Menü

Vigyázz a tüdődre!

Ha megkérdeznénk, mi az, amit a tüdőnk egészségéért megtehetünk, mely válaszokat adnánk? Milyen életmódbeli tanácsokat fogadnánk meg az egészséges tüdőnk érdekében?

Ahogy az egészségünkért, úgy a tüdőnkért is a legtöbbet az életmódunkkal tehetünk. Természetesen elsődleges tanács, hogy ne cigarettázzunk, a nagyváros szmogos levegője helyett részesítsük előnyben a vidéket. Nos utóbbi nehezebben, előbbi könnyebben betartható.

Fontos, hogy ne dohányozzunk. Nincs halálosabb ellensége a tüdőnek a dohányzásnál. A nikotin és a kátrány mérgek a szervezetnek, tüdőrákot, asztmát, tüdőgyulladást okozhat és még egy sor más egészségügyi problémát.

Lakásunk levegőjére is oda kell figyelnünk. Gyakran kell szellőztessünk, figyelni a páratartalmat, ha kell párásítóval, diffúzorral segíteni a téli hónapokban a fűtés okozta száraz levegőn, vagy épp ellenkezőleg a nedvesebb lakásokban megbúvó penészre kell megoldást találni. (az otthonunk páratartalmáról előzőleg írtunk már)

A sóbarlang nagyon jótékony hatású a légzőszerveink egészségét tekintve. Az apró sószemcsék jól tisztítják a légutakat, segítenek a különböző fertőzések, gyulladások megelőzésében, gyógyításában.

Friss levegő! A séta, kocogás, túrázás, biciklizés, játszóterezés a gyerekekkel a legjobb szabadidős elfoglaltságok a légutaink egészségét tekintve. A friss levegőnél nincs jobb, járjunk erdőbe, mezőre, keressük a tavakat, kiránduljunk és élvezzük a természet adta frissességet.

A tiszta, szabadtéri levegő nagyon jót tesz a tüdőnek.

Mozogni bárhol jó, akár otthon, vagy teremben is lehet jókat edzeni, de ha a kintlétet összekötjük egy kis kocogással, sporttal, amelyek megizzasztanak, megdolgoztatják a tüdőnket, akkor nagyon sokat tettünk egyrészt a tüdőnk egészségéért, másrészt állóképességünk javításáért.

Sokat hallunk a tüdőszűrés fontosságáról, mely kiszűri az esetleges elváltozásokat. Járjunk rendszeresen!

A táplálkozás minden életmódbeli tanács alapja, ezzel lehet a legtöbb betegséget megelőzni, az immunrendszert ellenállóvá tenni, szervezetünket megtámogatni.

Aki ismeri a légzőgyakorlatokat, az bizonyára itt átvenné a szót tőlem és elmondaná a légzőgyakorlatok, a jóga, a meditáció hatásosságát, amelyek szintén hatékonyan támogatják a tüdő munkáját.

Talán nem gondolunk rá kellő alapossággal, pedig fontos az időjárásnak megfelelő öltözék, hiszen a tartós hideghatás is megtámadja a tüdőt. Ezért a különböző légúti betegségek, tüdőgyulladás elkerülésére figyeljünk az időjárásnak megfelelő, lehetőleg réteges öltözködésre.

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.