Menü

Egynapos böjt? Te is meg tudod csinálni!

Sokszor hallok megrökönyödést az ismerőseim hangján, amikor elmesélem, hogy időnként (normál esetben hetente egyszer) minimum 24 órán keresztül böjtölök. Aztán ebből néha 36 lesz. Értetlenkednek: „Hogy bírod ki? Én, ha reggel 9-ig nem eszem, már ingerült vagyok. Tuti nem tudnám megcsinálni.” Egy egészséges felnőtt ember szervezete kibír 24 órát táplálékbevitel nélkül még akkor is, ha fizikai munkát végez. Igen, valóban nehéz, főleg az első 2-3 alkalom, de ki lehet bírni, ha belekezdünk, meglepően könnyebben megy, mint előtte gondoltuk.

Gondolj csak bele! A böjtölés évezredes hagyomány a különféle vallási kultúrákban. Milliók gyakorolták és gyakorolják, mégis valahogyan a nyugati kultúra pazarló, túlfogyasztó életmódjából szinte teljesen kikopott. Mintha teljesen elfeledtük volna, és már csak rácsodálkozunk (sőt, sokan kifejezetten azt állítják, hogy egészségtelen!), ha valaki ilyen extrém ötlettel áll elénk, mint az egynapos böjt.

Az igaz, hogy a szervezetnek folyamatosan szüksége van energiára. Elsődleges forrása egy cukorfajta, a glükóz, amit általában szénhidrátokból szerez be, mint például gabona, gyümölcsök, bab, bizonyos zöldségek, tejtermékek és édességek. A felesleges, tehát fel nem használt glükózt a máj és az izmok glikogén formájában raktározzák, és szabadítják majd fel a véráramba, amikor a szervezetnek szüksége van rá.

Böjt esetén körülbelül 8 óra eltelte után a máj glikogénraktárai kiürülnek. Ekkor a test belép a glükoneogenezis állapotába. Ilyenkor a szervezet nem szénhidrát alapból, hanem például zsírból fog glükózt előállítani. Idővel azonban ezek a lehetőségek is kimerülnek. Az anyagcsere lelassul, és megkezdődik az izomszövet raktárainak felhasználása.

Habár már ez is az éhezés egy formája, a valódi éhezésmód mégis csak több egymást követő nap vagy hét böjt után kapcsol be.

Fogyás és böjt

Talán úgy tűnik, hogy a böjt valóban segít a fogyásban, azonban rendelkezésünkre állnak már tanulmányok, amelyek bizonyítják, hogy sajnos ez nem mindenki esetében igaz. A böjt nem feltétlenül jobb, mint bármelyik másik fogyási módszer vagy életmód változtatás.

A böjt egészségügyi hatásai

A böjt növeli a szív- és érrendszer egészségét.
Csökkenti az inzulin rezisztenciát, mert segít a normális vércukorszint fenntartásában.
Fellép a gyulladás elleni küzdelemben.
Segíthet a normális agyi működés fenntartásában, ezáltal a neurodegeneratív betegségek megelőzésében.
Segíthet az öregedés kitolásában.
Segít a normális memória megőrzésében, illetve segít bizonyos daganattípusok elleni küzdelemben.
Segít a kemoterápiás kezelések jobb tűrésében.

Amire mindenképpen figyelj!

Kérd ki szakorvosod tanácsát, ha a következő állapotok közül valamelyik fennáll nálad:

cukorbetegség
korábbi étkezési zavarok
gyógyszerek szedése, amit mindenképpen étkezések alkalmával kell bevenned
gyerekek és tinédzserek esetében
terhesség és szoptatás

Vannak állapotok, amikor szoros orvosi felügyelet mellett lehetséges a böjt, míg más esetekben teljesen tiltott. Ennek eldöntése azonban mindig orvos feladata! Ha tudomásod van róla, hogy nem vagy teljesen egészséges, mindenképp konzultálj orvosoddal, mielőtt valamibe belekezdenél!

Fort Molnár Henriett

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Gyógynövények emésztési problémákra

Immunsejtjeink 80%-a a belekben található, a bélrendszer tehát egy nagyon érzékeny, intelligens szervünk, ami egész testünk működéséért felelős.Az emésztési problémák is fontos jelzések, melyek mutatják, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Ezek a gondok több-kevesebb rendszerességgel mindenkinél felbukkannak enyhébb vagy súlyosabb formában.