Menü

Ezért böjtölj almával

Régen az emberek főleg vallási okokból tartottak böjtöt hamvazószerdától húsvétig. Ezalatt egyáltalán nem fogyasztottak húst, és naponta csak egyszer laktak jól. Manapság sokan a tavaszi megújulás jegyében és egészségük megóvása érdekében táplálkoznak mértékletesen ebben az időszakban.

Böjtöléskor ideális táplálék az alma, mert minden létfontosságú tápanyaggal ellátja a szervezetedet, és pektintartalmának köszönhetően megszünteti az éhségérzetet. Ez a ballasztanyag ráadásul megköti az emésztés során kiválasztódó méreganyagokat és kitakarítja a beleket, valamint csökkenti a koleszterin- és vércukorszintet.

A gyümölcsöt nyersen és hámozatlanul fogyaszd, mert a héjában vagy közvetlenül alatta található a legtöbb értékes vitamin, nyomelem és ásványi anyag. Különösen fontos a szervezet ellenálló képességét fokozó C-vitamin, a vízhajtó tulajdonságú kálium, a csontritkulás ellen ható kalcium beépülését segítő bór és a vérképzést serkentő vas. Ezenkívül a gyümölcshús és a héj egyaránt gazdag antioxidáns vegyületekben, amelyek erősítik az immunrendszert és lassítják az öregedési folyamatokat.

Reggelire müzlit, granolát vagy zabkását egyél almával. (Tüntesd el szem elől a mogyorókrémet és a dzsemeket, hogy ne ess kísértésbe!)

A nap folyamán számos hagyományos böjti ételt, pl. húsmentes leveseket, sós vízben főtt babot, olajos káposztát, főzelékeket (főleg spenótot), valamint tojást és különböző halételeket fogyaszthatsz. A nasikat viszont felejtsd el – valahányszor megkívánod az édességet, rágcsálj el egy almát! A benne található gyümölcscukor elmulasztja a csoki utáni vágyat, ezenkívül segít a tavaszi fáradtság leküzdésében és a figyelem összpontosításában.

Savanyú almával nem szabad kúrát tartani, ajánlott fajta pl. a jonatán, a golden és a ranett. Ne feledkezz meg a napi 2 l folyadékbevitelről! A szomjúságodat csapvízzel, ásványvízzel, cukormentes almalével és a szervezet tisztulását elősegítő gyógyteákkal csillapíthatod.

Almás sütemények, almaszósz vagy -kompót készítésekor ne dobd ki a gyümölcs héját, mert nyersen és szárítva egyaránt leforrázhatod. Az almahéjtea kellemes ízű, gazdaságos szomjoltó, ami egyúttal bevált házi szer a tél végén támadó vírusok és kórokozók ellen. Immunerősítő, lázcsillapító, gyulladáscsökkentő és gyomornyugtató hatású, jó vesetisztító és segíti a méregtelenítést. Fogyókúra esetén is érdemes kortyolgatni.

2 db – minél pirosabb színű – kezeletlen és ép alma vékonyan lehámozott héját öntsd le 5 dl forrásban levő vízzel, majd lefedve hagyd állni 10-15 percig.

Nem szükséges ízesíteni, de forrázás előtt adhatsz hozzá szegfűszeget, fahéjat vagy zöldfűszert, pl. citromfüvet. Szárított almahéjból nagyobb mennyiséget forrázz le, és hosszabb ideig áztasd.

Mi legyen a tányérodon, ha nem szeretnél állandóan fáradt lenni?

Reggel alig bírsz kikászálódni az ágyból, napközben pedig úgy érzed, mintha egy láthatatlan súlyt cipelnél magaddal? Nem biztos, hogy csak több alvásra van szükséged. Könnyen lehet, hogy az étrended az, ami folyamatosan kimerít, még akkor is, ha alapvetően egészségesnek gondolod, amit megeszel.

Szivárványétkezés, a színes táplálkozás titka

Sokszor nagyon egyhangúan étkezünk, nincs benne semmi különös, pedig, ha színt viszünk bele, akkor sokkal több hasznos dologhoz jut a szervezetünk.

A legjobb természetes édesítők

A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.

Vörösbor – Egészség a pohárban

Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!

Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer

Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.