Menü

Miért fontos az omega-3 fogyasztása gyerekeknek?

Az omega-3 nagyon fontos tápanyag, különösen a gyerekeknek elengedhetetlen. Vajon miért olyan fontos és hogyan segíti a fejlődésüket?

A gyermekeink egészsége a legfontosabb, s természetes, hogy minden vitamint, ásványi anyagot meg szeretnénk adni nekik, figyelünk a táplálkozásukra, s ha szükséges a vitaminokat pótoljuk étrendkiegészítőkkel, ezek közül az egyik legfontosabb az omega-3. Nagyon fontos a gyerekeknél is, sok tanulmány felhívja a figyelmet erre, én már kisgyermekkorban, de különösen iskoláskorban tartom hasznosnak a szedését, rendszeresen adom a fiaimnak.

Tulajdonképpen mi is az az Omega 3?

Az Omega 3 egy telítetlen zsírsav. Telített és telítetlen zsírsav között a különbség a zsírsavláncban található kettős kötések számában rejlik. A telített zsírsavakban nincsen kettős kötés az egyes szénatomok közt, míg a telítetlen zsírsavak esetében legalább egy kettős kötés található a zsírsavláncban.

Mit jelent ez az étrendünkben?

Az étrendben a telített zsírsavakat csökkenteni kell, és helyette telítetlen zsírokat ajánlott fogyasztani. Telített zsírokat tartalmaz például a torta, a péksütemények és a csokoládé, ezekből minél kevesebbet célszerű enni, mert nem tartalmaznak egészséges zsírokat. A telítetlen zsírsavakat szállító koleszterin könnyebben el tudja ezeket szállítani azokat a vérből, ezáltal nem rakódnak le annyira, mint a telített társa, amelyek növelik az össz-koleszterinszintet.

A helytelen táplálkozásban az omega-6 és omega-3 zsírsavak aránya felborul, több omega-6-ot fogyasztunk és emiatt gyulladás keletkezik a szervezetben. Ha ez gyulladás túlzottan felerősödik, rengeteg betegség jöhet létre. Ezt legtöbbször a rossz táplálkozás, kevés mozgás még jobban felerősíti.

Az Omega 3 zsírsavak nagy része gyulladáscsökkentő hatású és ezért ajánlott minél többet magunkhoz venni belőle, legjobb természetesen ételek formájában. Egy tanulmány szerint régen, évszázadokkal ezelőtt az Omega 3 és Omega 6 aránya átlagban 1:1 lehetett, a mostani arányok a nyugaton 1:16, sajnos az Omega 6 javára.

Miért jó gyerekeknek az Omega 3?

Ahogy említettem az Omega 3 nagy szerepet tölt be az agy fejlődésének folyamatában, növelheti a gyermek koncentrációképességét és segítheti a tanulás folyamatát.

Megfigyelések alapján a gyerekeknél növeli a figyelmüket és a hallásértést, fejleszti a szavak megtanulását.

A kutatások számos pozitív előnyről számolnak be, ezért szedése felnőtteknél és gyermekeknél egyaránt hasznos és indokolt, mielőtt azonban valamilyen új táplálékkiegészítőt adnánk a gyerekünknek, mindenképp konzultáljunk orvossal.

Mire jó a Hidrogén-peroxid?

Mondhatnánk róla, hogy egy „csodaszer”! De, mint tudjuk minden „csodaszer” értelmezése sajnos manapság már el van koptatva. Sokan úgy vélik, egy csodaszer valójában semmire sem jó?!

Mikor mondjuk, hogy valaki kávéfüggő?

A reggeli kávé elfogyasztása bizony a napi rituálénk része, napindító tevékenységünk, berögzült szokásunk, kellemes élénkítő italunk sokak napi rendjéből nem hiányozhat.
Vajon a hatása, az íze, a megszokás miatt fogyasztjuk?

Tanácsok a nyugalmi pulzus csökkentésére

A pulzus, vagyis a percenkénti szívverések száma az általános egészség egyik fontos mutatója. Éppen ezért, ha a normálishoz képest emelkedettebb, az akár betegség, rendellenesség jele is lehet.

A lencse jótékony hatásai

Sokáig a hüvelyesek fogyasztása ellen voltam, mivel egyszer olvastam, hogy nagyon sok lektint tartalmaznak, ami nem előnyös a bélbaktériumok és a bélfal számára. Mára azonban megtaláltam a középutat, és igaz csak mértékkel, mert ha nagyobb mennyiségben fogyasztom, az én gyomromat is megviseli, de igyekszem beiktatni az étrendünkbe, hiszen olyan előnyös tulajdonságokkal is bír, amiket kár lenne veszni hagyni. Lássuk, mik ezek!

A gluténmentes étkezés 4 elképesztő előnye

A lisztérzékenység egy autóimmun emésztési rendellenesség, ami hihetetlen módon felgyorsította a változásokat az étkezési szokásainkban. Az érzékenységben szenvedők alkalmazzák a gluténmentes diétát.