Egészséges a tofu vagy sem?
- Dátum: 2022.11.23., 16:36
- Balogh Emese
- képek:pexels.com
- ásványi anyag, B-vitamin, egészség, egészséges, fehérje, fehérjeforrás, fitohormon, fitoösztrogén, glutén, hús, húshelyettesítő, kalcium, kálium, laktóz, nátrium, növényi, ösztrogén, teljesértékű, tofu, vas, vega, vegetáriánus, zsír
A tofu Kínából származik, magyarul szójatúrónak vagy szójababsajtnak is hívhatjuk. Ahogy neve is mutatja, szójababból készül, egészen pontosan az abból nyert szójatejből, éppen úgy, ahogyan a túró. Először megaltatják a szójatejet, majd a visszamaradt ’túró’ összepréselik, így kialakítva jellegzetes állagát. Főleg magas fehérjetartalma miatt használják a vegetáriánus konyhában hús helyett. Alapvetően sem jellegzetes íze, sem jellegzetes illata nincs, azonban jól fűszerezhető, így szinte minden ízvilágba könnyen beilleszthető. Vannak fajtái, amiket nyersen is fogyaszthatunk, de akár sütve, főzve, párolva vagy levesekben elkészítve is kiváló.
A tofu alapvetően egészséges élelmiszer, azonban mint minden esetben, itt is a mértéken van a hangsúly. A szója egy olyan növényi fehérjeforrás, amiben minden esszenciális aminosav megtalálható, ezért teljes értékű fehérjeforrásnak számít. Fontos, hogy bár minden szükséges aminosavat tartalmaz, azok aránya nem egyezik meg a húséval, így akad köztük olyan, amit más forrásból is pótolnunk kell, így, ha vegetáriánus étrendet folytatunk, nem hagyatkozhatunk egyedül a tofura, mint fehérjeforrásra.
Zsírtartalma alacsony, így a húst - is - fogyasztó diétázók körében szintén népszerű alapanyag. Nagyobb mennyiségben tartalmaz azonban úgynevezett fitoösztrogéneket. Ezek olyan növényi vegyületek – fitohormonok -, melyek hasonlóak a női nemi hormonhoz, az ösztrogénhez, így képesek azok receptorához kötődve hatást kiváltani. Ez nem jelenti azt, hogy bármilyen formában is káros lenne a fogyasztása, mivel a kettő ettől függetlenül nem egy és ugyanaz.
Úgy is nevezik őket, hogy szelektív ösztrogén modulátorok, ami annyit jelent, hogy bizonyos szervekben az ösztrogénhez hasonló hatást váltanak ki, azonban bizonyos szervekben éppen gátolják annak hatását. Számos pozitív egészségügyi hatása ismert a fitohormonoknak, például csökkentik az érelmeszedést és a csontritkulást, valamint enyhítik a változókorral járó kellemetlen tüneteket.
A tofu rendkívül gazdag B-vitaminokban, valamint ásványi anyagokban is, többek között vas, kalcium, nátrium és kálium is található benne. Nem tartalmaz viszont koleszterint, sem tejszármazékot, így a laktózérzékenyek is bátran fogyaszthatják, sőt, glutén sem található benne.
Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.
Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.
A sok sófogyasztás következményei

A sófogyasztás mértéke valóban jelentős hatással van az egészségünkre, és érdemes komolyan venni a sóbevitel csökkentésére vonatkozó ajánlásokat. Az alábbiakban összefoglalom a túlzott sófogyasztás következményeit, valamint néhány javaslatot adok a sóbevitel csökkentésére.
Pizza kisokos: ismerd meg a pizzák különböző fajtáit

Élsz-halsz a pizzáért, legszívesebben minden nap rendelnél belőle? Úgy érezhetjük, hogy már minden példányt is kóstoltunk a világon, de legalább a városban, ahol élünk. Holott egyáltalán nem biztos, hogy így van. Az alábbi cikkben azt nézzük meg, hogy milyen típusai léteznek a különböző pizzatésztáknak szerte a világon.
Mivel helyettesítsük a cukrot?

A legtöbb fogyókúra és diéta ajánlja, hogy a lehető legkevesebb cukrot fogyasszuk, ha szeretnénk elérni a kívánt hatást. Milyen alternatívák vannak azonban arra, hogy élvezhessük az édes ízeket, de ne is legyen káros számunkra?