Menü

Hogyan viseljük könnyebben a téli bezártságot?

A tél gyönyörű évszak, ám bizony olykor hosszúnak tűnik, hiszen többnyire hideg, néha barátságtalan, szürke, mondhatni borús. A téli ködös reggelek senkinek sem csábítóak, a karantén és online élet, „home office” és otthoni tanulás még kevésbé, ami rányomja bélyegét a hangulatunkra.

Nem mondunk újat azzal, hogy a nyári napsütéses vidám reggelek hangulatra gyakorolt hatása teljesen más, napos időben inkább vagyunk jókedvűek, vidámak, kedvesebbek, segítőkészebbek, azonban a tavaszra, nyárra még picit várni kell.

A járványhelyzet miatt megtapasztaltuk a bezártság érzését, a rosszabb hangulatot, a tél miatti szezonális depressziót.

Szezonális depresszió nyáron is előfordulhat, azonban lényegesen kevesebb százalékát érinti az embereknek, mindössze 1-2% szenved ebben, míg a téli időszakban ez az emberek akár 10-20 százalékánál is megjelenhet.

Mit tehetünk a téli bezártság, a szezonális depresszió enyhítéséért?

Elsőként változtassuk meg a hozzáállásunkat, ne gondoljunk negatívan a téli időszakra, próbáljuk megkeresni és megtalálni a szépségeit, a kedvelt téli sportokat, az ünnepeket, a forró téli italokat, a kedvenc pulcsinkat, a hóesést.

Foglaljuk le magunkat a hosszú téli estéken. A gyerekeknek ilyenkor veszek elő valami játékot, amit a karácsonyi ajándékdömpingben eltettem és erre az időszakra tartogattam.

Számos szabadidős tevékenység létezik az olvasáson, sütés-főzésen kívül, ideje keresni egy új hobbit, s tanácsos ezeket váltogatni, különben hamar megunjuk.

Fontos a D-vitamin! Ezt pótolni kell télen, hiszen elengedhetetlen a csontok egészségéhez, valamint az immunrendszer megfelelő működéséhez. A téli hónapok során ebben hiányt szenvedünk, ezért kell pótolni, különben ennek a vitaminnak a hiányában nem tudunk megbirkózni a fáradtsággal, kimerültséggel, gyenge immunrendszerrel.

Készüljünk a jövőre! Ez egy kellemes gondolat. Bízom benne, hogy előbb vagy utóbb a járvány véget ér és szép lassan el fog indulni az élet, a nyár is megérkezik. Nézzünk a jövőre optimistán és használjuk a bezártságot, például arra, hogy fejlesszük magunkat, olvassunk önképző könyveket, dolgozzunk a nyárra megálmodott fitt formánkért és fordítsuk a téli otthonülős estéket, a karantén adta kényszerhelyzetet a saját testi-lelki egészségünk javára. Így már nem is hangzik rosszul és talán nem is olyan nehéz ez a várakozás.

Ha ez így mind nehezünkre esik, akkor legalább annyit fogadjunk meg, hogy nem nézzük egész nap a televíziót és nem lógunk egész nap a közösségi oldalakon.

Használt ruhát venni menő!

Sokan szeretik a használt ruha piacot, hiszen fantasztikus és egyedi darabok bújnak meg olykor-olykor a túrkálókban, ami manapság már egyáltalán nem kínos dolog.

Mi okozza az utazás utáni depressziót?

Tapasztalták már, hogy nyaralásból hazatérve szomorú hangulatuk lett? Ez az úgynevezett nyaralás utáni depresszió, amely egyáltalán nem ritka jelenség. Szerencsére az ilyenkor fellépő rosszkedv különböző módszerekkel enyhíthető.

Óvjuk okoseszközeinket, gyógyszereinket a melegtől!

Nem csak az emberek viselik nehezen a kánikulát, hanem a technológiai eszközök is megsínylik a szélsőséges időjárást. Az extrém időjárás nem csak az emberek életét nehezíti meg, de használati tárgyainkban is kárt tehet.

Kemping a kertben

Szeretnéd átélni egy kemping hangulatát, de nincs rá lehetőséged, hogy elutazz otthonról? Rendezz be a kertedben egy sátrat, és éld át otthonról a szabadban töltött éjszaka autentikus hangulatát, az otthon közelségének előnyeivel fűszerezve!

Feszültséglevezetés? - Mire jó a stressz?

Azt hihetjük, hogy szükségünk van a stresszre, de közben mégis egyfajta negatív tényezőként gondolunk rá. Holott ha épp megfelelő nyomás helyezkedik ránk, az erőforrásainkat is jobban tudjuk beosztani. Nem utolsó sorban, a stresszes légkörben elért sikereink azok, amelyekre szívesen visszagondolunk: ezek a legnagyobb győzelmeink.