Menü

Mik azok a neurotranszmitterek?

Tudományosabb megközelítésben olvashatsz a következőkben arról, hogyan függ össze a táplálék kiegészítőd hatékonysága az idegrendszereddel. A neurotranszmitterek az agyi funkcióidat, a hangulatod, a fájdalomérzeted is befolyásolják, és a működésüket valamilyen szinten tudjuk alakítani táplálkozással, táplálék kiegészítőkkel.

Tudományosabb megközelítésben olvashatsz a következőkben arról, hogyan függ össze az étrend-kiegészítőd hatékonysága az idegrendszereddel. Mik azok a neurotranszmitterek?

Idegrendszer

A neurotranszmitter szót hallhattad már elég sokszor táplálékkiegészítőkkel kapcsolatban. Ezek a kis molekulasúlyú, a testedben termelődő anyagok, azok a hormonok, amelyek a neuronokban termelődnek.

Az idegrendszer legkisebb egysége a neuron. Neuronnak nevezzük az idegsejtjeid és összes nyúlványainak együttesét. A neuronok ingerlékeny sejtek, amelyek ingerfelvételre és idegi ingerületek vezetésére specializálódtak.

Az ingerületátvivő anyagok vagy neurotranszmitterek tehát specializált kémiai hírvivő molekulák, melyek feladata, hogy egyik idegsejttől a másikig, a szinapszison “átúszva” üzenetet szállítsanak. Legtöbbjük az idegrendszerben termelődik, csak ott található meg és ott fejti ki hatását, de vannak, amelyek a vérben szétterjedve is fejtenek ki hatást (például adrenalin). Néhányuk a testedben hormon, az agyban neurohormon szerepet töltenek be.

Az idegsejtjeid közötti együttműködés, és a neurotranszmitterek megfelelő funkcionálása a teljes testedre kihatással van, és ez neked, mint sportolónak azért is fontos, mert a maximumot kell kihoznod magadból, mind fizikai, mind szellemi teljesítőképesség szempontjából.

A neurotranszmitterek az agyi funkcióidat, a hangulatod, a fájdalomérzeted befolyásolják, és a működésüket valamilyen szinten tudod alakítani táplálkozással, táplálékkiegészítőkkel.

Eddig több mint 50-féle neurotranszmittert azonosítottak a kutatók, de a legismertebb és eddig a működésüket legjobban felmért neurotranszmitter:

dopamin

szerotonin

GABA

acetilcholin

A droghasználók, kokainfüggők vagy heroinisták pont ezeket a neurotranszmittereket igyekeznek befolyásolni úgy, hogy közben a saját testüket károsítják. Azonban megfelelő táplálkozással, étrend-kiegészítőkkel, a saját szervezeted tudod befolyásolni arra, hogy az idegrendszered is jobban funkcionáljon.

Charles Poliquin, kanadai erőedző, 18 féle olimpiai sportban szereplő olimpikon edzője realizálta, hogy NINCS egy általános, mindenki számára elfogadható módszer arra nézve, hogy az adott sportoló a legjobb legyen. Van olyan atléta, aki a lassú és folyamatos terhelést bírja jobban, és van aki az intenzív és abszolút változékony edzésekre reagál jobban.

Sok veszély leselkedik a kicsikre a strandon!

Nem tudom, hogy az ijesztőbb, hogy újra kellett éleszteni egy kisfiút az egyik strandon, vagy az döbbent le jobban, hogy a kicsit 10-15 percig nem keresték a szülei. „Nem lehet elégszer elmondani” jellegű írásom következik.

Miért fontos a B12 vitamin?

A vitaminok elengedhetetlenek az egészséges testi, szervi és pszichés működésünkhöz, nem lehet eleget hangsúlyozni fontosságukat. Egyik ezek közül a B12 vitamin, aminek sokféle jótékony hatása ismert.

Az allergiát kezelni kell!

Az allergia, mivel az immunrendszer téves reakciója folytán alakul ki, nem gyógyítható, viszont hatékonyan kezelhető betegség Az elhanyagolt és kezeletlen allergia azonban szövődményeket okozhat, szénanáthás tüneteinket már a pollenszezonban vagy azt megelőzően fontos kivizsgáltatni és elkezdeni az esetleges kezelés.

Tanácsok orrfolyás ellen

Orrváladék minden nap termelődik, hogy az orrnyálkahártyát nedvesen tartsa, megelőzze a kiszáradását, a száraz orr kialakulását. Fontos szerepe van abban, hogy megakadályozza a kórokozók, por és pollenek tüdőbe jutását.

Egészséges fogyás a hasról

Egyre több a túlsúlyos és elhízott ember, köztük sokan gyerekek. A kevés mozgás, az ülőmunka, a sok tv-nézés és mobil és számítógép-használat, a gyors ételek nem könnyítik meg a fogyni kívánók dolgát. Ilyen feltételek mellett, hogy lehet egészségesen leadni a fölösleges kilókat?