Menü

A láz és annak házi kezelési módszerei

Sokan megijednek, amikor egy betegség esetén megmérik testük hőmérsékletét, de nem biztos, hogy minden esetben rosszat jelent, sőt inkább hasznos reakció szervezetünktől.

A normális testhő

Egy felnőtt ember alap test hője 36,4°C és 37°C között változik, de vannak olyan esetek, akiknek ez a szám alatt kezdődik. Nagyon sok tényező befolyásolhatja ezt, mint például a személy neme, kora, táplálkozási szokásai, mennyi folyadékot fogyaszt, milyen aktivitási szinttel rendelkezik, nyugodt vagy stresszes életet él, de az nem mindegy, hogy a külső hőmérséklet sem. Nők esetében különös meghatározó, hogy ciklusuk melyik szakaszában vannak.

Egy gyermek hője a felnőtt emberekéhez hasonlóan alakul, de a csecsemők testhőmérséklete általában magasabb, szervezetük nem szabályozza olyan jól a hőt, nehezebben izzadnak, esetükben lázat csillapítani is nehezebb.

Mikor beszélünk lázról és hogyan kezeljük?

38°C feletti mért hőmérséklet esetén kijelenthetjük, hogy szervezetünk valamilyen negatív behatásra lázzal reagál, azonban nem mindegy, hogy hol mérjük. Míg fülben, szájban, hónaljban alacsonyabb, addig végbélben (kisgyermekek esetében alkalmazandó) magasabb értékeket kapunk.

A háziorvosunk javaslatára, ha nem vagyunk elesettek, nincsenek elviselhetetlen fájdalmaink, ne csillapítsuk a lázunkat 38,5°C alatt. A láz alapvetően nem rossz dolog, mivel egy jelzés a szervezetünk részéről, hogy beindult a „motorunk” a betegség legyőzésére.

Amikor elérjük azt a kellemetlen szintet, hogy nem bírjuk elviselni a hőnket, vagy még ennél is magasabb hőfokon lángol a testünk, mindenképpen csillapítsuk lázunkat. A gyógyszertárakban nagyon sokféle láz- és fájdalomcsillapítót kapni, érdemes ebből otthon is tartani a szekrényben, de a patikai szakember mindig segítségünkre lesz. Nagyon fontos, hogy rengeteget igyunk, pótoljuk a szervezetünknek nagyon fontos folyadékot, ezzel nem csak azt segítjük elő, hogy kimossuk a rossz bacikat, hanem belsőleg hűtjük szerveinket is.

Régi bevált módszer az hűtőfürdő. Ne gondoljuk azt, hogy egy kád jéghideg vízben kell fagyoskodnunk. A hűtőfürdő titka, hogy először engedünk normás testhőmérsékletű vizet, majd ezt szép lassan elkezdjük hideg vízzel lehűteni. ebben ücsörgünk kicsit, így akár szinte az egész testfelszínt egyszerre hűsítjük. Arra mindenképp figyeljünk, hogy hideg vízben nem üljünk sokáig, hiszen a hideg nem tesz jót például a húgyutaknak.

Gyerekkorom utált módszere a vizes priznic volt, de kisgyerekként bizony muszáj volt előhúzni a kalapból. Ez azt jelentette nálunk, hogy egy nagy törölközőt bevizeztünk és körbetekertük a testemen. Kellemetlen érzés volt, de hatásos, viszont ha nem akarunk túl drasztikusak lenni, lehet ezt finomabban is alkalmazni, a kisebb vizes törölközőket a nyak, a kézfejek és a bokák hűtésére alkalmazhatjuk.

Bármilyen fokú láz esetén kérjük ki orvosunk szakmai véleményét, vizsgáltassuk meg gyermekünket vagy magukat, hogy mi okozhatja a hőmérsékletünk emelkedését és tegyünk a javaslatok alapján.

Erdős Dorka

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.