Menü

Miért fontos az omega-3 fogyasztása gyerekeknek?

Az omega-3 nagyon fontos tápanyag, különösen a gyerekeknek elengedhetetlen. Vajon miért olyan fontos és hogyan segíti a fejlődésüket?

A gyermekeink egészsége a legfontosabb, s természetes, hogy minden vitamint, ásványi anyagot meg szeretnénk adni nekik, figyelünk a táplálkozásukra, s ha szükséges a vitaminokat pótoljuk étrendkiegészítőkkel, ezek közül az egyik legfontosabb az omega-3. Nagyon fontos a gyerekeknél is, sok tanulmány felhívja a figyelmet erre, én már kisgyermekkorban, de különösen iskoláskorban tartom hasznosnak a szedését, rendszeresen adom a fiaimnak.

Tulajdonképpen mi is az az Omega 3?

Az Omega 3 egy telítetlen zsírsav. Telített és telítetlen zsírsav között a különbség a zsírsavláncban található kettős kötések számában rejlik. A telített zsírsavakban nincsen kettős kötés az egyes szénatomok közt, míg a telítetlen zsírsavak esetében legalább egy kettős kötés található a zsírsavláncban.

Mit jelent ez az étrendünkben?

Az étrendben a telített zsírsavakat csökkenteni kell, és helyette telítetlen zsírokat ajánlott fogyasztani. Telített zsírokat tartalmaz például a torta, a péksütemények és a csokoládé, ezekből minél kevesebbet célszerű enni, mert nem tartalmaznak egészséges zsírokat. A telítetlen zsírsavakat szállító koleszterin könnyebben el tudja ezeket szállítani azokat a vérből, ezáltal nem rakódnak le annyira, mint a telített társa, amelyek növelik az össz-koleszterinszintet.

A helytelen táplálkozásban az omega-6 és omega-3 zsírsavak aránya felborul, több omega-6-ot fogyasztunk és emiatt gyulladás keletkezik a szervezetben. Ha ez gyulladás túlzottan felerősödik, rengeteg betegség jöhet létre. Ezt legtöbbször a rossz táplálkozás, kevés mozgás még jobban felerősíti.

Az Omega 3 zsírsavak nagy része gyulladáscsökkentő hatású és ezért ajánlott minél többet magunkhoz venni belőle, legjobb természetesen ételek formájában. Egy tanulmány szerint régen, évszázadokkal ezelőtt az Omega 3 és Omega 6 aránya átlagban 1:1 lehetett, a mostani arányok a nyugaton 1:16, sajnos az Omega 6 javára.

Miért jó gyerekeknek az Omega 3?

Ahogy említettem az Omega 3 nagy szerepet tölt be az agy fejlődésének folyamatában, növelheti a gyermek koncentrációképességét és segítheti a tanulás folyamatát.

Megfigyelések alapján a gyerekeknél növeli a figyelmüket és a hallásértést, fejleszti a szavak megtanulását.

A kutatások számos pozitív előnyről számolnak be, ezért szedése felnőtteknél és gyermekeknél egyaránt hasznos és indokolt, mielőtt azonban valamilyen új táplálékkiegészítőt adnánk a gyerekünknek, mindenképp konzultáljunk orvossal.

Sok veszély leselkedik a kicsikre a strandon!

Nem tudom, hogy az ijesztőbb, hogy újra kellett éleszteni egy kisfiút az egyik strandon, vagy az döbbent le jobban, hogy a kicsit 10-15 percig nem keresték a szülei. „Nem lehet elégszer elmondani” jellegű írásom következik.

Miért fontos a B12 vitamin?

A vitaminok elengedhetetlenek az egészséges testi, szervi és pszichés működésünkhöz, nem lehet eleget hangsúlyozni fontosságukat. Egyik ezek közül a B12 vitamin, aminek sokféle jótékony hatása ismert.

Számos veszély leselkedhet a strandon, uszodában

Az úszás vitathatatlanul egészséges, azonban a strandon, úszómedencében lévő kórokozók fertőzéseket okozhatnak

Hideg gyógyteák meleg napokra

Nyáron is érdemes gyógyteákat fogyasztani, hiszen jótékony hatással van az immunrendszerünkre. Hogyha a kánikulában nem szeretnénk forró italt inni, kiváló megoldás lehet egy hidegen fogyasztható gyógytea elkészítése. Ezzel kapcsolatban olvashatsz elkészítési tippeket és teafajtákat ebben a cikkben!

Az érrendszer megerősítése érdekében szedj Q10-et

A Q10 koenzim, közismert nevén CoQ10, egy létfontosságú antioxidáns, amelyet a szervezet természetes módon elő tudja állítani. A bőrápolásban döntő szerepet játszik a fiatalos megjelenésű bőr fenntartásában.