Menü

Ételek, amelyek kikapcsolják a stresszhormonjaidat

A stressz hosszú távon nagyon rosszat tesz a testnek, ezért szerencse, hogy vannak olyan mikrotápanyagok, amelyek segítenek a kortizol nevű stresszhormon munkájának ellensúlyozásában. Ha kifejezetten stresszes időszakon mész keresztül, figyelj oda arra, hogy fogyassz sokat C-vitamintartalmú élelmiszerekből, ez a vitamin ugyanis segíthet visszaszorítani a kortizol kiválasztódását a testben.

Ez az alábbi hat zöldség és gyümölcs sokat segít abban, hogy megfelelően küzdj meg a stresszhelyzetekkel, és megelőzd, hogy hosszú távú hatásai legyenek a stressznek a szervezetedben. Egy világjárvány kellős közepén kifejezetten fontos, hogy figyeljünk a stresszkezelésre. Bár az étkezéssel egyedül nem lehet megoldani, hogy csökkentsük a stressz-szintünket (még impulzív evéssel sem), de a megfelelő ételek hozzájárulhatnak, hogy könnyebben küzdjünk meg vele.

Cseresznye

Édes, nagyon finom, és mintegy 81 százalékban vízből áll – a cseresznye a legjobb koranyári nassolnivaló lehet. Egy csészényi cseresznye fedezi a napi C-vitaminszükségleted negyedét, úgyhogy még az is elmondható róla, hogy nagyon hasznos stresszkezelés szempontjából. A gyümölcsben ráadásul melatonin is található, ami azt jelenti, hogy segíti a nyugodt, megfelelő minőségű alvást.

Áfonya

Az áfonyáról régóta azt tartják, hogy a hastájéki zsír legnagyobb ellensége azzal, hogy hatékonyan küzd a kortizoltermelés ellen. Ezen kívül azt mondják róla, hogy növeli az agyi kapacitást, hozzájárul a szív és az érrendszer egészségéhez, valamint küzd a szabadgyökök ellen. Igazi szuperkaja.

Paradicsom

A hagyományosan termesztett paradicsom is egészséges, de az organikus változat a szakértők szerint gazdagabb polifenolokban és C-vitaminban, mindegyik a betegségek leküzdésében és a stresszkezelésben segíthet.

Fehér retek

A retek fitokémiai anyagokban és C-vitaminban gazdag, ráadásul a glükozinolátok, amelyek a zöldség keserű ízét adják, a szervezetben található gyulladást is csökkentik. A zöldségek közül a fehér reteknek van a második legmagasabb glüközinolát-tartalma.

Spárga

Ez a zöldség az egyik legfontosabb forrása a triptofán nevű aminosavnak, ami viszont a szerotonintermelést serkenti. A szerotonin egy boldogsághormon, ami ellensúlyozhatja a stresszt. A spárgában ezen kívül rengeteg folsav van, ami egyes kutatások szerint csökkentheti a depressziós tüneteket.

Édesburgonya

A burgonya is benne lehetne a felsorolásunkban, de az édesburgonyának magasabb a rosttartalma – mindkét zöldség nagyon fontos azonban a stressz visszaszorításában. Az édesburgonya ráadásul alacsony glikémiás indexszel rendelkezik, és rengeteg antioxidánst tartalmaz, amelyek küzdenek a szervezetben található szabadgyökökkel.

A kortizol elengedhetetlen a szervezet megfelelő működéséhez, de krónikusan magas szintje számos negatív hatással jár. Ilyen például a szövetek lebontása, a fehérjeszintézis csökkenése és a fehérje glükózzá alakulása, amely az izomzat mennyiségének csökkenését és a hasi zsírréteg növekedését okozhatja. Lényegében a túl sok kortizol miatt izomerőt veszítesz és hasra hízol. Sajnos ennél még súlyosabb mellékhatásai is vannak a krónikusan magas kortizolszintnek. A kortizol túltengése elnyomhatja a növekedési hormon és a nemi hormonok termelését, csökkentheti a libidót és a termékenységet, valamint fokozhatja a cukorbetegség és csontritkulás kockázatát.

Ehhez szervesen kapcsolódik a kortizoltudatos edzés is ami pontosan az, aminek hangzik: tudatos odafigyelés az edzés során termelt kortizolra és az edzésterv ennek megfelelő alakítása. Egészen egyszerű lépésekkel megelőzhető, hogy túl sok kortizolt termeljen a szervezeted: ilyen például a későbbi napszakban történő edzés (amikor a kortizolszint alacsonyabb), az edzés utáni szénhidrát- és fehérjebevitel (segít csökkenteni a kortizolválaszt) és persze az elegendő pihenés. A kortizoltudatos edzés a „durr bele” módszer helyett a gondos kalibrációról szól és a sokaknak megszokottá vált egyórás vagy hosszabb edzések helyett rövidebb, 30 perces edzéseket jelent. Emellett a kortizoltudatos edzés során a rövid, de intenzív szakaszok között a pihenőidők is hosszabbak a szokásosnál.

Ennek oka az, hogy elegendő pihenés, megfelelő regeneráció hiányában visszavetni magad az edzésbe sokkal veszélyesebb, a sérülés magasabb kockázatával jár.

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

Gyors és egyszerű gyógymód orrdugulás ellen

Légzési nehézségek, nyomásérzés, orrfájdalom – igen, ez mindenképp eldugult orrnak tűnik! De ne aggódj, azért vagyunk itt, hogy segítsünk. Függetlenül attól, hogy allergiától vagy megfázástól szenvedsz, az orrdugulás nem egy kellemes tapasztalat. Megosztunk hát veled gyors és egyszerű házi praktikát, illetve néhány tippet bedugult orr ellen.

A vércukormérés fontossága

Miért és mikor kell megmérni a vércukrot? A cukorbetegek többségének állapota diétával, illetve gyógyszeres kezelés és diéta együttes alkalmazásával egyensúlyban tartható, de az inzulinos kezelésre szoruló betegek nagy részének szükséges a rendszeres vércukormérés.

Lázcsillapítás természetesen

Míg korábban azt tartották, hogy lázcsillapításra csak 38 fok feletti testhőmérsékletnél van szükség, ma már az az általánosan elfogadott, hogy nem a testhő magassága a lényeg, hanem az, hogy hogyan viseli a beteg a lázat. A lázcsillapítás tehát tulajdonképpen a közérzet javítására szolgál. Ha nem szeretnél gyógyszert bevenni, mutatjuk, milyen természetes módszerekkel csillapíthatod a lázad.

Lumbágó kezelése, tünetei és kialakulásának okai

Aligha van olyan ember, aki életében sohasem találkozott a kínzó, deréktáji fájdalommal - legalább rokonai körében. Gyakorisága az életkor előrehaladtával általában fokozódik. A 30-60 évesek között előfordulási gyakorisága mindkét nemnél 60-80 százalék körül van.