Menü

Könnyű saláták nyárra

Sokan tapasztaljuk, hogy a nagy melegben nem esik jól a nehéz étel. Sokkal inkább kívánjuk a lédús gyümölcsöket, a könnyű zöldségeket és a folyadékot. Ám attól, hogy salátát és könnyű ételeket eszünk, nem feltétlen kell lemondani az energiáról és a tápanyagokról. Mutatjuk, milyen könnyű nyári salátákkal érdemes kísérletezni, ha egészségesen és tartalmasan szeretnél étkezni ebben a hőségben is.

Rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak a zöld leveles zöldségek. Aki rendszeresen fogyaszt salátát, annak a C-vitamin, E-vitamin, a folsav és a likopin szintje biztosan nem fog lecsökkenni. Lehetőleg friss zöldségeket használjunk fel a salátákhoz, hiszen azok tartalmazzák a legtöbb vitamint és tápanyagot, valamint, ha tehetjük, ezekből is válasszunk bio gazdaságból származót.

Az egyik legegyszerűbb könnyű nyári saláta a napfény saláta. Mindössze néhány alapanyagra van szükség hozzá, ezek pedig a következők: fejes saláta, kígyóuborka, póréhagyma, hónapos retek, só, borecet és olívaolaj. Az a legjobb ezekben a salátákban, hogy a hozzávalók arányai nem befolyásolják a végeredményt, hiszen mindenki a saját ízlésére formálhatja azzal, hogy valamiből kevesebbet vagy többet ad hozzá. A sóval és a borecettel csak óvatosan bánjunk, valamint, ha köretként szeretnénk fogyasztani, érdemes szárnyasokkal vagy halételekkel párosítani.

Egy másik rendkívül közkedvelt saláta recept a görög saláta. Ezt mi magunk is könnyedén elkészíthetjük. A hozzávalók közt találunk paradicsomot, salátát, uborkát, fetasajtot, vöröshagymát, fokhagymát, olívabogyót, ecetet, olívaolajat, fekete borsot és sót. Egy kicsit feldobhatjuk, ha használunk néhány szem olajbogyót is, illetve a vöröshagyma helyett sokan a lilahagymát részesítik előnyben. Csak kockázzuk fel a zöldségeket és a sajtot, ízesítsük a sóval, borssal ecettel, öntsünk rá egy kis olívaolajat és készen van az ízletes és frissítő görög saláta. Kiválóan megy akár sültekhez is köretként, kifejezetten borjúhoz.

Ha egy kicsit ’magyarosabb’ salátára vágyunk, akkor a vitaminsaláta lesz a nekünk való. Az alapanyagok a következők: uborka, hónapos retek, újhagyma, zöldpaprika, tejföl, juhtúró, reszelt sajt, só, bors, citrom, porcukor, zöldpetrezselyem és fokhagyma. A hozzávalókat felkockázzuk, majd a citrom levében feloldjuk a cukrot – 1-2 kiskanál – végül pedig hozzáadjuk a sajtot is. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, a tetejére pedig apróra vágott petrezselymet szórunk. Akár húsokhoz is kiváló köret, de önmagában is megállja a helyét egy könnyű ebéd vagy vacsora során.

A vitaminok túladagolásának veszélyei

Gyakorlatilag bármilyen vitamint, étrend-kiegészítőt szeretnénk szedni, ajánlott utánajárnunk, valóban szükségünk van-e rá, és ha igen, mekkora mennyiségben, sőt még az is számíthat, pontosan mikor és mivel vesszük be.

Hogyan legyen sikeres egy januári diéta?

Ha valaha tettél már újévi fogadalmat, akkor egész biztosan felkerült a listádra az életmódváltás. Többségünk jellemző módon diétázni, fogyni szeretne, de az ünnep utáni időszak a lehető legrosszabb az új étrend bevezetésére. Az alábbi cikkből azt tudhatjuk meg, hogy hogyan lehet mégis sikeres egy év eleji fogyókúra.

Esszenciális vitaminok

Rengeteg vitamint ismerünk, tudjuk azt is, hogy melyik milyen fajta, hogyan hasznosítja a szervezetünk. Ámde ki ismeri az esszenciális vitamin kifejezést?

A helyes táplálkozás alapszabályai

A gyermekkorban kialakított táplálkozási szokások rendkívül fontosak, mivel hosszú távon befolyásolják a felnőttkor egészségét. A helyes étrend segíthet a gyerekeknek abban, hogy elkerüljék az elhízást és más egészségi problémákat, mint például a szív- és érrendszeri betegségek, cukorbetegség és vitaminhiány.

Szerencsehozó vagy elvivő falatok, avagy mit együnk és mit ne újévkor

Múlt cikkemben a szilveszteri és újévi népszokásokat, hiedelmeket gyűjtöttem csokorba a világ minden tájáról, melyek talán már kicsit háttérbe szorultak, azonban az étkekkel kapcsolatos babonák még mai napig foglalkoztatják az embereket.