Menü

Egészséges a tofu vagy sem?

A tofu Kínából származik, magyarul szójatúrónak vagy szójababsajtnak is hívhatjuk. Ahogy neve is mutatja, szójababból készül, egészen pontosan az abból nyert szójatejből, éppen úgy, ahogyan a túró. Először megaltatják a szójatejet, majd a visszamaradt ’túró’ összepréselik, így kialakítva jellegzetes állagát. Főleg magas fehérjetartalma miatt használják a vegetáriánus konyhában hús helyett. Alapvetően sem jellegzetes íze, sem jellegzetes illata nincs, azonban jól fűszerezhető, így szinte minden ízvilágba könnyen beilleszthető. Vannak fajtái, amiket nyersen is fogyaszthatunk, de akár sütve, főzve, párolva vagy levesekben elkészítve is kiváló.

A tofu alapvetően egészséges élelmiszer, azonban mint minden esetben, itt is a mértéken van a hangsúly. A szója egy olyan növényi fehérjeforrás, amiben minden esszenciális aminosav megtalálható, ezért teljes értékű fehérjeforrásnak számít. Fontos, hogy bár minden szükséges aminosavat tartalmaz, azok aránya nem egyezik meg a húséval, így akad köztük olyan, amit más forrásból is pótolnunk kell, így, ha vegetáriánus étrendet folytatunk, nem hagyatkozhatunk egyedül a tofura, mint fehérjeforrásra.

Zsírtartalma alacsony, így a húst - is - fogyasztó diétázók körében szintén népszerű alapanyag. Nagyobb mennyiségben tartalmaz azonban úgynevezett fitoösztrogéneket. Ezek olyan növényi vegyületek – fitohormonok -, melyek hasonlóak a női nemi hormonhoz, az ösztrogénhez, így képesek azok receptorához kötődve hatást kiváltani. Ez nem jelenti azt, hogy bármilyen formában is káros lenne a fogyasztása, mivel a kettő ettől függetlenül nem egy és ugyanaz.

Úgy is nevezik őket, hogy szelektív ösztrogén modulátorok, ami annyit jelent, hogy bizonyos szervekben az ösztrogénhez hasonló hatást váltanak ki, azonban bizonyos szervekben éppen gátolják annak hatását. Számos pozitív egészségügyi hatása ismert a fitohormonoknak, például csökkentik az érelmeszedést és a csontritkulást, valamint enyhítik a változókorral járó kellemetlen tüneteket.

A tofu rendkívül gazdag B-vitaminokban, valamint ásványi anyagokban is, többek között vas, kalcium, nátrium és kálium is található benne. Nem tartalmaz viszont koleszterint, sem tejszármazékot, így a laktózérzékenyek is bátran fogyaszthatják, sőt, glutén sem található benne.

Vigyázat: ezek az ételek és betegségek akadályozhatják a vasfelszívódást

Előfordulhat, hogy kiegyensúlyozott étrend mellett is tapasztaljuk magunkon a vashiány tüneteit. Mutatjuk, mire figyeljünk, ha azt szeretnénk, hogy a lehető leghatékonyabban pótoljuk az étkezéssel a vasat.

Az akut veseelégtelenség okai

Akut veseelégtelenségről akkor beszélünk, ha a veseműködés néhány óra vagy néhány nap leforgása alatt oly mértékben romlik, hogy a veseszövetek több mint 60 százaléka már nem képes ellátni feladatát.

A vegán húsok világában

Se vegetariánus, se vegán életmódot nem folytatok. Habár volt néhány év, amíg nem ettem húst, ennek is vége már. Azóta mindössze annyit teszek, hogy tudatosan figyelek a mennyiségekre, miből mennyit fogyasztok. Inkább a mértékletesség határozza meg a mindennapjaimat. Ennek ellenére mindig érdekelnek az új megoldások, a különböző lehetőségek, így jutottam el oda, hogy érdekelni kezdett a vegán hús mibenléte. Egyféle van? Sokféle létezik? Jobb vagy rosszabb, mint a nagybetűs hús? Nézzük meg, milyen következtetéseket vontam le!

Finom és egyszerű pástétomok– avagy hogyan dobjuk fel a vacsorát!

Háziasszonyok számára nem elhanyagolható, hogy előre elkészíthető egy étel. Amikor a rántotta, a virsli és a melegszendvics, meg a felvágott egy idő után unalmassá válik, akkor jók a szendvicskrémek, pástétomok, melyeket akár előző este is elkészíthetünk, de frissen összedobva sem tart pár percnél tovább.

Miért fontos az omega-3 fogyasztása gyerekeknek?

Az omega-3 nagyon fontos tápanyag, különösen a gyerekeknek elengedhetetlen. Vajon miért olyan fontos és hogyan segíti a fejlődésüket?