Menü

Mi az a citromkúra és miért egyre népszerűbb?

A sokak által annyira kedvelt citromkúra Ferencsik István természetgyógyász nevéhez fűződik. Egyrészt azért közkedvelt, mert akár már gyerekek is alkalmazhatják 3 éves kor felett, illetve a fogyáson túl méregtelenítésre is kiváló. Persze van, akinek megterhelheti a gyomrát a sok citrom, így érzékenységtől függően javasolt az adagok felezése, kifejezetten akkor, ha gyomorégést tapasztal.

A citromkúra lényege, hogy az étkezések előtt, tehát reggeli, ebéd és vacsora előtt citromlevet kell inni. De hát ez pofonegyszerű, nem igaz? Valóban, ám a kúra 6. napjára már napi 9 citromról beszélünk, amit a kúra végéhez érve fokozatosan lecsökkentünk napi 1-re, illetve a kúra elején is napi 1 citrommal kezdünk és fokozatosan érjük a napi 9-et, azaz 3x3 darabot a 3 étkezéshez igazítva.

A citrom levét vízzel elkeverve, esetleg Cayenne-borssal és juharsziruppal ízesítve fogyaszthatjuk. A citrom héját nem tanácsos felhasználnunk, illetve jól mossuk meg, mielőtt kettévágjuk és kifacsarjuk, mert a permetező szerekből könnyen maradhat rajta vegyszer.

A diéta leírása szerint a kúra végére nagyjából 3-9 kilogrammtól szabadulhatunk meg attól függően, hogy mekkora túlsúllyal indultunk és milyen a kúra alatti étrendünk, valamint mennyit mozgunk a kúra alatt. Természetesen az étkezés sem elhanyagolható a kúra közben, van, aki nagyon szigorú böjtöt választ az eredményesség érdekében, de van néhány szabály, amit mindenképpen érdemes követni.

A kúra alatt például nem ajánlott a hús fogyasztása, főleg növényi táplálékot javasolnak, ezzel is elősegítve a kúra méregtelenítő hatását. Azt is fontos megjegyezni, hogy ezt a kúrát évente maximum kettő alkalommal javasolják, még akkor is, ha semmilyen negatív mellékhatást nem tapasztalunk, mivel megterheli a gyomrot és könnyen okozhat a kalóriadeficit fejfájást, esetleg szédülést.

A citromból próbáljuk kinyerni a lehető legtöbb levet, hiszen így lesz valóban eredményes a kúra, ezt pedig úgy érhetjük el a legkönnyebben, ha mielőtt kifacsarjuk, meleg vízbe áztatjuk vagy megmelegítjük a kezünkkel.

A citromban egyébként viszonylag nagy mennyiségben megtalálható kalcium, egészen pontosan 100 gramm citromban 25 gramm kalcium van. Emellett természetesen magas C-vitamin tartalma és egyéb szerves sav tartalma van, valamint a közhiedelemmel ellentétben a benne található citromsav ellenére abszolút nem savasít, mivel a benne található szerves savak a szervezetben található nátriummal lúgos közeget teremtenek, így a savasodás ellenében hatnak.

A kúrát érdemes tavaszra vagy nyár elejére időzíteni, amikor az idő is kellemes, így nem leszünk gyorsan éhesek a nagy hidegtől vagy éppen a forróságtól. Azoknak is ajánlják a kúrát, akik ízületi gyulladásban szenvednek, de a magas vérnyomás ellen és az epe- valamint vesekő gyógymódjaként is régóta ismert a citrom.

Stressz vezetés közben: így csökkenthetjük a feszültséget

Manapság alig akad olyan ember, aki rövidebb vagy hosszabb ideig ne érezné magát stresszesnek. A stressz a 21. század egyik népbetegsége, amely nemcsak az egészségünkre, hanem az autóvezetésre sincs jó hatással.

Ribizlis édességek receptekkel

Egyesek szerint túl macerás a fürtök száracskáiról leszedni a kis terméseket, mások viszont nem sajnálják az időt a pikáns, fanyarkás desszertért.

Tudatos otthonalakítás: hogyan csináljuk?

Milyen legyen az otthonunk? Mindenki szeretne olyan házban, lakásban élni, ahol otthon érzi magát. Nézzünk meg néhány szempontot, ami segíthet a tudatos otthonalakításban. Fontosak a belsőépítészeti, energetikai, épületgépészeti és lakberendezési szempontok egyaránt.

Isteni sajtfélék, amiket diéta alatt is fogyaszthatunk

Ezek a sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal ízletesebbé varázsolják.

Túl lehet-e adagolni a magnéziumot?

Bár az emberek többségének inkább a magnéziumhiány kialakulásától kell tartania, fontos beszélni a túladagolás következményeiről is.