Menü

Kánikula kisbabával

Sokan szeretjük a nyarat, a strandolást, a nyaralást, az utazást, azonban kisbabánkat a nyári nagy melegben különösen óvni kell, hiszen a hőség rájuk nézve veszélyes lehet. néhány tanács betartásával elkerülhetjük a kánikula okozta kellemetlenségeket, problémákat.

A kiszáradás, a napszúrás, a túlhevülés, a hőguta, ezek mind nagyon veszélyes betegségek, ugyanis a babák szervezete érzékenyebben reagál a kánikulára, nyűgösebbek, nehezebben alszanak, kevesebbet esznek, többet kell itatni őket…stb.

Semmiképp sem kell túlöltöztetni őket nyáron, hőség idején az én fiam egy pelusban van és esetleg egy trikóban, vagy bodyban, így érzi jól magát és gyakran így is alszik éjjel is. A babák közérzete is változó a nyári melegben, hogy ezen kicsit segítsünk, mindig gondoskodjunk a megfelelő folyadékpótlásról, hiszen ők is szomjasak.

A csak anyatejes babákat a nagy hőségben sem kell külön itatni. Az anyatej bőven elég lesz nekik, ám a baba többször kérheti a szoptatást a nap folyamán. Tápszeres babákat kínáljuk meg gyakran vízzel, teával.

Ha tényleg extrém a hőség, akkor az anyatejes babákat is kínálhatjuk babavízzel.

A bőséges folyadékbevitel nagy melegben kiemelten fontos, ezért hívják fel rá a védőnők a figyelmet, hogy gyakran kínáljuk őket folyadékkal, vízzel, teákkal, magas víztartalmú gyümölcsökkel, levesekkel.

A cukrozott italok ebben az életkorban sem alkalmasak a szükséges folyadékbevitel pótlására, ezek felesleges, üres kalóriák, melyek árthatnak a kibújó fogacskáknak is.

Nyáron, ha lehet, fürdessük, zuhanyoztassuk le őket naponta többször, vagy utazáskor töröljük őket vizes ruhával, szivaccsal, hiszen nekik is nagyon melegük van.

Válasszunk könnyű anyagú, világos színű ruházatot, ne feledkezzünk meg a napellenzős sapkáról sem, a babakocsira pedig használjunk árnyékoló napellenzőt, napernyőt, ezek védenek a káros sugarak ellen, a sétát, kintlétet pedig semmi esetre se délelőtt 11 óra és délután 15 óra közötti időszakra tegyük, sokkal inkább a korai és késő délutáni, esti órákra időzítsük.

Otthon és a kocsiban a klíma egyszerű és gyors megoldásnak tűnhet, ám ezt óvatosan kapcsoljuk kisbaba, kisgyerek közelében, ugyanis egy rosszul beállított hőmérséklet könnyen a megbetegedésüket okozhatja.

Mindössze 6-8 foknyi különbség lehet a kinti levegőhöz képest, illetve figyeljünk arra, hogy sohasem közvetlenül a huzatban, vagy légáramlat alatt tartózkodjon a kicsi.

A klíma megfelelő tisztítás nélkül megbetegíthet, tartsuk karban, hívjunk hozzá szakembert, aki minden évben a szezon előtt kitisztítja a berendezést.

Újszülött babával egyáltalán nem ajánlott napozni, vagy napra menni. Ha strandolunk, mindenképpen kenjük be a picik érzékeny bőrét magas faktorú fényvédő krémmel, lehetőleg az 50 faktorú készítményeket vásároljuk, vigyázva arra, hogy a gyermek bőrét fokozatosan szoktassuk hozzá a naphoz.

5 kreatív szülő-gyerek program, ami a gyerekek fejlődését is segíti

Az együtt töltött minőségi idő semmivel sem pótolható a gyerekek szellemi és mentális fejlődése szempontjából, ráadásul a közös programok a szülőknek is segítenek a töltekezésben. Legyen szó például közös sütés-főzésről, meseolvasásról vagy mesehallgatásról, ezek a tevékenységek mind segítenek elmélyíteni a szülő és a gyerek közötti kötődést, támogatják a kicsik fejlődését, és nem utolsó sorban rengeteg boldog közös emléket is begyűjthetnek velük.

Kutya a családban

Lakótelepen nőttem fel, sajnos soha nem volt háziállatom, így nem volt lehetőségem megtapasztalni, milyen érzés egy házi kedvenc a családban, ám költözésünk óta fontolgatom, hogy menhelyről hazaviszek egy kutyust.

Iskolai telefonhasználat pro és kontra

Mai témánk apropóját az adta, amit a minap olvastam a világhálón: a brit iskolákban szigorú ellenőrzési rendszert vezetnek be: az iskolák felelőssége lesz, hogy a diákok ne használhassák a mobiltelefonjukat a tanórákon. Iskolai telefonhasználat pro és kontra.

Ha nem múlik a gyereknél a köhögés…

Téli-télvégi időszakban gyakrabban betegek a gyermekeink, s különösen azok a gyerekek hajlamosak az influenzára, elhúzódó hurutos és/vagy száraz köhögésre, akik közösségbe járnak, azaz bölcsisek, ovisok vagy iskolába járnak, tehát szinte minden csemete.

A gyerekek harmada nem reggelizik otthon

A gyerekek harmada nem reggelizik otthon, ami azt jelenti, hogy éhgyomorra indulnak el reggel – állapította meg egy kutatás, melyből sajnos megállapították, hogy három gyerekből egy reggelizés nélkül indul el otthonról az óvodába, iskolába.