Menü

Könnyű saláták nyárra

Sokan tapasztaljuk, hogy a nagy melegben nem esik jól a nehéz étel. Sokkal inkább kívánjuk a lédús gyümölcsöket, a könnyű zöldségeket és a folyadékot. Ám attól, hogy salátát és könnyű ételeket eszünk, nem feltétlen kell lemondani az energiáról és a tápanyagokról. Mutatjuk, milyen könnyű nyári salátákkal érdemes kísérletezni, ha egészségesen és tartalmasan szeretnél étkezni ebben a hőségben is.

Rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak a zöld leveles zöldségek. Aki rendszeresen fogyaszt salátát, annak a C-vitamin, E-vitamin, a folsav és a likopin szintje biztosan nem fog lecsökkenni. Lehetőleg friss zöldségeket használjunk fel a salátákhoz, hiszen azok tartalmazzák a legtöbb vitamint és tápanyagot, valamint, ha tehetjük, ezekből is válasszunk bio gazdaságból származót.

Az egyik legegyszerűbb könnyű nyári saláta a napfény saláta. Mindössze néhány alapanyagra van szükség hozzá, ezek pedig a következők: fejes saláta, kígyóuborka, póréhagyma, hónapos retek, só, borecet és olívaolaj. Az a legjobb ezekben a salátákban, hogy a hozzávalók arányai nem befolyásolják a végeredményt, hiszen mindenki a saját ízlésére formálhatja azzal, hogy valamiből kevesebbet vagy többet ad hozzá. A sóval és a borecettel csak óvatosan bánjunk, valamint, ha köretként szeretnénk fogyasztani, érdemes szárnyasokkal vagy halételekkel párosítani.

Egy másik rendkívül közkedvelt saláta recept a görög saláta. Ezt mi magunk is könnyedén elkészíthetjük. A hozzávalók közt találunk paradicsomot, salátát, uborkát, fetasajtot, vöröshagymát, fokhagymát, olívabogyót, ecetet, olívaolajat, fekete borsot és sót. Egy kicsit feldobhatjuk, ha használunk néhány szem olajbogyót is, illetve a vöröshagyma helyett sokan a lilahagymát részesítik előnyben. Csak kockázzuk fel a zöldségeket és a sajtot, ízesítsük a sóval, borssal ecettel, öntsünk rá egy kis olívaolajat és készen van az ízletes és frissítő görög saláta. Kiválóan megy akár sültekhez is köretként, kifejezetten borjúhoz.

Ha egy kicsit ’magyarosabb’ salátára vágyunk, akkor a vitaminsaláta lesz a nekünk való. Az alapanyagok a következők: uborka, hónapos retek, újhagyma, zöldpaprika, tejföl, juhtúró, reszelt sajt, só, bors, citrom, porcukor, zöldpetrezselyem és fokhagyma. A hozzávalókat felkockázzuk, majd a citrom levében feloldjuk a cukrot – 1-2 kiskanál – végül pedig hozzáadjuk a sajtot is. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, a tetejére pedig apróra vágott petrezselymet szórunk. Akár húsokhoz is kiváló köret, de önmagában is megállja a helyét egy könnyű ebéd vagy vacsora során.

Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.

Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.

A sok sófogyasztás következményei

A sófogyasztás mértéke valóban jelentős hatással van az egészségünkre, és érdemes komolyan venni a sóbevitel csökkentésére vonatkozó ajánlásokat. Az alábbiakban összefoglalom a túlzott sófogyasztás következményeit, valamint néhány javaslatot adok a sóbevitel csökkentésére.

Pizza kisokos: ismerd meg a pizzák különböző fajtáit

Élsz-halsz a pizzáért, legszívesebben minden nap rendelnél belőle? Úgy érezhetjük, hogy már minden példányt is kóstoltunk a világon, de legalább a városban, ahol élünk. Holott egyáltalán nem biztos, hogy így van. Az alábbi cikkben azt nézzük meg, hogy milyen típusai léteznek a különböző pizzatésztáknak szerte a világon.

Mivel helyettesítsük a cukrot?

A legtöbb fogyókúra és diéta ajánlja, hogy a lehető legkevesebb cukrot fogyasszuk, ha szeretnénk elérni a kívánt hatást. Milyen alternatívák vannak azonban arra, hogy élvezhessük az édes ízeket, de ne is legyen káros számunkra?