Menü

A legjobb fehérjeforrások

A fehérje olyan tápanyag a szervezetünk számára, amire az egyik legnagyobb mennyiségben szükségünk van a zsír és a szénhidrát mellett. Természetesen a vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek is nélkülözhetetlenek az egészségünk fenntartásához, azonban ezekből kisebb mennyiségre van csak szükségünk. A fehérjéket aminosavak alkotják, melyekből 22 található meg az emberi szervezetben. Ezek sorrendje adja meg a fehérjék elsődleges szerkezetét, valamint az aminosavak fajtája és mennyisége is lényeges.

A fehérjéket, a zsírt és a szénhidrátot gyűjtőnéven makrotápanyagoknak is nevezhetjük. A fehérjét általában az izomépítéssel azonosítjuk, pedig rengeteg más funkciója is van. Egyrészt ez telít el a legjobban, ezzel párhuzamosan pedig ez gyorsítja leginkább az anyagcserénket. Bár ezzel talán ellentmondásosnak tűnhet, de a szénhidrátok felszívódását lassítja, ami egészségügyi szempontból rendkívül hasznos. A gyors felszívódású szénhidrátok ugrásszerűen emelik meg a vércukorszintet, ezzel együtt pedig az inzulintermelést is, ami hosszú távon káros lehet, akár inzulinrezisztencia is kialakulhat. Nem véletlen, hogy a már inzulinrezisztenciával küzdőknek is azt tanácsolják, hogy ha szénhidrátot fogyasztanak, mindenképpen válasszanak lassú felszívódásút, illetve fogyasszanak mellé fehérjét vagy zsírt, hogy még jobban lassítsák a felszívódást.

A legjobb fehérjeforrások általában állati eredetűek, mivel a növényi étrendben nem található meg mind a 9 esszenciális, vagyis létfontosságú aminosav. Természetesen nagy odafigyeléssel és úgynevezett komplettálással kiküszöbölhető a probléma, azonban a legjobb, ha minél változatosabban próbáljuk fedezni a fehérjeszükségletünket.

Rendkívül jó és ízletes, ráadásul könnyű fehérjeforrás a pulyka. A pulykahús 100 grammjában 29 gramm fehérje található, valamint, ha a bőr és zsíros részek nélkül fogyasztjuk, diétás szempontból is tökéletes választás.

Bár a szójának magasabb a fehérjetartalma, mégis a sorban következő élelmiszer a tempeh. Ez is szójából készül, ám fermentálással és a végtermékben a babszemek egyben maradnak, így rosttartalma magasabb a szójánál. 100 grammjában 19 gramm fehérje található, valamint rosttartalma miatt jót tesz az emésztésnek és a tápanyagok felszívódását is segíti.

A következő fehérjeforrás a lazac. Amellett, hogy 20% fehérjét tartalmaz, tehát 100 grammjában 20 gramm fehérje található, jó omega-3-zsírsav forrás, ami a szív- és érrendszer egészségének kedvez. Ez nem mondható el a nehéz sertéshúsról, pedig annak 100 grammjában 18 gramm fehérje található, tehát egy szintén fehérjedús élelmiszerről van szó.

Meglepő, de majdnem ugyanennyi, pontosan 15 gramm fehérje található a dióban. Saláták ízesítésére és díszítésére is jó választás, mivel tápanyagban gazdag, valamint a lazachoz hasonlóan omega-3-zsírsav is található benne. Természetes antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonsága is ismert, ezzel támogatva az emésztőrendszer egészségét.

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

Gyógynövények emésztési problémákra

Immunsejtjeink 80%-a a belekben található, a bélrendszer tehát egy nagyon érzékeny, intelligens szervünk, ami egész testünk működéséért felelős.Az emésztési problémák is fontos jelzések, melyek mutatják, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Ezek a gondok több-kevesebb rendszerességgel mindenkinél felbukkannak enyhébb vagy súlyosabb formában.

Gomba vásárlásnál erről mindenképp tudnod kell!

A fehérkalapú csiperkegomba igencsak keresett árucikk, de kevesen tudják úgy elkészíteni, hogy a lehető legtöbb tápanyag benne maradjon, miután a tányérra kerül. Akkor most nézzük, hogy miként kell úgy gombás finomságot készíteni, hogy annak ne csak az íze, hanem a tápértéke is kiváló maradjon.