Menü

Mindenmentesség vagy mértékletesség?

Mindenmentes kaja, mindenmentes süti, mindenmentes receptek…Mit jelent mindez? Kell nekünk erre törekedni? Kell a mindenmentes élet?

Mert még a diéta ok, a paleo, a szénhidrátcsökkentett, a vegetáriánus, de már betört a köztudatba a mindenmentes, a vegán.

Milyen az, ami mindenmentes? A mindenmentes életmód olyan étrendet takar, mely mentes bizonyos az allergén anyagoktól, úgy mint: glutén, cukor, laktóz, tojás, magok, satöbbi

Azoknak, akik ezekre érzékenyek, allergiásak, valóban megoldás az olyan élelmiszerek használata, melyekkel elkészíthetik kedvenc ételeiket anélkül, hogy egészségügyi problémát okozzon számukra. Az ő esetük „tiszta sor”, helyzetük teljesen érthető, étkezéseik megoldhatóak és életmódjuk, nem pusztán „divathóbort”, nem az aktuális trendet követi, hanem nagyon is elfogadható és megértendő mód.

Számukra nincs olyan, hogy „csak egy falat” ebből-abból, vagy olyan, hogy „egy kis ez meg az belefér”, hiszen nekik komoly problémáik adódnak abból, ha nem tartják szigorúan és következetesen, tudatosan a számukra előírt étrendet.

De mi a helyzet azokkal, akiknek nincs egészségügyi problémájuk vagy intoleranciájuk adott élelmiszerektől, s mégis mindenmentes étkezésre törekednek?

Az egészséges életmód mindenki számára elérhető (lenne) melyet reform élelmiszerek segítségével is meg tud(na) valósítani, rendszeres mozgással, persze ez időigényesebb, mint kifizetni a kalóriamentes ételt. Pedig, ha mindenki mozogna, nem szorulna rá erre, hiszen megehetné a zabkását, a zabpelyhes sütit, anélkül, hogy meghízna.

Nem a reform ételekkel van a baj, hanem a felfogással, a kényelemmel, az aktuális trenddel, s nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, a szélsőségek, a hirtelen váltások sosem jók. Ha eddig mindent ettünk, akkor egyik napról a másikra drasztikusan megvonni mindent, igen megterhelő a szervezetre és az idegrendszerre nézve.

Véleményem szerint, aki nem szorul rá egészségi okokból, hogy mindentől mentes étrendet folytasson, ő fogyassza nyugodtan az egészséges életmód jegyében az összes tápanyagot, törekedjen a változatos étkezésekre, kerülje a szélsőségeket, az egyoldalú diétákat, a trendeket, és mozogjon, mert aki mozog, megengedhet magának több kalóriát, több szénhidrátot.

Fontos tisztában lennünk azzal is, hogy attól, hogy valami „mentes” még egyáltalán nem biztos, hogy egészséges, vagy nem hizlal, vagy épp nekünk való. Egy kókuszvirágcukor, vagy gyümölcscukor sem kalóriaszegény, vagy szénhidrátmentes, így egy fogyókúra szempontjából felesleges arra váltani, ha pedig a mértékletesség elvével dobálózunk ezeknél az ételeknél, nos azt megtehetjük a hagyományos ízvilágú, ám reform változatú egészséges ételekkel is.

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

Gyors és egyszerű gyógymód orrdugulás ellen

Légzési nehézségek, nyomásérzés, orrfájdalom – igen, ez mindenképp eldugult orrnak tűnik! De ne aggódj, azért vagyunk itt, hogy segítsünk. Függetlenül attól, hogy allergiától vagy megfázástól szenvedsz, az orrdugulás nem egy kellemes tapasztalat. Megosztunk hát veled gyors és egyszerű házi praktikát, illetve néhány tippet bedugult orr ellen.

A vércukormérés fontossága

Miért és mikor kell megmérni a vércukrot? A cukorbetegek többségének állapota diétával, illetve gyógyszeres kezelés és diéta együttes alkalmazásával egyensúlyban tartható, de az inzulinos kezelésre szoruló betegek nagy részének szükséges a rendszeres vércukormérés.

Lázcsillapítás természetesen

Míg korábban azt tartották, hogy lázcsillapításra csak 38 fok feletti testhőmérsékletnél van szükség, ma már az az általánosan elfogadott, hogy nem a testhő magassága a lényeg, hanem az, hogy hogyan viseli a beteg a lázat. A lázcsillapítás tehát tulajdonképpen a közérzet javítására szolgál. Ha nem szeretnél gyógyszert bevenni, mutatjuk, milyen természetes módszerekkel csillapíthatod a lázad.

Lumbágó kezelése, tünetei és kialakulásának okai

Aligha van olyan ember, aki életében sohasem találkozott a kínzó, deréktáji fájdalommal - legalább rokonai körében. Gyakorisága az életkor előrehaladtával általában fokozódik. A 30-60 évesek között előfordulási gyakorisága mindkét nemnél 60-80 százalék körül van.