Menü

Hogyan viseljük könnyebben a téli bezártságot?

A tél gyönyörű évszak, ám bizony olykor hosszúnak tűnik, hiszen többnyire hideg, néha barátságtalan, szürke, mondhatni borús. A téli ködös reggelek senkinek sem csábítóak, a karantén és online élet, „home office” és otthoni tanulás még kevésbé, ami rányomja bélyegét a hangulatunkra.

Nem mondunk újat azzal, hogy a nyári napsütéses vidám reggelek hangulatra gyakorolt hatása teljesen más, napos időben inkább vagyunk jókedvűek, vidámak, kedvesebbek, segítőkészebbek, azonban a tavaszra, nyárra még picit várni kell.

A járványhelyzet miatt megtapasztaltuk a bezártság érzését, a rosszabb hangulatot, a tél miatti szezonális depressziót.

Szezonális depresszió nyáron is előfordulhat, azonban lényegesen kevesebb százalékát érinti az embereknek, mindössze 1-2% szenved ebben, míg a téli időszakban ez az emberek akár 10-20 százalékánál is megjelenhet.

Mit tehetünk a téli bezártság, a szezonális depresszió enyhítéséért?

Elsőként változtassuk meg a hozzáállásunkat, ne gondoljunk negatívan a téli időszakra, próbáljuk megkeresni és megtalálni a szépségeit, a kedvelt téli sportokat, az ünnepeket, a forró téli italokat, a kedvenc pulcsinkat, a hóesést.

Foglaljuk le magunkat a hosszú téli estéken. A gyerekeknek ilyenkor veszek elő valami játékot, amit a karácsonyi ajándékdömpingben eltettem és erre az időszakra tartogattam.

Számos szabadidős tevékenység létezik az olvasáson, sütés-főzésen kívül, ideje keresni egy új hobbit, s tanácsos ezeket váltogatni, különben hamar megunjuk.

Fontos a D-vitamin! Ezt pótolni kell télen, hiszen elengedhetetlen a csontok egészségéhez, valamint az immunrendszer megfelelő működéséhez. A téli hónapok során ebben hiányt szenvedünk, ezért kell pótolni, különben ennek a vitaminnak a hiányában nem tudunk megbirkózni a fáradtsággal, kimerültséggel, gyenge immunrendszerrel.

Készüljünk a jövőre! Ez egy kellemes gondolat. Bízom benne, hogy előbb vagy utóbb a járvány véget ér és szép lassan el fog indulni az élet, a nyár is megérkezik. Nézzünk a jövőre optimistán és használjuk a bezártságot, például arra, hogy fejlesszük magunkat, olvassunk önképző könyveket, dolgozzunk a nyárra megálmodott fitt formánkért és fordítsuk a téli otthonülős estéket, a karantén adta kényszerhelyzetet a saját testi-lelki egészségünk javára. Így már nem is hangzik rosszul és talán nem is olyan nehéz ez a várakozás.

Ha ez így mind nehezünkre esik, akkor legalább annyit fogadjunk meg, hogy nem nézzük egész nap a televíziót és nem lógunk egész nap a közösségi oldalakon.

Az OCD negatív hatásai a magánéletre

Egyszerű meghatározása szerint a kényszerbeteg kénytelen olyasmire gondolni, amire nem akar gondolni, a feszültség oldására kénytelen olyat cselekedni, amit nem akar megtenni. A skizofréniával ellentétben a beteg tökéletesen tisztában van cselekedetei belső eredetével és abszurditásával, nem veszíti el a kapcsolatot a való világgal.

Hogyan tartsuk fent a motivációt?

Ahhoz, hogy elérjük a céljainkat, szükségünk lesz arra, hogy folyamatosan motiváltak maradjunk. Ez azonban nem jön mindig könnyedén, éppen ezért érdemes foglalkozni a motiváció kérdésével.

A social media új biznisze: Az influencer sportitalok

Az utóbbi években egyre több híresség és közösségi média influencer dob piacra saját márkájú sportitalokat, amelyeket gyakran a testmozgás elősegítésére, és az egészség fokozására hirdetnek, a legnépszerűbb ezen termékcsaládból a Prime. Bár ezek a termékek népszerűek lehetnek a követőik körében, fontos megvizsgálni azok valódi összetevőit és káros hatásait. Ezen italok többségében egyáltalán nem kapcsolódnak a sporthoz, csupán az internet egy új lehetőségét használják ki.

Eladó nélküli nonstop boltok nyitnak hamarosan Magyarországon

Új boltok nyílnak Magyarországon: sosem zárnak be, és nem lesz bennük eladó! Kassza és eladó nélküli, éjjel-nappal nyitva tartó boltok érkeznek Magyarországra, az első üzletek pedig várhatóan nyáron nyitnak majd-olvastam a neten a minap.

A horkolás és kialakulása, okai, jellemzői

Maga a horkolás nem betegség, önmagában csak ártalmatlan hangjelenség, ugyanakkor az említett éjszakai légzéskimaradásokat jelentő alvási apnoé szindróma részjelensége is lehet, amit egészségügyileg komolyabban kell venni, mint a szimpla horkolást.