Menü

Mit jelent a „Skin Hunger”?

A Skin Hunger kifejezést a tudomány a fizikai kontaktus iránti szükségletre használja. ezek az érintések mindenkinek fontosak, különösen a gyermeknek. Az ölelés az egyik leghatékonyabb, legpozitívabb emberi megnyilvánulás.

„Szeretni és szeretve lenni” – tartja a bölcsesség. Ösztönösen azt szeretnénk, hogy mások elfogadjanak bennünket. A szeretetre való igényünk a klasszikus és talán sokak által ismert, hallott Maslow (szükséglet) piramison középen helyezkedik el.

A „skin hunger” kifejezés az érintés, a bensőséges ölelés, vagy kézfogás utáni vágyat takarja, azt a vágyat, ami a mai világban sokszor kielégítetlen marad. Az ölelést nem lehet online átadni.

Manapság sokkal több ember él egyedül, mint ezelőtt bármikor. Nem véletlen hát, hogy tőlük indult el az úgynevezett „Skin Hunger” fogalom. Ez a kifejezés a bőrkontaktus okozta öröm utáni sóvárgást jelenti. Ebből indult el az „ingyen ölelések” mozgalma is, amely próbált ezen segíteni és kicsit közelebb hozni az embereket, illetve felhívni a figyelmet az ölelés fontosságára. Sajnos manapság online élünk, home office munkánk van, online tanulunk, nincs lehetőség személyes kontaktusra, elmaradnak az ölelések és ezzel párhuzamosan érzi magát egyre több ember magányosnak.

A társas magány jelensége a huszonegyedik századi ember betegsége. Aki online térben éli a mindennapjait, akkor jellegzetesen ebbe a lelki állapotba kerül és a fizikai kontaktus hiányával egyre jobban éhezik a szeretetre és az ölelésre.

Tehát ha bármikor is fontos volt a fizikai kontaktus, az ölelés, akkor az ebben az online világban most felerősödve, fokozottan igaz.

A tudósok azt állítják, hogy az érintés, az ölelés csökkentheti a megnyugtatott személyben a stresszt, valamint erősíti az immunrendszert.

A gyerekek esetében különösen fontos az érintés, az ölelés szerepe, mely elengedhetetlenül szükséges az egészséges fejlődéshez. Azok a gyerekek, akik sajnos érintések, ölelések nélkül nőnek fel, lelki problémáik, tanulási nehézségeik adódhatnak és sokkal fogékonyabbak a betegségekre is.

Már újszülött korban megfigyelhető, hogy a testolajozás, krémezés, masszírozás, ölelés, a gyengéd érintések milyen pozitív hatással vannak a kisbabákra, megnyugtatják őket, növelik agyi kapacitásukat, erősíti immunrendszerüket.

A fizikai kontaktus pozitív hatásait egy több mint 400 felnőttet érintő kutatás is vizsgálta, melynek során megállapították, hogy az ölelés csökkentheti számos megbetegedés esélyét. A nagyobb támogatást kapó emberek ugyanis kevésbé voltak betegek, illetve, ha mégis, akkor a tüneteik kevésbé voltak súlyosak, mint azoknál, akik nélkülözték ezt a testi kontaktust.

Iskolai telefonhasználat pro és kontra

Mai témánk apropóját az adta, amit a minap olvastam a világhálón: a brit iskolákban szigorú ellenőrzési rendszert vezetnek be: az iskolák felelőssége lesz, hogy a diákok ne használhassák a mobiltelefonjukat a tanórákon. Iskolai telefonhasználat pro és kontra.

A mérgező kapcsolat jelei

Természetesen nincs ilyen. Mindenkiben vannak hibák, és olyan viselkedésformái, amivel kiborítja a másikat. Ennek ellenére jó párkapcsolatban élni azt jelenti, hogy biztonságban vagy, önmagad lehetsz, boldognak érzed magad, a párod tisztel, törődik veled, és vigyáz rád. Ha azonban mérgező párkapcsolatban élsz, akkor ehelyett sokszor érzed magad kimerültnek, kihasználnak, értéktelennek.

Kommunikációs problémák fajtái

Az önérvényesítés mindenkiben ott van: van, aki erőszakosan nyomul, van, aki érzelmi zsarolást alkalmaz, vagy manipulatív eszközökkel él, hogy elérje célját.

Az énerő miértje és fejlesztése

Az életben számos olyan kérdés van miszerint: milyen tulajdonságokat szeretünk leginkább magunkban? Mely képességeinkre támaszkodhatunk a nehéz helyzetekben? Úgymond mindenki életében vannak krízisek, mélypontok, amelyekkel akkor is meg kell küzdeni, ha az számunkra nem komfortos. Ehhez a küzdéshez énerőre van szükség, amelyet leggyakrabban a múltbéli helyzetekből, és tapasztalatokból merítünk. Ebben a cikkben arra kaphatunk választ, hogy miből táplálkozhat a belső énünk, vagyis miből meríthetünk erőt a mindennapi stresszhelyzetekkel való megküzdéshez.

A betegségtudat valós okai

Az egészségszorongás kapcsán fontos kiemelni annak két „végpontját”: amikor a személy nem észleli testi jelzéseit, vagy nem veszi tudomásul azokat, illetve amikor felnagyítja őket olyannyira, hogy akár ennek hatására halálfélelmet is átél.