A nyári túlevés legyőzése
- Dátum: 2023.07.09., 17:52
- Szabó Máté
- képek:pexels.com
- étel, evés, fagylalt, hűtő, ivás, jégkrém, lángos, nyár, túlsúly
A nyári időszakot sokszor a strandolással, a szabadban eltöltött programokkal azonosítjuk. Azonban a szokásos kaják, desszertek között is bőven megvannak az olyan bűnösök, amelyek bizony elhízást okoznak a forróság ellenére is. Ilyenkor a strandforma helyett rengeteg ember inkább “növeszti a pocakját”, és nem “csökkenti” azt. Emellett a forróságban sokszor érezhetjük, hogy napközben étvágytalanok vagyunk, és nem kívánunk semmit, majd az esti időszakban mikor elkezd hűvösebb lenni, akkor elkezdünk túl sokat enni.
Ráadásul sok gyereknek, iskolásnak a nyári szünet magával hozza a túl sok szabadidőt is, amely pedig szintén hozzájárul a nassoláshoz. Például egy film, sorozat megnézése közben, vagy éppen videójátékozás alatt tökéletes lehetőség van arra, hogy nassoljunk valamit, amely aztán plusz kalóriaként hozzájárul ahhoz, hogy folyamatosan küzdjünk a túlsúly ellen.

A nyár titkos kalóriái
Észrevétlen kalóriáink egyik része a tipikus nyári strandételekből származik, gondoljunk csak a lángosra, kolbászra, hamburgerre, jégkrémre, vagy éppen a jégkására. Míg előbbiek túlzott zsírtartalmukkal, addig utóbbiak magas cukortartalmukkal viszik fel napi energiabevitelünket. Ráadásul az édességek, mint például a fagylalt, vagy a jégkrém sok embernek örökös csábítást jelentenek. Egy üdülés alkalmával természetesen élvezzük ki ezeket, de ne váljon a mindennapos étkezéseink részévé. A nyári időszakban a sok gyümölcs fogyasztása sokkal egészségesebb tud lenni, viszont ilyenkor a jégkrém, és a fagylalt nagy csábítóerő tud lenni.
Na és mi a helyzet az édességekkel? A jégkrém és a fagylalt talán az egyik legnagyobb ludas, de emellett a csokoládék, és a sütemények is bőven bűnösek abban, hogy ha a legforróbb időszak közepén kezdünk el hízni. A nyár előnye, hogy számtalan szuper gyümölcsös alternatívát találhatunk már, legyen az sima gyümölcs, vagy valamilyen gyümölcslé, esetleg joghurt.
A nassolás csak pillanatnyi öröm

Személy szerint sajnos rám is jellemző, hogy túl sokat foglalkozom (gondolatban) az evéssel, ételekkel, főzéssel, rengetegszer gondolok arra, hogy nassolni kellene valamit, és emiatt néha túl sok kalóriát viszek be egy nap a szervezetbe. Más szempontból lassan, összpontosítva enni, megfigyelni az ételt, sokszor megrágni a falatot, figyelni az ízekre, illatokra nem mindig annyira egyszerű. Sokszor csak gyorsan felfaljuk a kiszedett adagot, majd haladunk tovább a mindennapi teendőkkel.
Ezzel szemben megfigyelhető, hogy már maga a főzés is segít mélyebb kapcsolatot teremteni az étellel, vagy az is, hogy ha evés közben beszélgetünk valakivel, ilyenkor általában sokkal lassabban esszük meg az adott adagot. A rohanó, figyelmetlen evés hozzájárul több étkezési problémához is, mint például az elhízás, túlevés és az ezzel járó túlsúly.
Fontos tudatosítani azt is, hogy az ételek, édességek csak pillanatnyi örömet okoznak, nem kell lemondani minden finomságról, viszont az önuralom nagyon fontos abban, hogy ne együnk többet a kelleténél, és bizonyos nassolnivalókat, amelyekre nincs szükségünk vissza tudjunk rakni a hűtőbe, vagy a polcra.
Végül pedig ne felejtsük: ha helytelenek az étkezési szokásaink, akkor bizony változtatni kell, de az sosem követelmény, hogy fenekestül felforgassuk az eddig megszokott rendszerünket, valamint egy-egy kaját egyáltalán nem kell végleg kitörölni az életünkből, legtöbbször elegendő csak egy kicsivel visszább venni az elfogyasztott mennyiséget. Az elegendő alvás, és a rendszeres testmozgás pedig szintén nagyon fontos az étkezésünk szempontjából is. Ugyanis az edzés létfontosságú a kalóriák elégetésében, a rendszertelen és a túl kevés alvás pedig fokozza az éhségérzetet. Kis lépésekkel, tudatos hozzáállással és tartós megoldásokkal érhetjük el ugyanis a leghosszabb eredményeket!
Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit
A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.
Miért szárad ki télen az ajkunk?
A hideg hónapokban az ajkak különösen érzékennyé válnak, hiszen a vékony bőrfelület nem tudja megvédeni magát a szél, a hideg és a száraz levegő ellen. A cserepesedés, a húzódó érzés és a repedezés ilyenkor szinte mindennapos probléma lehet, de néhány egyszerű módszerrel sokat tehetünk a megelőzésért. A megfelelő hidratálás és a tudatos ajakápolás segíthet visszaadni az ajkak természetes puhaságát a téli időszakban is.
Természetes gyógymódok alkalmazása a szem egészségéért
A szemünk folyamatosan ki van téve a környezeti ártalmaknak, a digitális eszközök képernyőjének kék fényének, és a mindennapi fáradtságnak. Míg a modern orvostudomány fejlett megoldásokat kínál a súlyos látásproblémákra, számos enyhe, átmeneti panasz (például szárazság, irritáció, fáradtság) esetén a természetes gyógymódok hatékony és kíméletes kiegészítő terápiát jelenthetnek. Ezek az évszázados praktikák a gyógynövények gyulladáscsökkentő és nyugtató tulajdonságait aknázzák ki.
Furcsa betegségek, amikor a test különös üzeneteket küld
Az emberi szervezet bonyolult rendszer, amelyben számtalan folyamat zajlik egyszerre. Sok betegség jól ismert, könnyen felismerhető, és hétköznapi jelenségnek számít. Léteznek azonban olyan ritka, különös vagy éppen megdöbbentő kórképek, amelyek szinte már a hihetetlenség határát súrolják. Ezek a furcsa betegségek nem csupán orvosi ritkaságok, hanem bepillantást engednek abba, mennyire sokféle módon képes a testünk reagálni, alkalmazkodni vagy éppen hibásan működni.
A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra
A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.