Menü

Gamma-linolénsav, azaz a hormonrendszer legjobb barátja

A gamma-linolénsav egy esszenciális, azaz a szervezet számára nélkülözhetetlen, többszörösen telítetlen zsírsav, ráadásul nem termelődik a szervezetben, így csak táplálék útján vihetjük be. Fontos szerepet játszanak a prosztaglandinok anyagcseréjében és annak egyensúlyban tartásában. A prosztaglandinok a női szervezetben fiziológiai szabályozók, magyarul a menstruációs ciklus egyensúlyban tartásában vesznek részt. Ahhoz, hogy ez megfelelően működjön, gamma-linolénsavra van szükség.

Persze nem csak a hormonháztartás egyensúlyának fenntartásához elengedhetetlen, de a vízháztartás egyensúlyában is szerepet játszik, valamint hatásos a gyulladásos megbetegedések, az ekcéma és az emlődaganat kezelésében is. Megemlítendő a zsírsejtek növekedésére gyakorolt gátló hatása, így a fogyásban betöltött szerepe is.

A hormonrendszerre kifejtett hatása, vagyis a prosztaglandinok termelésének serkentése segít a premenstruációs szindróma kezelésében, valamint a menopauza tüneteit is enyhíti és egyensúlyban tartja a menstruációs ciklust. Ezen kívül csökkentik a vérnyomást és a vérrögképződés kockázatát is, serkentik az agyi funkciókat és az immunrendszerre is jótékony hatással vannak.

Mint már említettük, csak táplálék útján tudjuk bevinni szervezetünkbe, ezt pedig hidegen sajtolt növényi olajokkal tudjuk megtenni. A GLA egy omega-6 zsírsav és mivel ételeinkben csak kis mennyiségben fordul elő, így legjobb forrása a ligetszépeolaj, borágóolaj. feketeribizlimag-olaj és kendermagolaj.

A ligetszépeolaj a GLA mellett linolsavat is tartalmaz, ami a szívbetegségek, a stroke és a magas vérnyomás ellen is véd. A borágóolaj amellett, hogy szintén javítja a vérkeringést, csökkenti a koleszterinszintet is.

A feketeribizlimag-olaj külsőleg is alkalmazható, kifejezetten ajánlott aknés, gyulladt bőrfelületre, de általánosan is segít a bőr rugalmasságának megőrzésében.

A kendermagolaj nem csak nagyszerű gamma-linolénsav forrás, de megfelelő arányban találhatók meg benne az omega-3 és omega-6 – mint például, ami a GLA is - zsírsavak. Ezeknek ugyanis egy bizonyos arányban kell a szervezetben jelen lenni, ez pedig az 1:3 és a szív egészséges működését biztosítják. Emellett hasznos ásványi anyagokat is tartalmaz, mint például a magnézium és a cink.

Bár nem emiatt szokták általában fogyasztani, de a spirulina alga is tartalmaz gamma-linolénsavat és omega-3 zsírsavat, valamint B-vitaminban és jódban is gazdag. Ezt vagy por formájában találjuk meg, ekkor folyadékban elkeverve kell fogyasztani, vagy tablettába sűrítve is fogyaszthatjuk, ha esetleg túl intenzívnek találnánk az ízét.

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Gyógynövények emésztési problémákra

Immunsejtjeink 80%-a a belekben található, a bélrendszer tehát egy nagyon érzékeny, intelligens szervünk, ami egész testünk működéséért felelős.Az emésztési problémák is fontos jelzések, melyek mutatják, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Ezek a gondok több-kevesebb rendszerességgel mindenkinél felbukkannak enyhébb vagy súlyosabb formában.