Menü

Ehető gyomnövények – nézz körül a kertben

Hányan írtjuk a gyomokat a kertben, hogy szép legyen a gyep és bele sem gondolunk, hogy értékes, tápanyagokkal teli, akár gyógynövényektől szabadulunk meg, amikor kihúzzuk őket a földből. Készíthetünk salátát vagy fűszerezhetjük velük ételeinket, csak nyitott szemmel kell járnunk.

A tavasz nem csak a szép virágok nyílásával, hanem a hagyományos értelemben vett gyomok sarjadásával is jár. Akinek fontos a szép kert, a pázsit, mindent megtesz azért, hogy ne lássa ezeket a fűcsomók között, de érdemes kicsit utána olvasni, hogy milyen növények vesznek minket körül. Magyarország éghajlata és domborzati adottságai kedveznek a változatos növényvilág életben tartásához. Szerencsére manapság egyre többen készítenek szörpöket és lekvárokat bizonyos, meg nem szokott alapanyagokból, mint a pitypang szörp. Nem csak finomak, hanem egészségesek, bárhol fellelhető alapanyagok, és akár még gyógyírként is használhatóak.

Az egyik legelterjedtebb ilyen gyomunk a közönséges tyúkhúr. Kora tavasztól késő őszig megtalálható. Gazdag A- és C-vitaminban, magnéziumban. Minden föld feletti része fogyasztható, tehetjük salátába, levesbe fűszerként és még főzeléket is főzhetünk belőle. Hasonlóképpen megemlíthetjük a kövér porcsinyt is, lépten nyomon belebotlunk. Nagyon magas a C-vitamin tartalma, a régebbi időkben a skorbut kezelésére is használták. Savanyúságként ecetes lével felöntve, vagy borban áztatva és légmentesen lezárva télen is ehetjük, de lehet friss saláta alapanyag, de példát vehetünk a spanyolokról és párolhatjuk, vagy omlettbe szórva ízesíthetjük az ételt.

Mindenki számára ismerős lehet a lóhere, amiből a négylevelű már szerencsét is hoz. Leveleit virágzás előtt érdemes leszedni, főzelék vagy saláta alapanyagnak kiváló. Szép fehér virágait szárítva, őrölve fűszerként vigyük a konyhába, liszthez szórva a kenyér ízesebb lesz, de a főtt rizsnek és bulgurnak is jót tesz. A már említett pitypang, gyermekláncfű vagy kutyatej, bárhogy is nevezzük, a gyerekek kedvence. Sárga virágából kislányok koszorút köthetnek, fehér kis esernyőit szívesen fújják. Minden egyes része ehető, még a gyökere is. Virágzás előtt gyökerét és levelét főzve szintén salátának érdemes elkészíteni. Szirmait is felhasználhatjuk, az ecetnek remek zamatot kölcsönöz, emellett remek szörp alapanyag is.

A pásztortáskát se hagyjuk ki a sorból, hosszú szárán kis szív alakú levelek ücsörögnek, melyeknek bors ízük van. Szárítsuk ki, őröljük le és használjuk bors helyett, például húsok fűszerezéséhez. Végül vegyük a sorba a százszorszépet is, nagyon invazív kis virág, tavasszal nagyon szépen mutat fűben, de kevesen tudják, hogy levele enyhén vanília ízű, ha kiszárítjuk és porrá zúzzuk, akkor a süteményekhez szórva kellemes utóízt kölcsönöz. A virágot szárítsuk ki, szúrjuk ecetbe, ezt pedig adjuk rizs- és burgonya körethez. Értékes flavonoid tartalma van és anyagcsere serkentő hatása sem elhanyagolható.

Érdemes nyitott szemmel járni a kertben, erdőben, mezőkön, a minket körülölelő természet megannyi finom és szép növénnyel járul hozzá az életünkhöz. Tájékozódjuk arról, hogy melyik növény mire jó, próbáljuk őket ételeinkhez adni, sok meglepetés fog érni minket.

Miért fontos rendszeresen tisztítani a kárpitot, matracot és szőnyeget?

A lakások és irodák komfortja nagymértékben függ a bútorok, szőnyegek és matracok tisztaságától. Bár sokan csak a látható szennyeződéseket veszik észre, a kárpit, a matrac és a szőnyeg rendszeres tisztítása nem pusztán esztétikai kérdés, hanem egészségügyi szempontból is kiemelten fontos.

A mikulásvirág varázsa – gondozás, érdekességek és tippek az ünnepi kedvencről

A mikulásvirág (Euphorbia pulcherrima) a karácsony egyik legnépszerűbb szobanövénye, amely a tél ünnepi hangulatát szinte bármilyen otthonba képes becsempészni.

Tradíció vagy környezettudatosság?

A karácsonyi készülődés sokak számára már az advent első napjaiban elkezdődik, és ilyenkor nemcsak az ünnepi menü, hanem a karácsonyfa és a dekorációk kérdése is előtérbe kerül. Egyre többen próbálnak tudatosabban dönteni arról, hogy igazi vagy műfenyő kerüljön az otthonukba, és hogyan lehet az ünnepeket kevesebb hulladékkal megélni. A környezettudatosság ma már nem elvesz az ünnep varázsából – épp ellenkezőleg, új hagyományokat és személyesebb megoldásokat teremt.

Így lesz pompás a karácsonyi kaktusz – gondozás, elhelyezés és virágoztatás egyszerűen

A karácsonyi kaktusz az ünnepi időszak egyik legkedveltebb szobanövénye, amely csodaszép, színes virágaival decemberben hozza a hangulatot otthonunkba. Kis odafigyeléssel évről évre virágba borul az ünnepek idején.

Téli madáretetés szabályai – így segíthetünk a madaraknak biztonságosan

A tél beköszöntével a természet megváltozik, az élelemforrások pedig egyre szűkösebbé válnak a madarak számára. Ilyenkor sokan szeretnénk segíteni a kertünk, erkélyünk környékén élő kis szárnyasokat, de fontos tudni: a madáretetés felelősséggel jár.