Menü

Vigyázat: ezek az ételek és betegségek akadályozhatják a vasfelszívódást

Előfordulhat, hogy kiegyensúlyozott étrend mellett is tapasztaljuk magunkon a vashiány tüneteit. Mutatjuk, mire figyeljünk, ha azt szeretnénk, hogy a lehető leghatékonyabban pótoljuk az étkezéssel a vasat.

Ezek az ételek gátolják a vasfelszívódást

A vasat táplálékkal tudjuk bevinni, azonban egyes étel- és italösszetevők miatt a létfontosságú nyomelem nem tud megfelelően hasznosulni. A magas réz-, cink-, mangán-, továbbá fitát- és oxaláttartalmú ételek, valamint a csersav is gátolja a vas felszívódását. Magas fitáttartalmú élelmiszernek számítanak a gabonafélék, a lisztes termékek, a dió és egyéb olajos magvak, a hüvelyesek, a spenót, a rebarbara és a sóska pedig oxalátban gazdag. A magas rosttartalmú ételek az emésztést segítik, a vasfelszívódást viszont megnehezítik.

Növényi vagy állati eredetű vas – melyik a jobb?

Az sem mindegy, milyen típusú vasat viszünk be: az állati eredetű táplálékban úgynevezett hemvasként, fehérjéhez kötötten találjuk meg a vasat – ebben a formában könnyebben hasznosítja a szervezetünk. Számos magas vastartalmú növényről tudunk, azonban a növényekben található nem-hemvasnak csak mintegy 3-5 százaléka tud hasznosulni (a hemvasnál ez az arány 15%, azaz három-ötször nagyobb). A nem-hemvas felszívódása javítható, ha valamilyen hemvasat tartalmazó húsfélével vagy C-vitamin-tartalmú élelmiszerrel együtt fogyasztjuk.

Multivitaminok – lehet, hogy hiába szedjük

A multivitaminok számos olyan nyomelemet tartalmazhatnak, amelyek gátolják a vas felszívódását. Ha el szeretnénk kerülni, hogy például a magnézium vagy a kalcium megkösse a vasat, figyeljünk oda arra, hogy a vas és a multivitamin bevétele között legalább két óra teljen el.

A gyógyszerekkel is legyünk óvatosak

A vas felszívódásának hatékonyságát rontják a cukrozott, szénsavas üdítők, a kávé, a tea és a tej is. Ha túl sok szénhidrátot fogyasztunk, akkor kevésbé érvényesül a C-vitamin jótékony hatása. Bizonyos gyógyszerek szintén gátolják a vasfelszívódást: egyes savcsökkentők, antibiotikumok, illetve hormonkészítmények is, mint például a pajzsmirigybetegségre alkalmazott szerek.

Betegség is állhat a háttérben

Az is előfordulhat, hogy a felszívódás zavarát nem étel- és italösszetevők okozzák, hanem valamilyen betegség, például cöliákia. A gluténérzékenységnek is hívott autoimmun betegség során pont azon a vékonybélszakaszon károsodnak a bélbolyhok, ahol a vasnak kellene felszívódnia. Ilyen esetben a vaspótlást meg kell előznie az alapbetegség feltárásának és gyógyításának. Ha a bélbolyhok regenerálódtak, a szervezet újra képes lesz felvenni a vasat.

A vashiánnyal vigyázni kell, mert vashiányos vérszegénységgé hatalmasodhat, amely kezeletlenül a szervezet összeomlásához vezethet. Ha fáj a fejünk, hullik a hajunk, kimerültek vagyunk, esetleg az utóbbi időben gyengén teljesít az immunrendszerünk, vizsgáltassuk ki magunkat. Tüneteket mutató és igazolt vashiánynál ugyanis mindenképpen vaspótló gyógyszerre lesz szükségünk.

Mire jó a Hidrogén-peroxid?

Mondhatnánk róla, hogy egy „csodaszer”! De, mint tudjuk minden „csodaszer” értelmezése sajnos manapság már el van koptatva. Sokan úgy vélik, egy csodaszer valójában semmire sem jó?!

Mikor mondjuk, hogy valaki kávéfüggő?

A reggeli kávé elfogyasztása bizony a napi rituálénk része, napindító tevékenységünk, berögzült szokásunk, kellemes élénkítő italunk sokak napi rendjéből nem hiányozhat.
Vajon a hatása, az íze, a megszokás miatt fogyasztjuk?

Pajzsmirigy göbök- mit kell tudni róluk?

Mit kell tudni a pajzsmirigy göbökről, hol találhatóak, mi a teendő velük, milyen bajt jeleznek és hogy lehet észrevenni őket?

Miért rágjuk a körmünket?

Bizony nem egy illedelmes szokás, mégis jópáran csinálják. Milyen okok állhatnak vajon a körömrágás hátterében és hogy lehet leszokni róla?

Stroke-szövődmények

A stroke olyan, hirtelen jelentkező neurológiai betegség, mikor az agy egy része érelzáródás vagy egy ér elpattanása következtében megsérül. Ha egy alapvető agyi ér elzáródik, akkor az ér ellátási területe elhal. Ha az érfal reped meg, akkor agyvérzés jön létre. Mindkét folyamat során a beteg agy által beidegzett végtagok és agyidegek megbénulnak, amelyek fizikai funkciózavarokat okoznak.