Menü

Lehet, hogy emiatt nem jön a baba – pajzsmirigyproblémák

A pajzsmirigy-betegségek és a terhesség kapcsolata külön cikket érdemel, a betegség akadályozhatja, nehezítheti a teherbeesést, de megfelelő kezeléssel a gólyára sem kell sokáig várni. Egy pajzsmirigybeteg háromgyerekes anyuka írása.

A pajzsmirigybetegségek kialakulásért nagyban felelős a probléma, hogy Magyarország területének 4/5 része enyhén vagy közepesen jódhiányos, a pajzsmirigyműködéshez pedig jódra lenne szükség.

Pajzsmirigy alulműködés esetén szintén szükség van a jódpótlásra, azonban nem minden esetben. Bizonyos állapotok fennállásakor (autoimmun pajzsmirigy alulműködés) tilos a jód bevitele, ezért ennek pótlását szakorvossal egyeztetve, szigorúan a szakmai jódbeviteli protokoll alapján végezhetjük. Pajzsmirigy túlműködés esetén pedig - amikor a szerv túlságosan sok hormont állít elő - értelemszerűen kerülni kell a jódbevitel fokozását!

Már vagy 8 éve meg kellett ismerkednem a szakszavakkal, a laborleletekkel, a TSH értékével, a pajzsmirigy működésével, s tudom, ha zavarok lépnek fel az endokrin rendszerben, azt mindenképp kezelni kell, akkor is, ha nem tervezünk babát, ha pedig igen, akkor mielőbb keressünk egy igen jó endokrinológus szakembert.

Ha idege kifejezéssel szeretnék élni, akkor „hypothyreosis” - nak nevezzük a betegséget, amelyet a pajzsmirigy lecsökkent működése okoz, az ellentétét pedig „hyperthyreosis” - nak, amelyet a pajzsmirigy túlzott működése idéz elő.

A terhesség során a pajzsmirigy betegség a cukorbetegség után a második leggyakrabban előforduló hormonális rendellenesség.

A pajzsmirigy megfelelő működése nagyon fontos a teherbe esés, majd a magzat fejlődése szempontjából.

Az anyai kezeletlen hypothyreosis esetén ritkán jön létre a terhesség, sajnos a nem kezelt pajzsmirigy alulműködéssel csökken a teherbe esés valószínűsége, s ez a betegség felelős a meddőségért és a korai vetélésekért is. Ismétlem, kezeletlen pajzsmirigy-betegségről beszélek, a problémát szakember jól be tudja állítani megfelelő gyógyszerrel, mely egyfajta hormonpótlást jelent. (Én magam 8 éve gyógyszerrel kezelt pajzsmirigy alulműködésben szenvedő három gyerekes anyuka vagyok, tehát kezelt betegség esetén, rendezett pajzsmirigy működés mellett a teherbe esésnek semmi akadálya nincs, természetesen a terhesség alatt a pajzsmirigybetegség további gondos és alapos kontrollvizsgálatokat és szakorvosi felügyeletet igényel, folyamatosan beállított gyógyszerszedéssel és laborral kordában tartható a probléma)

Miért fontos odafigyelni a pajzsmirigy működésére terhesség alatt?

Nos azért, mert megfelelő hormonellátottság hiányában a magzat idegrendszeri fejlődése károsodik, alacsony születési súly, spontán vetélés, lepényleválás következhet be. A vizsgálatok egyszerű, rutinszerű vérvételek, a kezelés pedig a pajzsmirigy hormonok pótlása, melynek kívánt mennyisége a magzat növekedése folytán a terhesség előrehaladtával nőhet.

Ritkább probléma, a pajzsmirigy túlműködése.

Az ebben a betegségben szenvedő terhes nőknél nagyobb az esély arra, hogy alacsony születési súllyal hozzák világra babájukat. A betegséget alacsonyabb TSH szint mellett emelkedett FT4 és FT3 értékek jelzik. Terhesség alatt a hyperthyreosis gyakoribb ellenőrzést igényel. Kiemelten fontos, hogy szülés körül mindenképpen normál tartományban legyenek a hormon szintek.

A TSH szintet említettem az imént. Vajon mennyi TSH-érték az ideális a teherbeeséshez? Nos, a TSH normál tartománya a legtöbb leleten 0,4-4 mIU/l közt mozog, ám az endokrinológusok egyetértenek abban, hogy a babavárás szempontjából 1-2 mIU/l közti tartomány az ideális.

Felületesség csupán a TSH értéket ellenőriztetni, hiszen mellette meg kell nézni a T3, T4, valamint az ATPO szintjét is, hogy pontos diagnózist lehessen felállítani.

Megnyugtató, hogy az orvostudomány fejlődése azonban már viszonylag könnyen orvosolja a problémát és segíti a családalapítást azoknak is, akik pajzsmirigy betegségben szenvednek.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.

10 illemszabály, amit a gyereknek is tudnia kell

Mire tanítsuk a gyermekünket kiskorától kezdve, mely illemszabályokat illik tudnia? Természetesen a legjobb tanítás, ha a gyerek látja tőlünk a helyes viselkedést, hiszen öntudatlanul leutánoz minket.

5 kreatív szülő-gyerek program, ami a gyerekek fejlődését is segíti

Az együtt töltött minőségi idő semmivel sem pótolható a gyerekek szellemi és mentális fejlődése szempontjából, ráadásul a közös programok a szülőknek is segítenek a töltekezésben. Legyen szó például közös sütés-főzésről, meseolvasásról vagy mesehallgatásról, ezek a tevékenységek mind segítenek elmélyíteni a szülő és a gyerek közötti kötődést, támogatják a kicsik fejlődését, és nem utolsó sorban rengeteg boldog közös emléket is begyűjthetnek velük.