Menü

A Ramsay-Hunt szindróma (fülherpesz) tünetei és kezelése

A Ramsay-Hunt szindróma egy olyan betegséget takar, amelynél a fülkagylón, illetve a hallójárat területén herpeszes hólyagok jelennek meg, amit nagyfokú fülfájdalom előz meg, illetve bekövetkezik az azonos oldali arcideg bénulása is.

Kórokozója ugyanaz a (herpeszvírusok közé tartozó) Varicella zoster vírus, amely gyerekkorban bárányhimlőt, felnőtteknél pedig övsömört okoz. Azért alakulhat ki, mert a bárányhimlőből, illetve övsömörből való felépülés után a fertőzést okozó vírus továbbra is a szervezetben marad, az immunrendszer gyengülésekor pedig aktivizálódhat.

Tünetek
• szédülés
• szájszárazság
• halláscsökkenés
• erős fülfájás
• fülzúgás
• szemszárazság
• herpeszes hólyagok
• kipirosodott fül
• féloldali arcidegbénulás
• ízérzészavar

A Ramsay-Hunt szindróma előfordulása
A betegség főleg idősebbeket érint, jellemzően csak 60 éves kor fölött jelentkezik. Nem túl gyakran alakul ki, a fül-orr-gégészek viszonylag ritkán találkoznak vele.

A Ramsay-Hunt szindróma okai
Ugyanaz a herpes zoster vírus (a Varicella zooster) okozza, amelyik az övsömört. Tehát a szindróma tulajdonképpen az övsömör olyan nevesített formája, amely az arcmozgató ideget (nervus facialis) érinti.

A fülherpesz konkrét kiváltó oka, hogy a vírus az arcmozgató ideg érző magjában tárolódik inaktivált állapotban. Alvó formában tehát jelen van a szervezetben az érző ideggyökökben, amelyekben ki is mutatható. Viszont csak akkor aktiválódik, ha az immunrendszer legyengül. A típusos tünetek ilyen esetekben jelennek meg. Nem arról van szó tehát, hogy a Ramsay-Hunt szindrómát friss fertőződés okozza.
Az immunrendszer több ok miatt is legyengülhet annyira, hogy a Ramsay-Hunt szindrómát okozó vírus aktiválódjon az arcmozgató ideg magjában. Megtörténhet az idős életkor miatt, de állhat a hátterében valamilyen immunrendszert érintő betegség vagy egyéb társbetegség, például valamilyen tumor is.

A Ramsay-Hunt szindróma kezelése
A Ramsay-Hunt szindrómát fül-orr-gégészek és ideggyógyászok is kezelhetik, a betegség a két szakorvosi terület határmezsgyéjén mozog. Mivel vírusos betegségről van szó, kezelésében az antivirális szerek kapnak kulcsszerepet, de mellettük szteroidokat és fájdalomcsillapítókat is alkalmaznak. Emellett szoktak adni B-vitaminokat is. Ha nagyon csúnya herpeszes hólyagok alakulnak ki, akkor szükséges a bőr lokális kezelése, szemszárazság esetén pedig a szem nedvesítése is.

A Ramsay-Hunt szindróma kórlefolyása, gyógyulási esélyei
A betegek az esetek kétharmadában akár teljesen meg is gyógyulhatnak, maradandó panaszok nélkül felépülhetnek. Előfordul azonban az is, hogy az érintetteknél a megfelelő kezelés ellenére sem lesz újra tökéletes az arcideg működése, így fellépnek maradványtünetek.

Ezek perifériás idegproblémák, amelyekre példa lehet, hogy a szemhéj összezárása vagy a homlok ráncolása nem lesz tökéletes, illetve csökkenhet a szájmozgatás képessége is.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.

Ne éljünk a múlt fogságában

Az elmúlt években folyamatos veszteségélmények és válságok között élünk, erre pedig rárakodnak az egyéni gondok is. A krízisek egyik jellemzője a bizonytalanság. Elengedni valamit, vagy küzdeni érte? Ez a fajta ellentmondásosság meggondolatlannak tűnő, vagy látszólag teljesen érthetetlen, irracionális döntésekhez vezethet, viszont lehetőség is egyúttal. Az alábbi cikkben arra kaphatunk válaszokat, hogy milyen módszereket, gondolatokat vethetünk be az elengedés érdekében.

Az őszinteség fontossága

Előbb önmagunkkal kell őszintének lennünk ahhoz, hogy máshoz is őszinték lehessünk. A legtöbben azonban azt sem ismerjük fel, hogy még saját magunk elől is elrejtjük a gondolatainkat.

Érzelmeink kommunikációja - Az 5 szeretetnyelv

Mindannyian máshogy fogadjuk be a szeretetet, és fejezzük ki azt, amelyre neveltetésünk és személyes hajlamaink nyomán a legfogékonyabbá váltunk. Ezért fordul gyakran elő, hogy szeretetünk kifejezése nem ér célt, mert az üzenet küldője és befogadója nem érti meg egymást. Mi tehát a megoldás, és mit lehet tenni érzelmeink kifejezése érdekében?