Menü

Búzacsíra – hogyan neveljük otthon

A boltok polcain is találkozhatunk a búzacsírával, sokszor egészen borsos áron, nem véletlenül, hiszen tele van tápanyagokkal, antioxidánsokkal, vitaminokkal, ásványi anyagokkal, rostokkal és fehérjével. Egy kész egészségbombáról van szó, hiszen felsorolni is nehéz, mennyi értékes hatóanyag található benne. De hisz csak csíra, nem igaz?

Otthon is könnyen nevelhetünk magunknak búzacsírát, mindössze néhány bio búzamagra lesz szükségünk. Ha még nem csíráztattunk növényt, akkor sem lesz nehéz dolgunk. A legjobb módszer, ha a magokat egy üvegtálba tesszük, leöntjük vízzel és lefedjük egy gézlappal. Naponta locsoljuk, de ügyeljük rá, hogy álljanak a magok túlzottan a vízben és lehetőleg világos helyen csináljuk. A csírák nagyjából 1 héten belül leszedhető állapotban lesznek, ha elegendő fényt és vizet kapnak. Ha nem jutnak elég fényhez, később érik el ezt az állapotot.

A búzacsírából nyugodtan fogyasszunk akár minden nap. Kiváló kiegészítője lehet salátának, de akár joghurthoz is adhatjuk, összekeverhetjük magokkal, de főételek ’díszítésére’ is kiválóan alkalmas. A leszüretelt búzacsíra hűtőben pár napig eltartható, de ha kiszárítjuk és ledaráljuk, akár müzlibe vagy szószokba is belekeverhetjük.

Legfontosabb hatóanyagai az antioxidánsok, melyek köztudottan semlegesítik a szervezetünkben a szabadgyököket, amik károsítják a sejteket és gyorsítják az öregedést és növelik a gyulladások kialakulásának kockázatát. Ezen kívül nagy mennyiségben tartalmaz vasat és káliumot, ami miatt szívvédő tulajdonsággal bír, illetve a koleszterinszintünkre is jó hatással van, mivel csökkenti a káros, vagyis LDL koleszterin mennyiségét a vérben.

Immunerősítő tulajdonsága sem elhanyagolható, ezt pedig a benne található szelénnek, klorofillnak és omega-3 zsírsavnak köszönhető. Bővelkedik E- és A-vitaminban is, valamint folsavtartalma miatt pedig várandós nőknek is ajánlják, mivel ez csökkenti a születési rendellenességek kialakulásának esélyét.

Az emésztésre is jó hatással van, mivel fokozza az anyagcserét, magas rosttartalma révén pedig hozzájárul a bél tisztításához és a méreganyagok eltávolításához. Annak ellenére, hogy élénkítő hatású, megnyugtatja az idegrendszert és csökkenti a stresszt, valamint az izomgörcsökre is jó hatással van.

A búzacsíra fogyasztásánál mindenképp fontos figyelembe venni, hogy glutént tartalmaz, így az erre érzékenyeknek sajnos kerülniük kell a fogyasztását.

Mi a különbség a gyógyszer és az étrend-kiegészítő között?

Az étrend-kiegészítők jótékony hatásúak az emberi szervezetre, azonban e termékeknek nem tulajdonítható betegséget megelőző vagy gyógyító hatás. Mi a különbség a gyógyszer és az étrend-kiegészítő között? Melyiket válasszuk?

Ünnepi italok – nemcsak télre

Mostanság, hogy korábban van sötét, olykor hideg, borongós és barátságtalan arcát mutatja az időjárás, jólesik esténként bekuckózni valami finom, forró, szívmelengető téli itallal. Hiszen ki ne szeretné magát felmelegíteni egy bögre gőzölgő finomsággal?

Ezért fogyasszunk mindennap ánizst

Az ánizst egész magként és őrölt formában is beszerezhetjük. Számos vitamin és ásványi anyag található meg benne, például A- és C-vitamin, kalcium, magnézium, foszfor, kálium, szelén, mangán és vas. A hagyományos gyógyászat szerint az ánizs igen kedvezően hat a szervezetünkre, stimulálja például az idegrendszert, a méregtelenítést, az izmok regenerációját egyaránt. lássuk, miért érdemes még rendszeresen fogyasztani!

Taurin gyógyító hatása

A taurin egy öregedésgátló aminosav, ami bélflóránkban is aktív. Elfogyasztása után kevesebb mint egy óra alatt a véráramba kerül, hogy energiát adjon az izomok, az idegek, a szív és agy sejtjeinek. Táplálja a szem retináját és a belső fül sejtjeit.

A zeller egy szuperétel

A zeller ismert gyógy- és fűszernövény, amely az ernyősvirágzatúak (umbelliferae) családjába tarozik. Dél-Európából terjedt el, ma többféle változata ismert.