Menü

Andropauza – azaz a férfi változókor

Igaz, kicsit több, mint 80 éve tudunk az andropauza, azaz a férfi változókor létezéséről, azonban még ma is keveset hallani erről a természetes biológiai folyamatról. Míg nőknél jól ismert tünetei vannak és számos praktikát és tippet olvashatunk ezek enyhítéséről és kezeléséről, addig a férfiak esetében kevésbé látványos változásról van szó és nem is hallani annyit róla.

A férfiak esetében a szervezetnek ez a fajta hormonális „takarékra állása” sokkal lassabb folyamat, mint a nők esetében. Utóbbi mindössze pár évig tart, míg férfiaknál akár több évtizedig is elhúzódhat. Akár 40 éves kor körül elkezdődhet, ám azért nem érezhető különösebb hatása ilyen korán, mert nagyon lassan megy végbe. A vér tesztoszteron koncentrációja évente csak 1%-kal csökken átlagosan, ami azt is jelentheti, hogy 60, vagy akár 80 éves korban esik csak ki a normális tartományból az érték.

Az alacsony tesztoszteron-szint tünetei közé tartozik a nők esetében is megfigyelhető libidó csökkenés, fáradékonyság és a hőhullámok. Ezek mellett megfigyelhető a merevedési zavar, impotencia, test- és szeméremszőrzet megritkulása, hasi elhízás, illetve a csökkenő izomtömeg. Másodlagos tünetként jelentkezhet vérszegénység, demotiváltság, a koncentrációképesség és a memória romlása, valamint hangulatingadozás, depresszió és alvászavarok.

A tesztoszteronszint csökkenése egyéb betegségek kockázatát is megemelik, ilyenek például a szív- és érrendszeri betegségek és a csontritkulás is. Persze a kor előrehaladtával ezek közül a tünetek közül sokat okozhat akár más betegség, vagy akár a túlsúly is, így mindenképpen fontos tényező az egészséges életmód és a rendszeres mozgás, ami segíthet az egész folyamatot lelassítani.

Különösen jó hatással van a D-vitamin, az omega-3 zsírsav és a szénhidrátban szegény, fehérjében pedig gazdag ételek fogyasztása, mivel ezek csökkentik a vérben az SHBG fehérje mennyiségét. Az SHBG fehérje a változókor hatására jelenik meg a vérben és megköti a szabad tesztoszteront, így csökkentve annak mennyiségét a vérben.

Kimutatták azt is, hogy a testmozgás stimulálja a tesztoszterontermelést, ám nem a hosszú kardió edzések, amik hosszú ideig fokozottan veszik igénybe az összes nagyobb izmunkat, sokkal inkább a súlyzós, izometrikus edzés a legmegfelelőbb erre. A szexuális aktivitás is növeli a tesztoszterontermelést, viszont, ha alacsony a hormon szintje, akkor a nemi vágy is csökken.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Létezik krónikus napfényhiány

A D-vitamin a bőrön keresztül termelődik, a természetes napsütés hatására. Zsírban oldódik. Márciustól szeptemberig elegendő a napfény ahhoz, hogy elegendő vitaminhoz jussunk, ám a télen a vitaminkészleteink megcsappannak. Mit okoz a napfény hiánya és mit tehetünk ellene egészségünk megőrzéséért?

Mi mindenre jó a CT-vizsgálat, és mikor lehet rá szükséged?

Bizonyos betegségek esetén a röntgen- vagy az ultrahangvizsgálat nem elegendő a diagnózis felállításához. Ilyenkor szükség lehel a komputertomográfia (CT) képalkotó eljárásra, amely háromdimenziós felvételeket készít a test egy adott szegmenséről, így részletesebb képet biztosít a szövetekről, az erekről és a csontokról. Milyen esetekben rendelnek el az orvosok CT-vizsgálatot?