Menü

A borsmenta hatásai az egészségre

Mint a természetes megoldások híve, remek dolognak tartom ismerni a gyógynövényeket, illetve azok jótékony hatásait. Így mindig van mihez nyúlni, ha éppen segítségre van szükség. Ebben a cikkben a borsmenta emberi egészségre gyakorolt jótékony hatásait igyekszem bemutatni.

A borsmenta a vízimenta és a fodormenta keresztezésével jött létre. Jellegzetes illatát, amely oly gyakran jelenik meg szappanokban és cukorkákban, a benne lévő illóolaj adja.

A régi görögök, rómaiak és az egyiptomiak is használták gyógynövényként a mentát, többek között a borsmentát is, önálló fajként mégis csak a 17. században írták le.

A borsmenta levelét fogyaszthatjuk teaként, de kapható belőle készült kivonat, illetve kapszula is. Illóolaját is megvásárolhatjuk kapszula formában, de koncentrált illóolajként is. Alkalmazhatjuk a bőrünkön is, de mindig figyelni kell rá, hogy csak néhány cseppet használjunk, vagy hígítsuk ki, mert a tömény illóolaj allergiás reakciókat válthat ki.

A legújabb kutatások azt mutatják, hogy a borsmenta gyerekeknél fájdalomcsillapító hatással is bírhat. Azonban még mielőtt az orvosok ajánlhatnák, további kutatásokra van szükség. Más vizsgálatok kimutatták, hogy a kemoterápia okozta hányinger és hányás csillapításában is jótékony szerepe lehet. Ezen felül az irritábilis bélszindróma tüneteinek csökkentésében, illetve a migrénes fejfájás csillapításában is szerepet játszhat.

A leheletünk frissítésére is használhatjuk. Ami pedig a legjobb, hogy nemcsak a tüneteket, hanem antibakteriális hatása révén akár a kellemetlen lehelet kiváltó okát is megszüntetheti: a csírák elpusztításával.

Megfázásos betegségek idején a benne található mentol nagy segítség lehet az orrjáratok kitisztításában.

A tudomány ismerői sem biztosak benne, miért van ez így, de a borsmenta olaj szagolgatása segít az álmosság csökkentésében. Jó megoldás lehet így egy fárasztó napon.

A menstruációs görcsök hosszának csökkentésében is szerepe lehet. Képes megakadályozni az ételmérgezést okozó baktériumok (E. coli, Listeria, Salmonella) növekedését. Továbbá a Staphylococcus aureus-t is képes megölni, ami különféle fertőzéseket (pneumonia, meningitis) okozhat.

Az allergiaszezonban akár a kintlétet is jobban élvezhetjük, ugyanis a borsmenta ún. rozmarinsavat tartalmaz, ami segíthet a test hisztamin reakciójának csökkentésében, így kevésbé jelentkezhetnek olyan tünetek, mint a viszkető, irritált orr, a tüsszögés vagy a piros, viszkető szemek.

Kisebb tanulmányok azt is kimutatták, hogy a borsmenta illata jótékony hatással lehet a hosszabb távú koncentrációra, és extra éberen tarthatja az embert.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.