Menü

Milyen hormon a melatonin és mire hat?

A melatonin egy hormon, ami megtalálható az emberekben, állatokban és egyes növényekben is. Az emberben az agyban található, borsónyi méretű tobozmirigyben termelődik, s ez a hormon felelős a szervezet 24 órás ritmusáért, az úgynevezett cirkadián ritmusért.

A melatonint gyakran használják a jet-lag és az enyhe vagy közepesen súlyos álmatlanság ellenszereként, illetve pótolják azoknál az embereknél, akik váltott műszakban dolgoznak, ami miatt felborul a "biológiai óra". Ezt a problémát olykor kezelik a melatonin pótlásával. A melatonin egy erős antioxidáns, mely segíti a felborult bioritmusunk helyreállítását. Zsírban-és vízben is oldódik, és gyorsan átjut a vér-agy gáton.

Sem a túlzott, sem a csökkent termelődésnek nincsenek ismert tünetei, de akik álmatlanságban szenvednek, vagy idősebbek, náluk általában megfigyelhető, hogy a melatonin szintjük alacsony.

Hogyan működik ez a folyamat?

Amikor fény éri a retinát, az agy üzenetet küld a tobozmirigynek, hogy csökkentse a melatonin termelését, ekkor történik az ébredés, amikor pedig csökken a fényhatás, az agy a melatonin termelésére stimulálja a tobozmirigyet, tehát ideje aludni menni. Logikusan látható tehát, hogy a tobozmirigy sötétben a legaktívabb.

A melatonin nemcsak az alvásért felel, hanem befolyásol sok szervezetben zajló folyamatot, például szabályozó hatással van a női termékenységre és az öregedésre is.

A hormon jótékony hatásai között említendő többek között, hogy természetes gyógymód az alvászavarokra, csökkenti a menopauza negatív tüneteit, kedvezően hat a szívműködésre, immunerősítő hatása van, és enyhíti az időeltolódással járó „jet-lag” érzést. A fülcsengés tüneteit enyhíti, valamint a hólyagműködéssel járó zavarokat, illetve stresszoldó hatású.

A melatonint étrend-kiegészítő formájában is be lehet vinni a szervezetbe, ezzel javítva a betegek életminőségét.

Alvászavarok esetén sokan alkalmaznak altatókat, különböző gyógyszerkészítményeket, de ezek gyakran függőséget okozhatnak, mellékhatásaikat nem is említve. Ha mindenképp külső segítségre van szükség, akkor sokkal inkább érdemesebb valamilyen természetes alternatívát keresni a nyugodt alvásra, ebben segít a melatonin étrendkiegészítőként való bevitele.

Mint említettem a hormon növényekben is megtalálható, így némi érdekességképp említem, hogy ezt a hormont tartalmazza a cseresznye, a banán, a szőlő, a rizs, a bor és a sör, ám ezek nem olyan mértékű mennyiségek, hogy ez oldaná meg a melatonin hiányban szenvedő emberek problémáját.

A memória javítása természetes anyagokkal

Mindenkivel előfordult már, hogy „leblokkolt az agya”, például egy vizsgaidőszakban hiába próbálta felidézni a tanultakat, vagy fáradtság, túlhajszoltság miatt elfelejtette, hová tette a dolgokat, kivel mit beszélt meg, milyen tennivalókat kell intéznie, vagy nehezen emlékszik vissza a közelmúlt eseményeire. Időskorban is csökkenhet az agy kapacitása, a memória hatékonysága, de ez sem kell, hogy törvényszerű legyen.

Körömerősítő vitaminok természetes formában

A helytelen táplálkozás, a kimerültség, a stressz és a gyakran változó időjárás is befolyásolhatja a körmök kinézetét és egészséges fejlődését. Lakkok és tabletták formájában a körömerősítő vitamin szolgálhat segítségül, hogy táplálja és megerősítse a szerkezetét.

Így küzdd le az édesség utáni sóvárgást

Szinte mindenki tudja milyen, amikor megkívánunk valami édeset. Ez teljesen normális, azonban mi a helyzet azzal, amikor szinte sóvárgunk utána?

Elértem a kívánt testsúlyt, mi a teendő ezután?

Sokan azt gondolják a legnehezebb feladat a fogyókúra, hiszen rengeteg erőfeszítést kíván a plusz kilóktól való megszabadulás, azonban több figyelmet kellene fordítani a súly megtartásának mikéntjére is, hiszem egészen más viselkedésformát kíván egy fogyókúra és mást a súly megtartása.

A fogszuvasodás következményei

A fogainkat leggyakrabban érintő probléma a fogszuvasodás, nem véletlen, hogy tulajdonképpen népbetegségről beszélhetünk. Nem is csoda, hogy az idősebb korosztály mintegy fele teljesen fogatlan, de sok gyermek esetében is, már több maradó fog hiánya figyelhető meg.