Menü

Ételek, amelyek kikapcsolják a stresszhormonjaidat

A stressz hosszú távon nagyon rosszat tesz a testnek, ezért szerencse, hogy vannak olyan mikrotápanyagok, amelyek segítenek a kortizol nevű stresszhormon munkájának ellensúlyozásában. Ha kifejezetten stresszes időszakon mész keresztül, figyelj oda arra, hogy fogyassz sokat C-vitamintartalmú élelmiszerekből, ez a vitamin ugyanis segíthet visszaszorítani a kortizol kiválasztódását a testben.

Ez az alábbi hat zöldség és gyümölcs sokat segít abban, hogy megfelelően küzdj meg a stresszhelyzetekkel, és megelőzd, hogy hosszú távú hatásai legyenek a stressznek a szervezetedben. Egy világjárvány kellős közepén kifejezetten fontos, hogy figyeljünk a stresszkezelésre. Bár az étkezéssel egyedül nem lehet megoldani, hogy csökkentsük a stressz-szintünket (még impulzív evéssel sem), de a megfelelő ételek hozzájárulhatnak, hogy könnyebben küzdjünk meg vele.

Cseresznye

Édes, nagyon finom, és mintegy 81 százalékban vízből áll – a cseresznye a legjobb koranyári nassolnivaló lehet. Egy csészényi cseresznye fedezi a napi C-vitaminszükségleted negyedét, úgyhogy még az is elmondható róla, hogy nagyon hasznos stresszkezelés szempontjából. A gyümölcsben ráadásul melatonin is található, ami azt jelenti, hogy segíti a nyugodt, megfelelő minőségű alvást.

Áfonya

Az áfonyáról régóta azt tartják, hogy a hastájéki zsír legnagyobb ellensége azzal, hogy hatékonyan küzd a kortizoltermelés ellen. Ezen kívül azt mondják róla, hogy növeli az agyi kapacitást, hozzájárul a szív és az érrendszer egészségéhez, valamint küzd a szabadgyökök ellen. Igazi szuperkaja.

Paradicsom

A hagyományosan termesztett paradicsom is egészséges, de az organikus változat a szakértők szerint gazdagabb polifenolokban és C-vitaminban, mindegyik a betegségek leküzdésében és a stresszkezelésben segíthet.

Fehér retek

A retek fitokémiai anyagokban és C-vitaminban gazdag, ráadásul a glükozinolátok, amelyek a zöldség keserű ízét adják, a szervezetben található gyulladást is csökkentik. A zöldségek közül a fehér reteknek van a második legmagasabb glüközinolát-tartalma.

Spárga

Ez a zöldség az egyik legfontosabb forrása a triptofán nevű aminosavnak, ami viszont a szerotonintermelést serkenti. A szerotonin egy boldogsághormon, ami ellensúlyozhatja a stresszt. A spárgában ezen kívül rengeteg folsav van, ami egyes kutatások szerint csökkentheti a depressziós tüneteket.

Édesburgonya

A burgonya is benne lehetne a felsorolásunkban, de az édesburgonyának magasabb a rosttartalma – mindkét zöldség nagyon fontos azonban a stressz visszaszorításában. Az édesburgonya ráadásul alacsony glikémiás indexszel rendelkezik, és rengeteg antioxidánst tartalmaz, amelyek küzdenek a szervezetben található szabadgyökökkel.

A kortizol elengedhetetlen a szervezet megfelelő működéséhez, de krónikusan magas szintje számos negatív hatással jár. Ilyen például a szövetek lebontása, a fehérjeszintézis csökkenése és a fehérje glükózzá alakulása, amely az izomzat mennyiségének csökkenését és a hasi zsírréteg növekedését okozhatja. Lényegében a túl sok kortizol miatt izomerőt veszítesz és hasra hízol. Sajnos ennél még súlyosabb mellékhatásai is vannak a krónikusan magas kortizolszintnek. A kortizol túltengése elnyomhatja a növekedési hormon és a nemi hormonok termelését, csökkentheti a libidót és a termékenységet, valamint fokozhatja a cukorbetegség és csontritkulás kockázatát.

Ehhez szervesen kapcsolódik a kortizoltudatos edzés is ami pontosan az, aminek hangzik: tudatos odafigyelés az edzés során termelt kortizolra és az edzésterv ennek megfelelő alakítása. Egészen egyszerű lépésekkel megelőzhető, hogy túl sok kortizolt termeljen a szervezeted: ilyen például a későbbi napszakban történő edzés (amikor a kortizolszint alacsonyabb), az edzés utáni szénhidrát- és fehérjebevitel (segít csökkenteni a kortizolválaszt) és persze az elegendő pihenés. A kortizoltudatos edzés a „durr bele” módszer helyett a gondos kalibrációról szól és a sokaknak megszokottá vált egyórás vagy hosszabb edzések helyett rövidebb, 30 perces edzéseket jelent. Emellett a kortizoltudatos edzés során a rövid, de intenzív szakaszok között a pihenőidők is hosszabbak a szokásosnál.

Ennek oka az, hogy elegendő pihenés, megfelelő regeneráció hiányában visszavetni magad az edzésbe sokkal veszélyesebb, a sérülés magasabb kockázatával jár.

Amit a só fogyasztásáról tudni kell

Nagyon felkapott téma az egészséges táplálkozás terén a kevesebb só fogyasztása, de azért nem jó átesni a ló túloldalára. Sóra szüksége van a szervezetnek, de nem mindegy mennyire és milyenre.

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.