Menü

A legerősebb gyulladáscsökkentő ételek

Nem, nem gyógyszerek. Ételek! Ez pedig lényeges különbség, s mivel előfordul, hogy szervezetünkben olykor gyulladások keletkeznek, érdemes tisztában lenni azokkal a természetes forrásokkal és lehetőségekkel, amelyekkel megelőzhetőek az egészségügyi problémák.

A gyulladás a szervezet védekező mechanizmusát jelzi, oka lehet többek között a gyenge immunrendszer, a túlsúly, a mozgásszegény életmód és a helytelen táplálkozás is.

A szervezetben levő gyulladások erősödéséhez a helytelen táplálkozás is hozzájárul, ezért a legerősebb gyulladáscsökkentő ételeket szeretném most megemlíteni, melyek tele vannak antioxidánsokkal és rosttal, ami a tudatos egészséges életmódban joggal kaphat(na) helyet, hiszen tápanyagdús mivoltukon túl mind a megelőzésben, mind a fennálló betegségek tüneti kezelésében különösen hasznosak lehetnek.

A gyümölcsök közül az áfonya antioxidánsszintje az egyik legmagasabb, olyan tápanyagokat tartalmaz, melyek védik a szervezetet a sejtkárosító szabad gyökökkel szemben. Egy reggeli zabkásába vagy joghurtba bármikor megenném!

A túlságosan feldolgozott és alacsony tápértékű élelmiszerek egyre több olyan anyagot tartalmaznak, melyre a szervezet gyulladással válaszol, ezeket pedig egészséges ételekből összeállított napi menüvel lehet megelőzni, kivédeni.

Kerülni a cukrokat, a sok sót, a túlzott zsírfogyasztást, a transzzsírokat és helyette keresni a feldolgozatlanokat, mert ezekből kapjuk a sok antioxidánst, vitamint és ásványi anyagot, valamint esszenciális zsírsavakat.

Az áfonyát bármikor érdemes beépíteni az étrendünkbe, amikor csak hozzájutunk és megtehetjük, bár nem könnyű ezt bármikor beszerezni, nem is olcsó, a fokhagyma viszont ebből a szempontból jobb változat.

A fokhagyma segít a kórokozók, baktériumok, vírusok és gombák elleni védekezésben. Komoly antibakteriális hatása van, természetes gyulladáscsökkentő ételünk.

A cékla is hatékony gyulladáscsökkentő, ahogy sok más leveles zöldség is. Az olajos magvak nemcsak fehérjékben, de esszenciális zsírsavakban is gazdagok, az omega-3 zsírsavaknak és fenoloknak köszönhetően a gyulladást is csökkentik, ezért akár müzlire szórva vagy magukban is javasolt fogyasztani őket.

Az olajos magvak esszenciális zsírsavakban gazdagok, az omega-3 zsírsavaknak köszönhetően a gyulladást is csökkentik, szintén érdemes a reggeli müzlihez keverni.

A lazac, a szardínia, a hering vagy a tonhal is jó forrásai az omega-3 és omega-6 zsírsavaknak, tápláló ebéd vagy vacsoraötlet.

Talán nem gondolnánk a kurkumáról, hogy a gyulladáscsökkentésben szerepe van, pedig erős antioxidáns hatású, segít elmulasztani a gyulladásos tüneteket.

Egyes élelmiszerek képesek tehát felvenni a harcot a gyulladással, ezért érdemes fogyasztani őket minél többször.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!

A homoktövis fogyasztásának lehetőségei

A homoktövis névvel sokfelé találkozhatunk, nem csak gyógynövényként emlegetve, hanem ételek és italok alapanyagaként, de nézzük, hogy a belőle készült dolgokat mire használhatjuk.

A torma nem csak húsvétkor hasznos

A hazai tormafogyasztás nagyrészt az ünnepekhez kötődik: húsvétkor és karácsonykor kuriózumként kerül a torma az asztalra, de kevesen fogyasztják azt rendszeresen. Holott tormát, valamint a belőle készült krémet az év szinte minden időszakában kapni a boltokban. Valamint ezerszínű felhasználása mellett, számos pozitív hatása is van, amely miatt érdemes időközönként fogyasztani

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!