Menü

Tünetek, ahogyan a magányosság hathat az egészségünkre

Az egyedüllét fontos: ez az az úgynevezett énidő, ami közben feltöltődünk, felfrissülünk. Más dolog, ha valaki magányos. A magány ugyanis jellemzően nem önként választott, szívesen vállalt létforma, sokkal inkább egy frusztráló és szomorú állapot. Ennek pedig nem csak az lehet a jele, hogy valaki egyedül ül a sötét szobában és kesereg, a szakemberek szerint több egészségügyi hatása is lehet a magánynak – rendszerint negatív irányban.

Íme 6 meglepő tünet, ahogyan a magányosság hathat az egészségünkre.

Gyengébb immunrendszer

A magányos emberek jellemzően könnyebben és gyakrabban megbetegszenek. „A magány növelheti a kortizol nevű hormonszintünket, amit stresszhormonnak is neveznek. Ez negatív hatással lehet az immunrendszerünkre, a vércukorszintünkre és a pajzsmirigyműködésünkre” – magyarázta Kelly Bos pszichoterapeuta.

Rosszabbul alszunk

Akár álmatlanság és a többek között ebből is adódó kialvatlanság jellemezheti azokat az embereket, akik magányosak. A rossz alvás pedig enerváltsághoz, állandó fáradtsághoz vezethet, ami pedig ronthatja a mindennapi teljesítményünket.

Migrénes fejfájás

A szakemberek szerint a magányos emberekre jellemzőbb a migrénes fejfájás. Ezt kísérheti, hogy a fájdalom-toleranciája is csökkenhet, vagyis az érzett fájdalom a szokásosnál is sokkal rosszabb lehet.

Elszigetelődés, elidegenedés

A magányosság eljuthat egy olyan szintre, amikor úgy érezzük, bármit is tennénk, senki nem kíváncsi ránk, senkit nem érdekel, mi van velünk – és talán már mi sem érdeklődünk mások iránt. A teljes elszigetelődés, elidegenedés miatt pedig ha valakivel mégis kapcsolatba kerülünk, az különösen bosszantó, irritálható lehet egy magányos ember számára.

Tárgyi függőség

A kutatások azt bizonyítják, hogy a magányos emberek számára sokkal fontosabbá válhatnak a különböző használati tárgyak, mint például a telefon, a laptop vagy az autó, mit mások számára. Az anyagi birtoklás révén érezhetik értékesnek, fontosnak magukat.

Alacsony libidó

A magányosság miatt a romantikus oldalunk is veszíthet az intenzitásából – egy magányos embernek egy idő után jellemzően nincs kedve másokkal találkozni, ismerkedni, közelebbi kapcsolatba kerülni.

A pszichológusok szerint az embereknek alapvető szükségük társaságra és szoros kapcsolatokra. Akkor működünk a legjobban, ha ezt a társadalmi igényünket ki tudjuk elégíteni, ilyenkor motiváltabbak vagyunk és könnyebben megbirkózunk az élet változatos kihívásaival. A másik oldalról is nézhetjük ezt a szükségletünket. Egyre több kutatás igazolja, hogy amikor a társadalmi kapcsolatok iránti igényünk nem teljesül, mentálisan és fizikailag is szétesünk. A hatások egy része az agyra, más része a testre irányul. Ezek közül több finoman működik, a stresszhormonok túltermelésén keresztül a szervezetünk különféle szervrendszereit érintve.

Végül hosszú távon a kielégítetlen közösségi kívánalmaink súlyosan károsítják az egészségünket, például tönkreteszik az artériákat, magas vérnyomást idéznek elő, sőt aláássák a tanulási képességet és a memóriát

Mindent az erotomániáról

Az erotománia egy elavult kifejezés, nők esetében nimfomániaként is emlegették, utóbbinak volt férfi párja a szatiriázis.

A megmondási kényszer létezik és ilyen hatással van az emberi kapcsolatokra

Van olyan ismerősöd, akinek folyamatos megmondási kényszere van, vagyis úton-útfélen embereket szembesít véleményével? Ugye, milyen fárasztó sokszor ezt hallgatni? A megmondási kényszer egy létező jelenség és sokszor nem egyszerű az élet egy ilyen ember oldalán.

Partnerhez való túlzott ragaszkodás

A partnerhez való túlzott ragaszkodás leggyakrabban a kapcsolat létrejötte után szokott nehézséget okozni. A párkapcsolat fejlődésének első szakaszát szimbiózisnak nevezzük.

Tanulj meg beszélgetni közléskényszer helyett

Az információk százai árasztják el életünk minden percét, akár akarjuk, akár nem. Eközben pedig elfelejtjük azt, ami emberré tett bennünket, a társalgás közben másokra odafigyelést

Dolgok, amiket csak egy hedonista érthet meg

A hedonizmus egy ókori görög filozófia, amely szerint a legfontosabb dolog az életben az örömök elérése. Alapelve szerint az élvezet az egyetlen dolog, ami jó egy embernek. Még inkább leegyszerűsítve a hedonista arra törekszik, hogy a lehető legtöbb élvezetet érje el a lehető legkevesebb fájdalom mellett