Menü

Szemkímélő tippek monitorhoz

A monitor és a szem egészsége között lévő összefüggés miatt talán még sosem volt aktuálisabb téma a szemünk védelmének megőrzése. Szakemberek szerint a fokozott számítógép-használat, nem megfelelő monitor-vagy székbeállítás szemfáradtságot, szemizom gyengeséget, homályos látást, szemszárazságot, fejfájást és egyéb panaszokat okozhat.

Az emberek manapság folyamatosan képernyőket néznek: munkahelyeiken számítógépet használnak, mobiltelefonokat néznek, MP3-lejátszókba bámulnak, GPS navigációs rendszereket figyelnek és digitális fényképezőgépek képernyőit szemlélik. Egy ilyen nap jelentősen kifáraszthatja a szemeinket. A hangsúly a megelőzésen van, sokat segít a védőszemüveg viselése, illetve, ha alacsony sugárzású LCD képernyőt használunk!

A képernyőről nem jó, ha más fény is visszaverődik (pl. lámpa, ablaküveg) és mindig ügyeljünk arra, hogy megfelelő távolságot tartsunk a monitortól! Ideális esetben ez minimum 45 cm. Ha a monitor nincs jól beállítva, az egészségügyi problémákat okozhat, ha ugyanis túl alacsonyan van, az nyaki fájdalmat, ha pedig túl magasan, az agyi oxigénellátási zavarokat okoz.

A fényerősség sem mindegy, amennyiben a monitor túl világos, káprázni fog a szemünk, ha túl sötét, hamar elfárad. A túl kicsit betűtípus olvasása is kifárasztja a szemet, ezért monitorhasználat közben óránként 10 percre pihentetni kell a szemeinket, vagy érdemes szemtornát végezni: félóránként - de legalább óránként - lassan hunyjuk le a szemeinket, és szemhéjunk mögött végezzünk körkörös szemmozgásokat, majd nyissuk ki a szemünket, és fókuszáljunk egy távoli, majd egy közeli tárgyra. Mindezt ismételjük el legalább tízszer.

Szemszárazság, szemfáradtság ellen a különböző szemcseppek is sokat segítenek, illetve olyan étrendkiegészítők fogyasztása, mint például az A-vitamin, mely védi a szem egészségét, de jótékony hatásúak a halfélék, a tojás, a máj - ezek mindegyike gazdag A-vitamin-forrás.

Létezik ma már szemkímélő monitor, mely olyan technológiákkal és funkciókkal, önműködő beállításokkal rendelkezik, amelyek megpróbálják megelőzni a szem elfáradását.

Ezeken a monitorokon egy időzítő is található, amely emlékeztet arra, hogy időnként álljunk fel a monitor elől és pihentessük a szemünket, de ezt funkció híján a telefonunk emlékeztetőjébe is beállíthatjuk.

Amennyiben a szemkímélő tippek ellenére is homályosan látunk, fáradtak a szemeink vagy egyéb problémát, látáshibát, szemszárazságot tapasztalunk, mindenképp érdemes szemészhez fordulni. Amennyiben nincsenek ilyen tüneteink, akkor se feledkezzünk meg a rendszeres orvosi kontrollról, pláne, ha számítógépes munkát végzünk.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.