Menü

Amikre nincs szükségünk – avagy a nagy szelektálás

Időnként van az a nyugodtabb fél óra, amikor a vakációt töltő három gyerekem nem öli egymást itthon, s van kis időm arra, hogy belenézzek néhány szekrénybe, fiókba, kamrába, kerti tárolóba.

Néha sokkol, hogy a konyhaszekrényben száz bögre van, a beépített szekrényben pedig háromszor ennyi szatyor, továbbá két nagy szatyor, ami tele van kisebb zacskókkal…minek is?

Ha veszek új ruhát, valósággal neki kell feszülnöm a sornak, hogy betehessem az újabbat, de ki nem dobnék egyet sem, mert hátha „újra divatba jön”.

Mindig van néhány „belefogyok” darab, de ezek is ott fognak megporosodni az örökkévalóságnak, pedig egy szelektálás után más, hogy örülne neki!

A ruhákat igazából minden évszakváltáskor át kellene nézni, a feleslegeset kivenni, a gyerekek kinőtt holmijait pedig átvizsgálni, ugyanis csak a helyet foglalják.

A dekorációs kütyük csak porfogók, a konyhapulton sem kell olyan eszközt tárolni, amit havonta egyszer használunk, a törött bögrék helyett pedig van ezer másik, akkor is, ha magam is jók tudom, hogy a kedvenc bögrémből legjobb a kávé reggel, még ha meg is repedt az oldala.

Dobjuk ki a megrepedt tányérokat, letört fülű bögréket! Nincs rájuk szükség!

Nagyon jó érzés egyébként átlátni a szekrényeket, praktikussá tenni a konyhát, helyet nyerni, könnyebben takarítani. Természetesen mindez nem egy nap alatt készül el, nekem az „üres” fél óráimban van rá lehetőségem, hogy elkezdjek egy-egy kisebb szekrényt átnézni.

Hogyan kezdjünk hozzá?

Tegyük szabaddá a felületeket!

Vegyük le a felesleges képeket és dekorációkat a falról!

Apránként végezzük a szelektálást, hogy közben át tudjuk gondolni a teendőket.

Kevesebb dolgokat pakoljunk vissza a szekrényekbe, csak azokat tartsuk meg, amelyek tényleg szükségesek. A kevesebb néha több.

Adjunk túl a felesleges holmikon! Adjuk, vagy ajándékozzuk el őket!

Azt szoktam mondani, hogy a külső rend egyfajta belső rendezettséget, nyugalmat is ad nekem, úgyhogy épp itt az ideje, hogy alakítsunk az otthoni káoszon, és megszabaduljunk a felesleges holmiktól, kacatoktól, szükségtelen tárgyaktól, s ha már itt tartunk…azoktól az emberektől is, akik e tárgyakhoz hasonlóan szükségtelenek az életünkben, lehúznak érzelmileg. Így lehet nyitni új dolgok felé. Sok sikert!

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.