A Coca Cola hatása szervezetünkre
- Dátum: 2022.04.01., 04:52
- Balogh Emese
- képek:pexels.com
- alvászavar, cola, cukor, immunrendszer, koffein, nyugtalanság, szénsavas, szív- és érrendszer, túlsúly, üdítő, vércukor, vérnyomás, vese, vitaminhiány
Természetesen senki sem fog megbetegedni egy pohár Cola elfogyasztása után, sőt, ha alkalmanként fogyaszt belőle sem feltétlen kell számolnia egészségügyi kockázattal. Ám ne felejtsük el, hogy könnyű észrevétlenül sokat fogyasztani belőle, mivel ’csak’ folyadék és ha a rendszeres cukros üdítő mellett mozgásszegény életmódot folytatunk és a megfelelő tápanyagbevitelre sem figyelünk, könnyen találhatjuk magunkat olyan helyzetben, ami elkerülhető, ha egy kicsit odafigyelünk arra, mire van szüksége a testünknek.
A Cola pontos receptje bár nem ismert, azt tudjuk, hogy a gyártó csak az üdítő alapjául szolgáló sűrítményt gyártja, majd azt a palackozó gyárakban hígítják, édesítik a helyi igényekhez mérten, szénsavval dúsítják, végül pedig palackozzák. Tulajdonképp a legfontosabb összetevők egyike a cukor és a koffein. Na de milyen hatással van mindez szervezetünkre?
Az egyik gyakori tünet, amit az üdítőital rendszeres és túlzott fogyasztása okoz, az a vitaminhiány. A Cola foszforsavat is tartalmaz, ami vízhajtó tulajdonságú, így a vízben oldódó vitaminokat és tápanyagokat is ’kimossa’ a szervezetből. Ez a folyamat viszonylag gyors, már az elfogyasztás után egy órával is érzékelhető a vízhajtó hatás, persze esetenkénti fogyasztás esetén ez nem okoz tartós problémát.
Egy szintén viszonylag gyorsan érzékelhető hatása a kólának a nyugtalanság, túlzott aktivitás. A Cola koffeintartalma nagyjából megegyezik a kávéval, tehát ha valaki nem egy kisebb dobozzal fogyaszt belőle, hanem rendszeresen 1-2 litert iszik, az hosszú távon magas vérnyomáshoz, nyugtalansághoz és alváshiányhoz is vezethet. Van, amikor fejfájás és ingerlékenység jelenik meg először, később pedig alvásproblémák és nyugtalanság.
Talán senkinek sem mondunk újat azzal, hogy a Cola rendszeres és túlzott fogyasztása túlsúlyhoz vezet. Nagy mennyiségben tartalmaz cukrot, így, ha nem figyelünk, könnyen felszalad néhány kiló. A túlsúly önmagában nem feltétlen okoz problémát, ám hosszú távon az immunrendszerünk gyengüléséhez, a vércukorszint instabilitásához és különböző szív- és érrendszeri problémákhoz vezethet.
Végül pedig mindenképp említést kell tennünk a termék cukormentes verzióiról. Bár valóban nem tartalmaznak cukrot, helyette mesterséges édesítőszerekkel érik el ugyanazt az ízhatást. A mesterséges édesítőszerek nagy mennyiségben szintén károsak a szervezetünkre, különösen a vesénket terheli meg, így a cukormentes termékek sem számítanak egészségesebbnek és ezek fogyasztására is érdemes odafigyelnünk, ha meg szeretnénk őrizni testünk egészségét.
Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.
Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.
A sok sófogyasztás következményei

A sófogyasztás mértéke valóban jelentős hatással van az egészségünkre, és érdemes komolyan venni a sóbevitel csökkentésére vonatkozó ajánlásokat. Az alábbiakban összefoglalom a túlzott sófogyasztás következményeit, valamint néhány javaslatot adok a sóbevitel csökkentésére.
Pizza kisokos: ismerd meg a pizzák különböző fajtáit

Élsz-halsz a pizzáért, legszívesebben minden nap rendelnél belőle? Úgy érezhetjük, hogy már minden példányt is kóstoltunk a világon, de legalább a városban, ahol élünk. Holott egyáltalán nem biztos, hogy így van. Az alábbi cikkben azt nézzük meg, hogy milyen típusai léteznek a különböző pizzatésztáknak szerte a világon.
Mivel helyettesítsük a cukrot?

A legtöbb fogyókúra és diéta ajánlja, hogy a lehető legkevesebb cukrot fogyasszuk, ha szeretnénk elérni a kívánt hatást. Milyen alternatívák vannak azonban arra, hogy élvezhessük az édes ízeket, de ne is legyen káros számunkra?