Menü

Cirok - egy elfeledett, de egészséges gabonaféle

Manapság nem túl sokan használják, pedig rendkívül egészséges gabonaféle a cirok. Bár nagyrészt takarmányként használták, emberi fogyasztása is alkalmas, sőt, akár a gluténmentes diétába is beleillik és az inzulinrezisztensek is fogyaszthatják mértékkel.

Hogy mi olyan nagyszerű ebben az ősi gabonafélében? Egyrészt élelmi rostokban gazdag, így hozzájárul az egészséges emésztéshez, másrészt fehérjében is bővelkedik, így nem csak laktat, de egészen sokáig érezhetjük a telítettség érzését. Glikémiás indexe 48, azaz lassabban szívódik fel, mint a legtöbb gabonaféle – de létezik belőle teljes kiőrlésű verzió is, ami még ennél is alacsonyabb glikémiás indexxel rendelkezik - ezért fogyaszthatják inzulinrezisztenciával küzdők is, de diétázóknak is kifejezetten ajánlott.

Magas antioxidánstartalma mellett E-vitaminban is gazdag, valamint támogatja az immunrendszer megfelelő működését is. Vasat is bőséggel tartalmaz, valamint jótékony hatással van a fogzománcra, hajra és körömre is.

Ha egészséges alternatívát keresünk búzalisztre, akkor a cirokliszt lehet a jó választás. Önmagában vagy más lisztekkel keverve is felhasználhatjuk, valamint tökéletesen alkalmas akár pizza, akár sütemény, kenyér vagy palacsinta sütésére is, bár nem árt tudni, hogy a ciroklisztből készült tészták általában sötétebbek, mint azok, amik fehérlisztből készültek, de az ízük éppolyan finom.

A cirokliszt cirokmagból készül és 100 grammjában 3,3 gramm zsír, 74,6 gramm szénhidrát, 9,8 gramm rost és 7,9 gramm fehérje található. Ez kalóriában 100 grammonként 339 kcal-t jelent.

Érdekesség, hogy a cirokból, vagy másnéven cirkölesből nem csak számunkra fogyasztható gabonaféle készül, hanem más termékek is. Ilyen például a seprű, amit a cirokszakállból készítenek vagy a Kínában és Tajvanban közkedvelt cirokmagból készült szeszesital. A cukorcirokból Magyarországon cukrot is állítottak elő egy időben.

Alacsony glikémiás indexe, azaz lassú felszívódása miatt a cirok hozzájárul a vércukorszint stabilizálásához, valamint a koleszterinszint csökkentésében is részt vesz. Magas fehérjetartalma miatt kiváló vegán alapanyag – sokszor a quinoa alternatívája -, bár nem teljes értékű fehérjeforrás, jól felhasználható a húsmentes táplálkozásban.

E-vitamin tartalma mellett bővelkedik B1- és B6-vitaminban is, valamint ásványi anyagokban is gazdag, például magnéziumot, cinket, rezet, káliumot és vasat is tartalmaz. Ennek köszönhetően támogatja a szív-és érrendszer egészséges működését, valamint a csontok épségéhez is hozzájárul. A B-vitaminoknak köszönhetően az idegrendszerre is jótékony hatással van.

Energiaforrások sportoláskor: gélek, gumicukor, kóla és társai

A gumicukor, csokoládé, kóla gyakori választás sportolók körében, amikor gyors energiaforrásra van szükségük, mások gélekre, energiazselékre, italporokra, gondosan kimért grammnyi adagokra esküsznek. Vajon melyek a leghasznosabb energiaforrások a sportolók számára?

Ultrafeldolgozott élelmiszerek

Amikor belépünk egy üzletbe, kedvünkre vásárolunk a polcokról, de valószínűleg sokszor azt se tudjuk, hogy konkrétan milyen élelmiszer került a kosárba. Pedig a boltokban rengeteg a feldogozott termék, ilyen az ultrafeldolgozottak köre is.

Reggelizéssel kapcsolatos tévhitek

Ahányféle diéta és trend, annyiféle útmutatás az étkezésekről. Tények és tévhitek a reggeliről, pro és kontra.

Ashoka jótékony hatásai

Az Ashoka szó szerinti jelentése: „gondok nélkül”. A hinduk egyik legfontosabb fája, amely egész India szerte honos.

Szezonális zöldségek májusban

Elérkezett az a tavaszi hónap, amikor a piacon már csupa friss és szezonális zöldséget találhatunk. Érdemes tudni, miért fontos ezeknek az idény zöldségeknek a fogyasztása, és hogyan csempészhetünk többet belőlük az étrendünkbe. Felejtsük el végleg a telet, és készüljünk tápanyaggal és vitaminokkal teli friss ételekkel a nyárra!