Ehető gyomnövények – nézz körül a kertben
- Dátum: 2023.05.09., 20:24
- Erdős Dorka
- képek:pexels.com
- fűszer, gyom, lóhere, növény, pásztortáska, pitypang, porcsiny, százszorszép, tyúkhúr
Hányan írtjuk a gyomokat a kertben, hogy szép legyen a gyep és bele sem gondolunk, hogy értékes, tápanyagokkal teli, akár gyógynövényektől szabadulunk meg, amikor kihúzzuk őket a földből. Készíthetünk salátát vagy fűszerezhetjük velük ételeinket, csak nyitott szemmel kell járnunk.
A tavasz nem csak a szép virágok nyílásával, hanem a hagyományos értelemben vett gyomok sarjadásával is jár. Akinek fontos a szép kert, a pázsit, mindent megtesz azért, hogy ne lássa ezeket a fűcsomók között, de érdemes kicsit utána olvasni, hogy milyen növények vesznek minket körül. Magyarország éghajlata és domborzati adottságai kedveznek a változatos növényvilág életben tartásához. Szerencsére manapság egyre többen készítenek szörpöket és lekvárokat bizonyos, meg nem szokott alapanyagokból, mint a pitypang szörp. Nem csak finomak, hanem egészségesek, bárhol fellelhető alapanyagok, és akár még gyógyírként is használhatóak.
Az egyik legelterjedtebb ilyen gyomunk a közönséges tyúkhúr. Kora tavasztól késő őszig megtalálható. Gazdag A- és C-vitaminban, magnéziumban. Minden föld feletti része fogyasztható, tehetjük salátába, levesbe fűszerként és még főzeléket is főzhetünk belőle. Hasonlóképpen megemlíthetjük a kövér porcsinyt is, lépten nyomon belebotlunk. Nagyon magas a C-vitamin tartalma, a régebbi időkben a skorbut kezelésére is használták. Savanyúságként ecetes lével felöntve, vagy borban áztatva és légmentesen lezárva télen is ehetjük, de lehet friss saláta alapanyag, de példát vehetünk a spanyolokról és párolhatjuk, vagy omlettbe szórva ízesíthetjük az ételt.
Mindenki számára ismerős lehet a lóhere, amiből a négylevelű már szerencsét is hoz. Leveleit virágzás előtt érdemes leszedni, főzelék vagy saláta alapanyagnak kiváló. Szép fehér virágait szárítva, őrölve fűszerként vigyük a konyhába, liszthez szórva a kenyér ízesebb lesz, de a főtt rizsnek és bulgurnak is jót tesz. A már említett pitypang, gyermekláncfű vagy kutyatej, bárhogy is nevezzük, a gyerekek kedvence. Sárga virágából kislányok koszorút köthetnek, fehér kis esernyőit szívesen fújják. Minden egyes része ehető, még a gyökere is. Virágzás előtt gyökerét és levelét főzve szintén salátának érdemes elkészíteni. Szirmait is felhasználhatjuk, az ecetnek remek zamatot kölcsönöz, emellett remek szörp alapanyag is.
A pásztortáskát se hagyjuk ki a sorból, hosszú szárán kis szív alakú levelek ücsörögnek, melyeknek bors ízük van. Szárítsuk ki, őröljük le és használjuk bors helyett, például húsok fűszerezéséhez. Végül vegyük a sorba a százszorszépet is, nagyon invazív kis virág, tavasszal nagyon szépen mutat fűben, de kevesen tudják, hogy levele enyhén vanília ízű, ha kiszárítjuk és porrá zúzzuk, akkor a süteményekhez szórva kellemes utóízt kölcsönöz. A virágot szárítsuk ki, szúrjuk ecetbe, ezt pedig adjuk rizs- és burgonya körethez. Értékes flavonoid tartalma van és anyagcsere serkentő hatása sem elhanyagolható.
Érdemes nyitott szemmel járni a kertben, erdőben, mezőkön, a minket körülölelő természet megannyi finom és szép növénnyel járul hozzá az életünkhöz. Tájékozódjuk arról, hogy melyik növény mire jó, próbáljuk őket ételeinkhez adni, sok meglepetés fog érni minket.
Húsvéti Csodák és Tojáskereső Kalandok!

Itt a húsvét, amikor a természet újra éled, a fák rügyet bontanak, a nap egyre többet mosolyog ránk és bizony, a húsvéti nyuszi is megérkezik!
Mi is pontosan a ragadós száj- és körömfájás?

Az utóbbi időben a ragadós száj- és körömfájás lett az új COVID, annak ellenére, hogy csak az állatok egy részére veszélyes. Mindenhol erről hallani, korlátozások kerültek bevezetésre, például elmaradt a veszélyhelyzet miatt a Gerecse nevű népszerű teljesítménytúra is. Azonban milyen gazdasági károkat okoz az állattenyésztésben, hogyan terjed, milyen tünetei vannak és hogyan előzhető meg?
Fenntarthatósági témahét

A fenntarthatóság napjaink egyik legfontosabb témája, amely mind az egyének, mind a vállalatok, mind pedig a kormányok szintjén egyre nagyobb figyelmet kap. A következőkben úgy gondoltam, ez annyira kiemelt téma – nemcsak ezen a héten – hogy írok a fenntarthatóságról.
Árvacsalán, a kerti gyom ereje

Megannyi gyomot próbálunk kiirtani a kertben, udvarban, pedig többségük hasznos gyógynövény, ilyen az árvacsalán is.
A levegőminőség hatása a szervezetünkre

A levegő esszenciális az életben maradáshoz, mégis az iparral, a közlekedéssel, és sok más dologgal, aminek károsanyag kibocsájtása van szennyezzük azt. A rossz levegőminőség hosszú távon befolyásolhatja az egészségünket, így érdemes legalább a környezetünkben apró lépésekkel megóvni a levegőnket.