Menü

Vigyázat: ezek az ételek és betegségek akadályozhatják a vasfelszívódást

Előfordulhat, hogy kiegyensúlyozott étrend mellett is tapasztaljuk magunkon a vashiány tüneteit. Mutatjuk, mire figyeljünk, ha azt szeretnénk, hogy a lehető leghatékonyabban pótoljuk az étkezéssel a vasat.

Ezek az ételek gátolják a vasfelszívódást

A vasat táplálékkal tudjuk bevinni, azonban egyes étel- és italösszetevők miatt a létfontosságú nyomelem nem tud megfelelően hasznosulni. A magas réz-, cink-, mangán-, továbbá fitát- és oxaláttartalmú ételek, valamint a csersav is gátolja a vas felszívódását. Magas fitáttartalmú élelmiszernek számítanak a gabonafélék, a lisztes termékek, a dió és egyéb olajos magvak, a hüvelyesek, a spenót, a rebarbara és a sóska pedig oxalátban gazdag. A magas rosttartalmú ételek az emésztést segítik, a vasfelszívódást viszont megnehezítik.

Növényi vagy állati eredetű vas – melyik a jobb?

Az sem mindegy, milyen típusú vasat viszünk be: az állati eredetű táplálékban úgynevezett hemvasként, fehérjéhez kötötten találjuk meg a vasat – ebben a formában könnyebben hasznosítja a szervezetünk. Számos magas vastartalmú növényről tudunk, azonban a növényekben található nem-hemvasnak csak mintegy 3-5 százaléka tud hasznosulni (a hemvasnál ez az arány 15%, azaz három-ötször nagyobb). A nem-hemvas felszívódása javítható, ha valamilyen hemvasat tartalmazó húsfélével vagy C-vitamin-tartalmú élelmiszerrel együtt fogyasztjuk.

Multivitaminok – lehet, hogy hiába szedjük

A multivitaminok számos olyan nyomelemet tartalmazhatnak, amelyek gátolják a vas felszívódását. Ha el szeretnénk kerülni, hogy például a magnézium vagy a kalcium megkösse a vasat, figyeljünk oda arra, hogy a vas és a multivitamin bevétele között legalább két óra teljen el.

A gyógyszerekkel is legyünk óvatosak

A vas felszívódásának hatékonyságát rontják a cukrozott, szénsavas üdítők, a kávé, a tea és a tej is. Ha túl sok szénhidrátot fogyasztunk, akkor kevésbé érvényesül a C-vitamin jótékony hatása. Bizonyos gyógyszerek szintén gátolják a vasfelszívódást: egyes savcsökkentők, antibiotikumok, illetve hormonkészítmények is, mint például a pajzsmirigybetegségre alkalmazott szerek.

Betegség is állhat a háttérben

Az is előfordulhat, hogy a felszívódás zavarát nem étel- és italösszetevők okozzák, hanem valamilyen betegség, például cöliákia. A gluténérzékenységnek is hívott autoimmun betegség során pont azon a vékonybélszakaszon károsodnak a bélbolyhok, ahol a vasnak kellene felszívódnia. Ilyen esetben a vaspótlást meg kell előznie az alapbetegség feltárásának és gyógyításának. Ha a bélbolyhok regenerálódtak, a szervezet újra képes lesz felvenni a vasat.

A vashiánnyal vigyázni kell, mert vashiányos vérszegénységgé hatalmasodhat, amely kezeletlenül a szervezet összeomlásához vezethet. Ha fáj a fejünk, hullik a hajunk, kimerültek vagyunk, esetleg az utóbbi időben gyengén teljesít az immunrendszerünk, vizsgáltassuk ki magunkat. Tüneteket mutató és igazolt vashiánynál ugyanis mindenképpen vaspótló gyógyszerre lesz szükségünk.

Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.

Hőálló csokoládé lenne a nyár édességforradalma?

Csak képzeljük el: 35 fok árnyékban, a kezünkben egy szelet csoki… és mégsem olvad szét két perc alatt. Ugye, milyen szép álom? Pedig, ha létezne igazán hőálló csokoládé, az nemcsak a nassolás szerelmeseinek tenne jót, hanem az édességipart is fenekestül forgatná fel.

Forróság, fény és fáradtság – Hogyan küzdjünk meg a nyári álmatlansággal?

Sokaknak ismerős lehet az az érzés, amikor fekszünk az ágyban, nézzük a plafont, a percek egyre csak telnek, és nem tudunk elaludni. A frusztráció nő, az óra ketyeg, és másnap fontos feladatok várnak ránk. A tartós meleg, a világos hajnalok és a felborult napirend miatt egyre többen küzdünk alvási nehézségekkel. A probléma nem egyéni panasz, hanem széles körű jelenség, amely mögött biológiai, környezeti és életmódbeli tényezők is állnak.

Mi az a vízikefír és hogyan készül?

A kristálygomba, vagy más néven vízikefír, egy fermentálható anyag, mely cukros vízből pezsgő, enyhén savanykás italt varázsol. Egyre többen fedezik fel hazánkban is ezt a különleges erővel bíró nedűt, amely nemcsak emésztést segít és gyulladást csökkent, hanem életet lehel a hétköznapokba is. Az alábbi cikkben megismerhetjük a használatát, a gondozását, és azt is, hogy hogyan válik belőle egy pohár kortyolható frissítő.

Hipermnézia – amikor nincs olyan, hogy elfelejted

Talán már mindenki járt úgy, hogy elfelejtett valamit, mert esetleg sok más dolga volt. A hipermnéziások nem tudnak felejteni még akkor sem, ha szeretnének.