Menü

A hem vas az egész családot segíti

A családjának mindenki mindenből a legjobbat szeretné. Közös életünk akkor tud kiegyensúlyozott és boldog lenni, ha mindenkinek elegendő és jó vas van a szervezetében. Akkor lesz apa erős, anya energikus, a gyerekek nagyok és okosak, a nagyszülők fittek.

Rohanó világunkban annyi feladat hárul egy családra, hogy mindenki egész nap rohan és talán este adódik néhány óra, amikor egymás közelében tudnak lenni a családtagok. A szülők felelőssége, hogy a gyerekek is megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékhoz jussanak. Már a magzati korban oda kell figyelni anyának, hogy a gyerek és ő is elegendő vashoz jusson, terhesség alatt jelentősen megnő a szervezet vas igénye. Ez az esszenciális ásványi anyag a sejtosztódásban is nagy jelentőséggel bír, mindig szükség van rá, hiszen az élethez nélkülözhetetlen oxigén szállításában vesz részt leginkább.

A születés után a szervezet intenzív fejlődésnek indul, de a gyerek egyre inkább nem fogyaszt el bármit. Válogat, illetve a bölcsödében, óvodában és sajnos az iskolában sem tudja a szülő kontrollálni, hogy miből mennyit evett.

Nincs ez másképp anya és apa esetében sem, hisz lehet nincs is idejük rendesen ebédelni, nemhogy arra is figyeljenek, hogy mennyi minőségi tápanyaggal bír az adott fogás. Rendszeresen csak tüzet oltunk, csak a helyzetet próbáljuk megoldani és nem az okot megszüntetni, például eszünk valamit és bármit, hogy ne legyünk éhesek. Megfelelő mennyiségű és minőségű vashoz juttatni a szervezetet lehetne kiegyensúlyozott táplálkozással. Hem típusú vasat állati eredetű ételekkel (hal, baromfi, sertés, marhahús) nem hem típusú vasat pedig növényi eredetű ételekkel ((zöldségfélék, diófélék, bab, teljes kiőrlésű gabona, gyümölcsök) juttathatunk a szervezetbe.

Mindenkinek más a finom, mást szeret jobban, a felszívódásban is vannak különbségek. A nem hem vasnak rosszabb a biológiai hasznosulása és befolyással van a felszívódására a gyomornedv és egyéb tényezők, mint kávé, tea. A bélből való hasznosulás ez által nagyon alacsony és a felszívódni nem tudó vas a bélben maradva kellemetlen mellékhatásokat, mint hasmenés, székrekedés, hányás, émelygés és egyéb hasi diszkomfort érzést okozhat. A hem vas lesz az, ami úgy képes felszívódni a belekből, hogy közben nem alakulnak ki kellemetlen mellékhatások.

Kiemelkedő elvárásokkal vagyunk egymás iránt, a gyerekeknek egész nap teljesíteni kell, a szülőkre hatalmas felelősség tevődik, amit akkor tudunk gond nélkül teljesíteni, ha elegendő oxigénhez juttatjuk a sejteket.

Ahhoz, hogy a fokozott fizikai aktivitást végző erős apának, a menstruációval megemelkedett vasszükségletű, rohanó anyának és a növésben lévő, folyamatosan mozgó és gondolkodó gyerekeknek is erős legyen az immunrendszere, a nagyszülők pedig mindig ott tudjanak lenni, ahol kell, megfelelő mennyiségű hem vas bejuttatásáról érdemes gondoskodni. Előzzük meg, hogy kiürüljenek a vasraktárak! Érezzük mindig jól magunkat!

Amit a só fogyasztásáról tudni kell

Nagyon felkapott téma az egészséges táplálkozás terén a kevesebb só fogyasztása, de azért nem jó átesni a ló túloldalára. Sóra szüksége van a szervezetnek, de nem mindegy mennyire és milyenre.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!

A homoktövis fogyasztásának lehetőségei

A homoktövis névvel sokfelé találkozhatunk, nem csak gyógynövényként emlegetve, hanem ételek és italok alapanyagaként, de nézzük, hogy a belőle készült dolgokat mire használhatjuk.

A torma nem csak húsvétkor hasznos

A hazai tormafogyasztás nagyrészt az ünnepekhez kötődik: húsvétkor és karácsonykor kuriózumként kerül a torma az asztalra, de kevesen fogyasztják azt rendszeresen. Holott tormát, valamint a belőle készült krémet az év szinte minden időszakában kapni a boltokban. Valamint ezerszínű felhasználása mellett, számos pozitív hatása is van, amely miatt érdemes időközönként fogyasztani