Menü

Hogyan viseljük könnyebben a téli bezártságot?

A tél gyönyörű évszak, ám bizony olykor hosszúnak tűnik, hiszen többnyire hideg, néha barátságtalan, szürke, mondhatni borús. A téli ködös reggelek senkinek sem csábítóak, a karantén és online élet, „home office” és otthoni tanulás még kevésbé, ami rányomja bélyegét a hangulatunkra.

Nem mondunk újat azzal, hogy a nyári napsütéses vidám reggelek hangulatra gyakorolt hatása teljesen más, napos időben inkább vagyunk jókedvűek, vidámak, kedvesebbek, segítőkészebbek, azonban a tavaszra, nyárra még picit várni kell.

A járványhelyzet miatt megtapasztaltuk a bezártság érzését, a rosszabb hangulatot, a tél miatti szezonális depressziót.

Szezonális depresszió nyáron is előfordulhat, azonban lényegesen kevesebb százalékát érinti az embereknek, mindössze 1-2% szenved ebben, míg a téli időszakban ez az emberek akár 10-20 százalékánál is megjelenhet.

Mit tehetünk a téli bezártság, a szezonális depresszió enyhítéséért?

Elsőként változtassuk meg a hozzáállásunkat, ne gondoljunk negatívan a téli időszakra, próbáljuk megkeresni és megtalálni a szépségeit, a kedvelt téli sportokat, az ünnepeket, a forró téli italokat, a kedvenc pulcsinkat, a hóesést.

Foglaljuk le magunkat a hosszú téli estéken. A gyerekeknek ilyenkor veszek elő valami játékot, amit a karácsonyi ajándékdömpingben eltettem és erre az időszakra tartogattam.

Számos szabadidős tevékenység létezik az olvasáson, sütés-főzésen kívül, ideje keresni egy új hobbit, s tanácsos ezeket váltogatni, különben hamar megunjuk.

Fontos a D-vitamin! Ezt pótolni kell télen, hiszen elengedhetetlen a csontok egészségéhez, valamint az immunrendszer megfelelő működéséhez. A téli hónapok során ebben hiányt szenvedünk, ezért kell pótolni, különben ennek a vitaminnak a hiányában nem tudunk megbirkózni a fáradtsággal, kimerültséggel, gyenge immunrendszerrel.

Készüljünk a jövőre! Ez egy kellemes gondolat. Bízom benne, hogy előbb vagy utóbb a járvány véget ér és szép lassan el fog indulni az élet, a nyár is megérkezik. Nézzünk a jövőre optimistán és használjuk a bezártságot, például arra, hogy fejlesszük magunkat, olvassunk önképző könyveket, dolgozzunk a nyárra megálmodott fitt formánkért és fordítsuk a téli otthonülős estéket, a karantén adta kényszerhelyzetet a saját testi-lelki egészségünk javára. Így már nem is hangzik rosszul és talán nem is olyan nehéz ez a várakozás.

Ha ez így mind nehezünkre esik, akkor legalább annyit fogadjunk meg, hogy nem nézzük egész nap a televíziót és nem lógunk egész nap a közösségi oldalakon.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Tavaszi feltöltődés fontossága

Tavasz közeledtével ébredeznünk kellene pont úgy , mint a természetnek, de előfordul, hogy a tavaszi „kikelet” helyett, sokan bágyadtak, aluszékonyak, sőt sokan fejfájásról, szédülésről panaszkodnak.
Mára, már a tudomány is elismeri, „tavaszi fáradtság” létezik.