Menü

Mi az a citromkúra és miért egyre népszerűbb?

A sokak által annyira kedvelt citromkúra Ferencsik István természetgyógyász nevéhez fűződik. Egyrészt azért közkedvelt, mert akár már gyerekek is alkalmazhatják 3 éves kor felett, illetve a fogyáson túl méregtelenítésre is kiváló. Persze van, akinek megterhelheti a gyomrát a sok citrom, így érzékenységtől függően javasolt az adagok felezése, kifejezetten akkor, ha gyomorégést tapasztal.

A citromkúra lényege, hogy az étkezések előtt, tehát reggeli, ebéd és vacsora előtt citromlevet kell inni. De hát ez pofonegyszerű, nem igaz? Valóban, ám a kúra 6. napjára már napi 9 citromról beszélünk, amit a kúra végéhez érve fokozatosan lecsökkentünk napi 1-re, illetve a kúra elején is napi 1 citrommal kezdünk és fokozatosan érjük a napi 9-et, azaz 3x3 darabot a 3 étkezéshez igazítva.

A citrom levét vízzel elkeverve, esetleg Cayenne-borssal és juharsziruppal ízesítve fogyaszthatjuk. A citrom héját nem tanácsos felhasználnunk, illetve jól mossuk meg, mielőtt kettévágjuk és kifacsarjuk, mert a permetező szerekből könnyen maradhat rajta vegyszer.

A diéta leírása szerint a kúra végére nagyjából 3-9 kilogrammtól szabadulhatunk meg attól függően, hogy mekkora túlsúllyal indultunk és milyen a kúra alatti étrendünk, valamint mennyit mozgunk a kúra alatt. Természetesen az étkezés sem elhanyagolható a kúra közben, van, aki nagyon szigorú böjtöt választ az eredményesség érdekében, de van néhány szabály, amit mindenképpen érdemes követni.

A kúra alatt például nem ajánlott a hús fogyasztása, főleg növényi táplálékot javasolnak, ezzel is elősegítve a kúra méregtelenítő hatását. Azt is fontos megjegyezni, hogy ezt a kúrát évente maximum kettő alkalommal javasolják, még akkor is, ha semmilyen negatív mellékhatást nem tapasztalunk, mivel megterheli a gyomrot és könnyen okozhat a kalóriadeficit fejfájást, esetleg szédülést.

A citromból próbáljuk kinyerni a lehető legtöbb levet, hiszen így lesz valóban eredményes a kúra, ezt pedig úgy érhetjük el a legkönnyebben, ha mielőtt kifacsarjuk, meleg vízbe áztatjuk vagy megmelegítjük a kezünkkel.

A citromban egyébként viszonylag nagy mennyiségben megtalálható kalcium, egészen pontosan 100 gramm citromban 25 gramm kalcium van. Emellett természetesen magas C-vitamin tartalma és egyéb szerves sav tartalma van, valamint a közhiedelemmel ellentétben a benne található citromsav ellenére abszolút nem savasít, mivel a benne található szerves savak a szervezetben található nátriummal lúgos közeget teremtenek, így a savasodás ellenében hatnak.

A kúrát érdemes tavaszra vagy nyár elejére időzíteni, amikor az idő is kellemes, így nem leszünk gyorsan éhesek a nagy hidegtől vagy éppen a forróságtól. Azoknak is ajánlják a kúrát, akik ízületi gyulladásban szenvednek, de a magas vérnyomás ellen és az epe- valamint vesekő gyógymódjaként is régóta ismert a citrom.

A túlevés veszélyei mindennapjainkban

Sokan ismerjük azt az érzést, amikor egy hétvégi vacsora után alig tudunk felállni az asztaltól. Az alkalmi falánkság önmagában még nem jelent komoly problémát, de ha rendszeressé válik, az egészségünkre és az életminőségünkre nézve is súlyos következményekkel járhat. Ráadásul a modern világban a túlevés nem pusztán a test kérdése, hanem kulturális és pszichológiai jelenség is.

Milyen sportszakkört válasszunk a gyereknek?

Az iskolakezdés nemcsak a tanórák és a tankönyvek világát hozza el a fiatalok számára, hanem egyben a sportélet újra indulását is. A nyári szünet után ismét megtelnek a sportpályák, csarnokok és uszodák: kezdődnek a délutáni sportkörök, edzések, és a bajnokságokban is felpörög az idény.

„Me-time” mini szokások – 10 perces énidő, ami csodákra képes

A mindennapok rohanásában olyan könnyen elfelejtjük, hogy mi is emberek vagyunk, nem csak feladatokat teljesítő gépek. Pedig néha elég 10 perc énidő, és mintha újraindítanánk a lelkünket.

Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.

Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?