Menü

A nyár slágere – sárgarépalé

Elkészítési módjai közt szinte minden megtalálható, egészen a főzéstől kezdve a pároláson át a sütésig, ráadásul még levét is fogyaszthatjuk kipréselve. Akkor tudja kifejteni legjobban egészségügyi hatását, ha frissen préselve fogyasztjuk. Rendkívül magas vitamin és ásványi anyag tartalma miatt kiváló immunerősítő, akár minden nap is fogyaszthatjuk.

Hogy csak néhányat soroljunk fel a teljessége igénye nélkül, a sárgarépa ásványi anyag tartalma a következőkből áll: kálium, kalcium, nátrium, vas, magnézium, króm. Vitamintartalma sem sokkal marad el, található benne A-vitamin, B-1-vitamin, B-6 vitamin, B-2 vitamin, C-vitamin, E- és K-vitamin is, valamint az A-vitamin elővitaminját, a karotint is nagy koncentrációban tartalmazza. Ez zsírban oldódik, így, ha épp diétázunk is, érdemes egy teáskanál lenmagolajjal együtt fogyasztani.

Azért is rendkívül egészséges és fontos a sárgarépa fogyasztása, mert a benne található A-vitamin elengedhetetlen az egészségünk számára. Talán el sem hinnénk, de rendszeres fogyasztásával szinte érezhetően javul a látás, a bőr állapota, valamint a csontritkulást is késleltet.

Hogy még inkább megőrizzük a sárgarépa tápanyagait és vitaminjait, érdemes biorépát vásárolni, mivel annak nem kell lehámozni a külső rétegét, elég csak megdörzsölni és megmosni. Hogy miért fontos ez? A sárgarépában is, mint sok más zöldségben, a héjához közel találhatók legnagyobb koncentrátumban a hasznos anyagok, így érdemes ezt a részét is felhasználni, főleg, ha nyersen fogyasztjuk.

A csontok egészsége mellett a fogakra is jó hatással van, javítja az állapotukat és a szerkezetüket. A gyomor- és bélrendszert is javítja, mivel étvágyserkentő, csökkenti a gyomorégést, tisztítja a beleket és serkenti a bélműködést, valamint kihajtja azokat a baktériumokat a belekből, amik nem segítik, hanem gátolják a felszívódást. A szájnyálkahártya sebeire is gyógyító hatással van mézzel összekeverve, mivel fertőtlenít.

Említettük, hogy jótékony hatással van a szemre is. Ez három benne található tápanyagnak köszönhető, ezek pedig a béta-karotin, a lutein és a zeaxantin. A béta-karotin megakadályozza a különböző szembetegségek – mint például a szürkületi vakság – kialakulását, a lutein és a zeaxantin pedig az időskori látásromlást késlelteti.

Általánosan is javítja az immunrendszert, egyrészt a bélrendszer méregtelenítésével, másrészt a májra kifejtett regeneráló hatásával. A benne található rengeteg vitaminnak köszönhetően vitalizáló hatású is, valamint javítja a szervezet ellenállóképességét a különböző fertőzésekkel szemben.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.