Egészséges a tofu vagy sem?
- Dátum: 2022.11.23., 16:36
- Balogh Emese
- képek:pexels.com
- ásványi anyag, B-vitamin, egészség, egészséges, fehérje, fehérjeforrás, fitohormon, fitoösztrogén, glutén, hús, húshelyettesítő, kalcium, kálium, laktóz, nátrium, növényi, ösztrogén, teljesértékű, tofu, vas, vega, vegetáriánus, zsír
A tofu Kínából származik, magyarul szójatúrónak vagy szójababsajtnak is hívhatjuk. Ahogy neve is mutatja, szójababból készül, egészen pontosan az abból nyert szójatejből, éppen úgy, ahogyan a túró. Először megaltatják a szójatejet, majd a visszamaradt ’túró’ összepréselik, így kialakítva jellegzetes állagát. Főleg magas fehérjetartalma miatt használják a vegetáriánus konyhában hús helyett. Alapvetően sem jellegzetes íze, sem jellegzetes illata nincs, azonban jól fűszerezhető, így szinte minden ízvilágba könnyen beilleszthető. Vannak fajtái, amiket nyersen is fogyaszthatunk, de akár sütve, főzve, párolva vagy levesekben elkészítve is kiváló.
A tofu alapvetően egészséges élelmiszer, azonban mint minden esetben, itt is a mértéken van a hangsúly. A szója egy olyan növényi fehérjeforrás, amiben minden esszenciális aminosav megtalálható, ezért teljes értékű fehérjeforrásnak számít. Fontos, hogy bár minden szükséges aminosavat tartalmaz, azok aránya nem egyezik meg a húséval, így akad köztük olyan, amit más forrásból is pótolnunk kell, így, ha vegetáriánus étrendet folytatunk, nem hagyatkozhatunk egyedül a tofura, mint fehérjeforrásra.
Zsírtartalma alacsony, így a húst - is - fogyasztó diétázók körében szintén népszerű alapanyag. Nagyobb mennyiségben tartalmaz azonban úgynevezett fitoösztrogéneket. Ezek olyan növényi vegyületek – fitohormonok -, melyek hasonlóak a női nemi hormonhoz, az ösztrogénhez, így képesek azok receptorához kötődve hatást kiváltani. Ez nem jelenti azt, hogy bármilyen formában is káros lenne a fogyasztása, mivel a kettő ettől függetlenül nem egy és ugyanaz.
Úgy is nevezik őket, hogy szelektív ösztrogén modulátorok, ami annyit jelent, hogy bizonyos szervekben az ösztrogénhez hasonló hatást váltanak ki, azonban bizonyos szervekben éppen gátolják annak hatását. Számos pozitív egészségügyi hatása ismert a fitohormonoknak, például csökkentik az érelmeszedést és a csontritkulást, valamint enyhítik a változókorral járó kellemetlen tüneteket.
A tofu rendkívül gazdag B-vitaminokban, valamint ásványi anyagokban is, többek között vas, kalcium, nátrium és kálium is található benne. Nem tartalmaz viszont koleszterint, sem tejszármazékot, így a laktózérzékenyek is bátran fogyaszthatják, sőt, glutén sem található benne.
Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.
Egészséges sajtok nyomában

A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.
Káros a léböjtkúra?

Ha néhány napig a hagyományos gyümölcsök és zöldségek helyett kizárólag frissen préselt leveket fogyasztunk, az negatívan befolyásolhatja a szájüreg és a bélrendszer mikrobiomját. Bár a léböjt okozta változások nem tűnnek tartósnak, a rostok hiánya és a megnövekedett cukorbevitel egyaránt felboríthatja az egyensúlyát.
Étkezz okosan, gondolkodj gyorsan! – Gyerekeknek szóló agytápláló tippek

Minden szülő szeretné, ha gyermeke okos, figyelmes és energikus lenne. Tudtad, hogy az, amit megesznek a gyerekek, hatással van az agyműködésükre és a tanulási képességeikre is? Vannak olyan ételek, amiket gyakrabban érdemes a tányérjukra tenni, mert segítik a memóriát, a koncentrációt és az általános szellemi frissességet. Nézzük, melyek ezek az igazi “okosító ételek”!
Őszi ízek kavalkádja

Az ősz beköszöntével nemcsak a természet ölt aranybarna és vörös ruhát, hanem a konyha is új színekben és ízekben gazdagszik. A piacokon megjelennek a szezon jellegzetes alapanyagai, amelyek nemcsak finomságokat ígérnek, hanem igazi hangulatot is varázsolnak a mindennapokba.