Menü

A Coca Cola hatása szervezetünkre

Természetesen senki sem fog megbetegedni egy pohár Cola elfogyasztása után, sőt, ha alkalmanként fogyaszt belőle sem feltétlen kell számolnia egészségügyi kockázattal. Ám ne felejtsük el, hogy könnyű észrevétlenül sokat fogyasztani belőle, mivel ’csak’ folyadék és ha a rendszeres cukros üdítő mellett mozgásszegény életmódot folytatunk és a megfelelő tápanyagbevitelre sem figyelünk, könnyen találhatjuk magunkat olyan helyzetben, ami elkerülhető, ha egy kicsit odafigyelünk arra, mire van szüksége a testünknek.

A Cola pontos receptje bár nem ismert, azt tudjuk, hogy a gyártó csak az üdítő alapjául szolgáló sűrítményt gyártja, majd azt a palackozó gyárakban hígítják, édesítik a helyi igényekhez mérten, szénsavval dúsítják, végül pedig palackozzák. Tulajdonképp a legfontosabb összetevők egyike a cukor és a koffein. Na de milyen hatással van mindez szervezetünkre?

Az egyik gyakori tünet, amit az üdítőital rendszeres és túlzott fogyasztása okoz, az a vitaminhiány. A Cola foszforsavat is tartalmaz, ami vízhajtó tulajdonságú, így a vízben oldódó vitaminokat és tápanyagokat is ’kimossa’ a szervezetből. Ez a folyamat viszonylag gyors, már az elfogyasztás után egy órával is érzékelhető a vízhajtó hatás, persze esetenkénti fogyasztás esetén ez nem okoz tartós problémát.

Egy szintén viszonylag gyorsan érzékelhető hatása a kólának a nyugtalanság, túlzott aktivitás. A Cola koffeintartalma nagyjából megegyezik a kávéval, tehát ha valaki nem egy kisebb dobozzal fogyaszt belőle, hanem rendszeresen 1-2 litert iszik, az hosszú távon magas vérnyomáshoz, nyugtalansághoz és alváshiányhoz is vezethet. Van, amikor fejfájás és ingerlékenység jelenik meg először, később pedig alvásproblémák és nyugtalanság.

Talán senkinek sem mondunk újat azzal, hogy a Cola rendszeres és túlzott fogyasztása túlsúlyhoz vezet. Nagy mennyiségben tartalmaz cukrot, így, ha nem figyelünk, könnyen felszalad néhány kiló. A túlsúly önmagában nem feltétlen okoz problémát, ám hosszú távon az immunrendszerünk gyengüléséhez, a vércukorszint instabilitásához és különböző szív- és érrendszeri problémákhoz vezethet.

Végül pedig mindenképp említést kell tennünk a termék cukormentes verzióiról. Bár valóban nem tartalmaznak cukrot, helyette mesterséges édesítőszerekkel érik el ugyanazt az ízhatást. A mesterséges édesítőszerek nagy mennyiségben szintén károsak a szervezetünkre, különösen a vesénket terheli meg, így a cukormentes termékek sem számítanak egészségesebbnek és ezek fogyasztására is érdemes odafigyelnünk, ha meg szeretnénk őrizni testünk egészségét.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!