Menü

Ezért böjtölj almával

Régen az emberek főleg vallási okokból tartottak böjtöt hamvazószerdától húsvétig. Ezalatt egyáltalán nem fogyasztottak húst, és naponta csak egyszer laktak jól. Manapság sokan a tavaszi megújulás jegyében és egészségük megóvása érdekében táplálkoznak mértékletesen ebben az időszakban.

Böjtöléskor ideális táplálék az alma, mert minden létfontosságú tápanyaggal ellátja a szervezetedet, és pektintartalmának köszönhetően megszünteti az éhségérzetet. Ez a ballasztanyag ráadásul megköti az emésztés során kiválasztódó méreganyagokat és kitakarítja a beleket, valamint csökkenti a koleszterin- és vércukorszintet.

A gyümölcsöt nyersen és hámozatlanul fogyaszd, mert a héjában vagy közvetlenül alatta található a legtöbb értékes vitamin, nyomelem és ásványi anyag. Különösen fontos a szervezet ellenálló képességét fokozó C-vitamin, a vízhajtó tulajdonságú kálium, a csontritkulás ellen ható kalcium beépülését segítő bór és a vérképzést serkentő vas. Ezenkívül a gyümölcshús és a héj egyaránt gazdag antioxidáns vegyületekben, amelyek erősítik az immunrendszert és lassítják az öregedési folyamatokat.

Reggelire müzlit, granolát vagy zabkását egyél almával. (Tüntesd el szem elől a mogyorókrémet és a dzsemeket, hogy ne ess kísértésbe!)

A nap folyamán számos hagyományos böjti ételt, pl. húsmentes leveseket, sós vízben főtt babot, olajos káposztát, főzelékeket (főleg spenótot), valamint tojást és különböző halételeket fogyaszthatsz. A nasikat viszont felejtsd el – valahányszor megkívánod az édességet, rágcsálj el egy almát! A benne található gyümölcscukor elmulasztja a csoki utáni vágyat, ezenkívül segít a tavaszi fáradtság leküzdésében és a figyelem összpontosításában.

Savanyú almával nem szabad kúrát tartani, ajánlott fajta pl. a jonatán, a golden és a ranett. Ne feledkezz meg a napi 2 l folyadékbevitelről! A szomjúságodat csapvízzel, ásványvízzel, cukormentes almalével és a szervezet tisztulását elősegítő gyógyteákkal csillapíthatod.

Almás sütemények, almaszósz vagy -kompót készítésekor ne dobd ki a gyümölcs héját, mert nyersen és szárítva egyaránt leforrázhatod. Az almahéjtea kellemes ízű, gazdaságos szomjoltó, ami egyúttal bevált házi szer a tél végén támadó vírusok és kórokozók ellen. Immunerősítő, lázcsillapító, gyulladáscsökkentő és gyomornyugtató hatású, jó vesetisztító és segíti a méregtelenítést. Fogyókúra esetén is érdemes kortyolgatni.

2 db – minél pirosabb színű – kezeletlen és ép alma vékonyan lehámozott héját öntsd le 5 dl forrásban levő vízzel, majd lefedve hagyd állni 10-15 percig.

Nem szükséges ízesíteni, de forrázás előtt adhatsz hozzá szegfűszeget, fahéjat vagy zöldfűszert, pl. citromfüvet. Szárított almahéjból nagyobb mennyiséget forrázz le, és hosszabb ideig áztasd.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

Gyógynövények emésztési problémákra

Immunsejtjeink 80%-a a belekben található, a bélrendszer tehát egy nagyon érzékeny, intelligens szervünk, ami egész testünk működéséért felelős.Az emésztési problémák is fontos jelzések, melyek mutatják, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Ezek a gondok több-kevesebb rendszerességgel mindenkinél felbukkannak enyhébb vagy súlyosabb formában.