Menü

A legerősebb gyulladáscsökkentő ételek

Nem, nem gyógyszerek. Ételek! Ez pedig lényeges különbség, s mivel előfordul, hogy szervezetünkben olykor gyulladások keletkeznek, érdemes tisztában lenni azokkal a természetes forrásokkal és lehetőségekkel, amelyekkel megelőzhetőek az egészségügyi problémák.

A gyulladás a szervezet védekező mechanizmusát jelzi, oka lehet többek között a gyenge immunrendszer, a túlsúly, a mozgásszegény életmód és a helytelen táplálkozás is.

A szervezetben levő gyulladások erősödéséhez a helytelen táplálkozás is hozzájárul, ezért a legerősebb gyulladáscsökkentő ételeket szeretném most megemlíteni, melyek tele vannak antioxidánsokkal és rosttal, ami a tudatos egészséges életmódban joggal kaphat(na) helyet, hiszen tápanyagdús mivoltukon túl mind a megelőzésben, mind a fennálló betegségek tüneti kezelésében különösen hasznosak lehetnek.

A gyümölcsök közül az áfonya antioxidánsszintje az egyik legmagasabb, olyan tápanyagokat tartalmaz, melyek védik a szervezetet a sejtkárosító szabad gyökökkel szemben. Egy reggeli zabkásába vagy joghurtba bármikor megenném!

A túlságosan feldolgozott és alacsony tápértékű élelmiszerek egyre több olyan anyagot tartalmaznak, melyre a szervezet gyulladással válaszol, ezeket pedig egészséges ételekből összeállított napi menüvel lehet megelőzni, kivédeni.

Kerülni a cukrokat, a sok sót, a túlzott zsírfogyasztást, a transzzsírokat és helyette keresni a feldolgozatlanokat, mert ezekből kapjuk a sok antioxidánst, vitamint és ásványi anyagot, valamint esszenciális zsírsavakat.

Az áfonyát bármikor érdemes beépíteni az étrendünkbe, amikor csak hozzájutunk és megtehetjük, bár nem könnyű ezt bármikor beszerezni, nem is olcsó, a fokhagyma viszont ebből a szempontból jobb változat.

A fokhagyma segít a kórokozók, baktériumok, vírusok és gombák elleni védekezésben. Komoly antibakteriális hatása van, természetes gyulladáscsökkentő ételünk.

A cékla is hatékony gyulladáscsökkentő, ahogy sok más leveles zöldség is. Az olajos magvak nemcsak fehérjékben, de esszenciális zsírsavakban is gazdagok, az omega-3 zsírsavaknak és fenoloknak köszönhetően a gyulladást is csökkentik, ezért akár müzlire szórva vagy magukban is javasolt fogyasztani őket.

Az olajos magvak esszenciális zsírsavakban gazdagok, az omega-3 zsírsavaknak köszönhetően a gyulladást is csökkentik, szintén érdemes a reggeli müzlihez keverni.

A lazac, a szardínia, a hering vagy a tonhal is jó forrásai az omega-3 és omega-6 zsírsavaknak, tápláló ebéd vagy vacsoraötlet.

Talán nem gondolnánk a kurkumáról, hogy a gyulladáscsökkentésben szerepe van, pedig erős antioxidáns hatású, segít elmulasztani a gyulladásos tüneteket.

Egyes élelmiszerek képesek tehát felvenni a harcot a gyulladással, ezért érdemes fogyasztani őket minél többször.

Ginzeng – Az energiagyökér

A ginzeng egy adaptogén gyógynövény, amely számos jótékony hatással bír, többek között fokozza a fizikai és szellemi teljesítőképességet, csökkenti a stresszt és szorongást, valamint erősíti az immunrendszert. Mit tud ez az energianövényke?

Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?

A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.

Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.

Hőálló csokoládé lenne a nyár édességforradalma?

Csak képzeljük el: 35 fok árnyékban, a kezünkben egy szelet csoki… és mégsem olvad szét két perc alatt. Ugye, milyen szép álom? Pedig, ha létezne igazán hőálló csokoládé, az nemcsak a nassolás szerelmeseinek tenne jót, hanem az édességipart is fenekestül forgatná fel.