Menü

Milyen hormon a melatonin és mire hat?

A melatonin egy hormon, ami megtalálható az emberekben, állatokban és egyes növényekben is. Az emberben az agyban található, borsónyi méretű tobozmirigyben termelődik, s ez a hormon felelős a szervezet 24 órás ritmusáért, az úgynevezett cirkadián ritmusért.

A melatonint gyakran használják a jet-lag és az enyhe vagy közepesen súlyos álmatlanság ellenszereként, illetve pótolják azoknál az embereknél, akik váltott műszakban dolgoznak, ami miatt felborul a "biológiai óra". Ezt a problémát olykor kezelik a melatonin pótlásával. A melatonin egy erős antioxidáns, mely segíti a felborult bioritmusunk helyreállítását. Zsírban-és vízben is oldódik, és gyorsan átjut a vér-agy gáton.

Sem a túlzott, sem a csökkent termelődésnek nincsenek ismert tünetei, de akik álmatlanságban szenvednek, vagy idősebbek, náluk általában megfigyelhető, hogy a melatonin szintjük alacsony.

Hogyan működik ez a folyamat?

Amikor fény éri a retinát, az agy üzenetet küld a tobozmirigynek, hogy csökkentse a melatonin termelését, ekkor történik az ébredés, amikor pedig csökken a fényhatás, az agy a melatonin termelésére stimulálja a tobozmirigyet, tehát ideje aludni menni. Logikusan látható tehát, hogy a tobozmirigy sötétben a legaktívabb.

A melatonin nemcsak az alvásért felel, hanem befolyásol sok szervezetben zajló folyamatot, például szabályozó hatással van a női termékenységre és az öregedésre is.

A hormon jótékony hatásai között említendő többek között, hogy természetes gyógymód az alvászavarokra, csökkenti a menopauza negatív tüneteit, kedvezően hat a szívműködésre, immunerősítő hatása van, és enyhíti az időeltolódással járó „jet-lag” érzést. A fülcsengés tüneteit enyhíti, valamint a hólyagműködéssel járó zavarokat, illetve stresszoldó hatású.

A melatonint étrend-kiegészítő formájában is be lehet vinni a szervezetbe, ezzel javítva a betegek életminőségét.

Alvászavarok esetén sokan alkalmaznak altatókat, különböző gyógyszerkészítményeket, de ezek gyakran függőséget okozhatnak, mellékhatásaikat nem is említve. Ha mindenképp külső segítségre van szükség, akkor sokkal inkább érdemesebb valamilyen természetes alternatívát keresni a nyugodt alvásra, ebben segít a melatonin étrendkiegészítőként való bevitele.

Mint említettem a hormon növényekben is megtalálható, így némi érdekességképp említem, hogy ezt a hormont tartalmazza a cseresznye, a banán, a szőlő, a rizs, a bor és a sör, ám ezek nem olyan mértékű mennyiségek, hogy ez oldaná meg a melatonin hiányban szenvedő emberek problémáját.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

Mi az a CGM hajápolás?

A CGM rövidítése a Curly Girl módszernek, mely egy speciális, göndör hajra való hajápolási módszert jelent. A CGM jelölés azt jelenti, hogy göndörbarát termékről van szó, mely megfelel ezeknek a kritériumoknak.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?