Ezért együnk halat rendszeresen!
- Dátum: 2022.04.15., 14:38
- Martinka Dia
- képek:pixabay.com
- dietetikus, egészséges, fehérje, hal, halászlé, halétel, halkonzerv, hekk, hormontermelés, idegműködés, immunrendszer, koleszterinszint, menü, omega 3, omega 6, pontyhalászlé, rendszeres, tányér, telítetlen zsírsav, telített, tengeri hal
Nagyon sokszor hallottuk és talán vettük is tudomásul a fenti tanácsot, hiszen mindenki tudja, milyen egészséges a halfogyasztás, azonban mégsem kerül rendszeresen a tányérunkra, talán vannak, akiknek csak karácsonykor szerepel a menüjében, pedig hetente legalább három alkalommal lenne jó fogyasztani valamilyen halfélét.
Nálunk ma, nagypénteken éppen halászlé lesz a menü, de bevallom én sem tartozom a heti háromszor halat fogyasztók körébe, sajnos. Pedig a halhús alacsony energiatartalmú, könnyen emészthető, nagyon egészséges étel. Teljes értékű fehérjét tartalmaz, zsírtartalma alapján léteznek sovány és zsíros típusok: a sovány halhús könnyebben emészthető, ám a zsíros több A- és D-vitamint tartalmaz.
A halhúsban telítetlen zsírsavak találhatóak, melyek segítik az idegműködést, a hormontermelést, szabályozzák a koleszterinszintet, jótékony hatásúak az immunrendszer működésére, hozzá járulnak a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatának csökkentéséhez. A többszörösen telítetlen omega-3 és omega-6 zsírsavakat a szervezet nem képes előállítani, ezért élelmiszerekkel kell bevinnünk őket.
A menüben szerepelhet hekk, pontyhalászlé, vagy tengeri hal, halkonzerv, rendszeres fogyasztása hozzájárul az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozáshoz.
Egy 2000-ben elvégzett felmérés szerint azok, akik hetente legalább egyszer fogyasztottak tengeri halat, 52%-kal kisebb volt a szívhalál előfordulása, mint a ritkábban fogyasztók körében. Legjobb élő halat vásárolni, de a konzervek közül is található ízletes és egészséges.
Dietetikusok számtalanszor ajánlják a rendszeres halfogyasztást, melyet nem lehet elégszer hangsúlyozni.
Édesvízi halaink a ponty, harcsa, fogas (más néven süllő), csuka, busa, pisztráng, a tengeri halak a tonhal, lazac, vajhal, pangasius, tilápia, tőkehal, szardínia, hekk, hering.
Fontos, hogy halételt mindig frissen fogyasszunk, az elkészült étel sem tárolható sokáig és mivel a hal szobahőmérsékleten gyorsan romlik, fontos azonnal hűtőben tárolni.
A halak elkészítéséhez számtalan receptet lehet találni, igazán ízletes és változatos ételek készíthetőek belőle, azonban a halak elkészítésének esetében is fontos szempont az ételkészítési technológia. A sovány hal is magasabb zsírtartalmú lesz, s egészségtelenebb, ha panírozzuk és bő olajban kisütjük, szemben azzal, ha megfőzzük.
A kígyóuborka meglepő hatásai
A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.
A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai
Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?
Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel
Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!
Gyógynövények emésztési problémákra
Immunsejtjeink 80%-a a belekben található, a bélrendszer tehát egy nagyon érzékeny, intelligens szervünk, ami egész testünk működéséért felelős.Az emésztési problémák is fontos jelzések, melyek mutatják, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Ezek a gondok több-kevesebb rendszerességgel mindenkinél felbukkannak enyhébb vagy súlyosabb formában.
Gomba vásárlásnál erről mindenképp tudnod kell!
A fehérkalapú csiperkegomba igencsak keresett árucikk, de kevesen tudják úgy elkészíteni, hogy a lehető legtöbb tápanyag benne maradjon, miután a tányérra kerül. Akkor most nézzük, hogy miként kell úgy gombás finomságot készíteni, hogy annak ne csak az íze, hanem a tápértéke is kiváló maradjon.