futóversenyen, ilyenkor mindig szem előtt kell tartani, hogy mi a teendőnk viharban és mit ne tegyünk villámlás esetén? Életmentő tanácsok villámlás esetére, jó, ha ezzel mindenki tisztában van.

Bárkivel előfordulhat, hogy a szabad ég alatt éri egy nagy vihar. Én tegnap pont így jártam egy szekszárdi futóverseny maratoni távján. A nyári eső egy bizonyos fokig hangulatos és frissítő, azonban a jéggel és villámlással járó variációi hirtelen csapnak le és azonnal fedezékbe kell vonulnunk, mert valójában életveszélyben vagyunk akkor, amikor leszakad az ég. A villámlás áramerőssége elérheti a 20-30.000 ampert, és bárhová lecsaphat.

A villámlást nem szabad félvállról venni, sajnos előfordulnak halálos balesetek, azonban elkerülhető az életveszély, ha körültekintően járunk el.

Mit tegyünk, ha villámlik?

Ha lehet, azonnal húzódjunk be egy zárt épületbe vagy autóba.

Vihar idején lehetőleg ne nyissuk meg a csapokat, ne zuhanyozzunk, és húzzuk ki az elektromos berendezések csatlakozóit a konnektorokból és ne használjuk a vezetékes telefont. Mobiltelefonra ez nem vonatkozik.

Ha tóban, folyóban ér minket a vihar, azonnal el kell hagyni a vizet, mert mint tudjuk vonzza a villámokat és az áramot is vezeti.

Mit ne tegyünk villámlás esetén?

Ne álljunk be a fák alá, különösen akkor, ha a fa egy szál magában magasodik egy sík terepen.

Kerüljük a fémből és betonból készült tárgyakat, objektumokat.

Nyílt terepen tilos a földre feküdni villámláskor, ha más lehetőségünk nincs és nem találtunk menedéket, akkor guggolva várjuk ki a vihar végét és próbáljunk meg minél kisebbre összegömbölyödni.

Mi az a 30-30 szabály?

A 30-30 szabály annyit jelent, hogy két villámlás között többnyire 30 másodperc telik el és dörög, akkor a zivatarfelhő 10 km-en belül van, és veszélyt jelenthet a túrázó számára. Viszont a kockázat valószínűleg elmúlt, ha több mint 30 perc telt el az utolsó dörgés/villámlás között.

Magyarországon statisztikák szerint évente kb. 20-40 ember halálát okozza villámcsapás. Fontos lenne, hogy mindenki tudja melyek a teendők villámlás esetén. Megelőzésképp elmondhatjuk, hogy legjobb módszer megelőzni a villámlást és már a fekete fellegek megjelenésekor vonuljunk biztonságos helyre.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Klímakarbantartás: miért fontos?

A hirtelen beköszönő nyárias meleg lassan aktuálissá teszi a klímahasználatot, s ekkor különösen ajánlott otthonunk, autónk fertőtlenítése, hiszen a klímarendszerben számos kórokozó megtelepszik. A klíma karbantartása több okból is fontos, ám a menete bonyolultabb, minthogy azt házilag is teljeskörűen el lehessen végezni.