Menü

Mi az a citromkúra és miért egyre népszerűbb?

A sokak által annyira kedvelt citromkúra Ferencsik István természetgyógyász nevéhez fűződik. Egyrészt azért közkedvelt, mert akár már gyerekek is alkalmazhatják 3 éves kor felett, illetve a fogyáson túl méregtelenítésre is kiváló. Persze van, akinek megterhelheti a gyomrát a sok citrom, így érzékenységtől függően javasolt az adagok felezése, kifejezetten akkor, ha gyomorégést tapasztal.

A citromkúra lényege, hogy az étkezések előtt, tehát reggeli, ebéd és vacsora előtt citromlevet kell inni. De hát ez pofonegyszerű, nem igaz? Valóban, ám a kúra 6. napjára már napi 9 citromról beszélünk, amit a kúra végéhez érve fokozatosan lecsökkentünk napi 1-re, illetve a kúra elején is napi 1 citrommal kezdünk és fokozatosan érjük a napi 9-et, azaz 3x3 darabot a 3 étkezéshez igazítva.

A citrom levét vízzel elkeverve, esetleg Cayenne-borssal és juharsziruppal ízesítve fogyaszthatjuk. A citrom héját nem tanácsos felhasználnunk, illetve jól mossuk meg, mielőtt kettévágjuk és kifacsarjuk, mert a permetező szerekből könnyen maradhat rajta vegyszer.

A diéta leírása szerint a kúra végére nagyjából 3-9 kilogrammtól szabadulhatunk meg attól függően, hogy mekkora túlsúllyal indultunk és milyen a kúra alatti étrendünk, valamint mennyit mozgunk a kúra alatt. Természetesen az étkezés sem elhanyagolható a kúra közben, van, aki nagyon szigorú böjtöt választ az eredményesség érdekében, de van néhány szabály, amit mindenképpen érdemes követni.

A kúra alatt például nem ajánlott a hús fogyasztása, főleg növényi táplálékot javasolnak, ezzel is elősegítve a kúra méregtelenítő hatását. Azt is fontos megjegyezni, hogy ezt a kúrát évente maximum kettő alkalommal javasolják, még akkor is, ha semmilyen negatív mellékhatást nem tapasztalunk, mivel megterheli a gyomrot és könnyen okozhat a kalóriadeficit fejfájást, esetleg szédülést.

A citromból próbáljuk kinyerni a lehető legtöbb levet, hiszen így lesz valóban eredményes a kúra, ezt pedig úgy érhetjük el a legkönnyebben, ha mielőtt kifacsarjuk, meleg vízbe áztatjuk vagy megmelegítjük a kezünkkel.

A citromban egyébként viszonylag nagy mennyiségben megtalálható kalcium, egészen pontosan 100 gramm citromban 25 gramm kalcium van. Emellett természetesen magas C-vitamin tartalma és egyéb szerves sav tartalma van, valamint a közhiedelemmel ellentétben a benne található citromsav ellenére abszolút nem savasít, mivel a benne található szerves savak a szervezetben található nátriummal lúgos közeget teremtenek, így a savasodás ellenében hatnak.

A kúrát érdemes tavaszra vagy nyár elejére időzíteni, amikor az idő is kellemes, így nem leszünk gyorsan éhesek a nagy hidegtől vagy éppen a forróságtól. Azoknak is ajánlják a kúrát, akik ízületi gyulladásban szenvednek, de a magas vérnyomás ellen és az epe- valamint vesekő gyógymódjaként is régóta ismert a citrom.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.