A legerősebb gyulladáscsökkentő ételek
- Dátum: 2023.02.01., 03:57
- Martinka Dia
- képek:pixabay.com
- antibakteriális, antioxidáns, erős, esszenciális, feldolgozott, gyógyszer, gyulladáscsökkentő étel, immunrendszer, lehetőség, mozgásszegény, omega-3, omega-6, sejtkárosító, szervezet, táplálkozás, védekező mechanizmus, zsírfogyasztás
Nem, nem gyógyszerek. Ételek! Ez pedig lényeges különbség, s mivel előfordul, hogy szervezetünkben olykor gyulladások keletkeznek, érdemes tisztában lenni azokkal a természetes forrásokkal és lehetőségekkel, amelyekkel megelőzhetőek az egészségügyi problémák.
A gyulladás a szervezet védekező mechanizmusát jelzi, oka lehet többek között a gyenge immunrendszer, a túlsúly, a mozgásszegény életmód és a helytelen táplálkozás is.
A szervezetben levő gyulladások erősödéséhez a helytelen táplálkozás is hozzájárul, ezért a legerősebb gyulladáscsökkentő ételeket szeretném most megemlíteni, melyek tele vannak antioxidánsokkal és rosttal, ami a tudatos egészséges életmódban joggal kaphat(na) helyet, hiszen tápanyagdús mivoltukon túl mind a megelőzésben, mind a fennálló betegségek tüneti kezelésében különösen hasznosak lehetnek.

A gyümölcsök közül az áfonya antioxidánsszintje az egyik legmagasabb, olyan tápanyagokat tartalmaz, melyek védik a szervezetet a sejtkárosító szabad gyökökkel szemben. Egy reggeli zabkásába vagy joghurtba bármikor megenném!
A túlságosan feldolgozott és alacsony tápértékű élelmiszerek egyre több olyan anyagot tartalmaznak, melyre a szervezet gyulladással válaszol, ezeket pedig egészséges ételekből összeállított napi menüvel lehet megelőzni, kivédeni.
Kerülni a cukrokat, a sok sót, a túlzott zsírfogyasztást, a transzzsírokat és helyette keresni a feldolgozatlanokat, mert ezekből kapjuk a sok antioxidánst, vitamint és ásványi anyagot, valamint esszenciális zsírsavakat.
Az áfonyát bármikor érdemes beépíteni az étrendünkbe, amikor csak hozzájutunk és megtehetjük, bár nem könnyű ezt bármikor beszerezni, nem is olcsó, a fokhagyma viszont ebből a szempontból jobb változat.

A fokhagyma segít a kórokozók, baktériumok, vírusok és gombák elleni védekezésben. Komoly antibakteriális hatása van, természetes gyulladáscsökkentő ételünk.
A cékla is hatékony gyulladáscsökkentő, ahogy sok más leveles zöldség is. Az olajos magvak nemcsak fehérjékben, de esszenciális zsírsavakban is gazdagok, az omega-3 zsírsavaknak és fenoloknak köszönhetően a gyulladást is csökkentik, ezért akár müzlire szórva vagy magukban is javasolt fogyasztani őket.
Az olajos magvak esszenciális zsírsavakban gazdagok, az omega-3 zsírsavaknak köszönhetően a gyulladást is csökkentik, szintén érdemes a reggeli müzlihez keverni.
A lazac, a szardínia, a hering vagy a tonhal is jó forrásai az omega-3 és omega-6 zsírsavaknak, tápláló ebéd vagy vacsoraötlet.
Talán nem gondolnánk a kurkumáról, hogy a gyulladáscsökkentésben szerepe van, pedig erős antioxidáns hatású, segít elmulasztani a gyulladásos tüneteket.
Egyes élelmiszerek képesek tehát felvenni a harcot a gyulladással, ezért érdemes fogyasztani őket minél többször.
Vörösbor – Egészség a pohárban
Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!
Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer
Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.
A jód szerepe az emberi szervezetben
Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.
Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron
Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.
Egészséges sajtok nyomában
A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.