Menü

Gamma-linolénsav, azaz a hormonrendszer legjobb barátja

A gamma-linolénsav egy esszenciális, azaz a szervezet számára nélkülözhetetlen, többszörösen telítetlen zsírsav, ráadásul nem termelődik a szervezetben, így csak táplálék útján vihetjük be. Fontos szerepet játszanak a prosztaglandinok anyagcseréjében és annak egyensúlyban tartásában. A prosztaglandinok a női szervezetben fiziológiai szabályozók, magyarul a menstruációs ciklus egyensúlyban tartásában vesznek részt. Ahhoz, hogy ez megfelelően működjön, gamma-linolénsavra van szükség.

Persze nem csak a hormonháztartás egyensúlyának fenntartásához elengedhetetlen, de a vízháztartás egyensúlyában is szerepet játszik, valamint hatásos a gyulladásos megbetegedések, az ekcéma és az emlődaganat kezelésében is. Megemlítendő a zsírsejtek növekedésére gyakorolt gátló hatása, így a fogyásban betöltött szerepe is.

A hormonrendszerre kifejtett hatása, vagyis a prosztaglandinok termelésének serkentése segít a premenstruációs szindróma kezelésében, valamint a menopauza tüneteit is enyhíti és egyensúlyban tartja a menstruációs ciklust. Ezen kívül csökkentik a vérnyomást és a vérrögképződés kockázatát is, serkentik az agyi funkciókat és az immunrendszerre is jótékony hatással vannak.

Mint már említettük, csak táplálék útján tudjuk bevinni szervezetünkbe, ezt pedig hidegen sajtolt növényi olajokkal tudjuk megtenni. A GLA egy omega-6 zsírsav és mivel ételeinkben csak kis mennyiségben fordul elő, így legjobb forrása a ligetszépeolaj, borágóolaj. feketeribizlimag-olaj és kendermagolaj.

A ligetszépeolaj a GLA mellett linolsavat is tartalmaz, ami a szívbetegségek, a stroke és a magas vérnyomás ellen is véd. A borágóolaj amellett, hogy szintén javítja a vérkeringést, csökkenti a koleszterinszintet is.

A feketeribizlimag-olaj külsőleg is alkalmazható, kifejezetten ajánlott aknés, gyulladt bőrfelületre, de általánosan is segít a bőr rugalmasságának megőrzésében.

A kendermagolaj nem csak nagyszerű gamma-linolénsav forrás, de megfelelő arányban találhatók meg benne az omega-3 és omega-6 – mint például, ami a GLA is - zsírsavak. Ezeknek ugyanis egy bizonyos arányban kell a szervezetben jelen lenni, ez pedig az 1:3 és a szív egészséges működését biztosítják. Emellett hasznos ásványi anyagokat is tartalmaz, mint például a magnézium és a cink.

Bár nem emiatt szokták általában fogyasztani, de a spirulina alga is tartalmaz gamma-linolénsavat és omega-3 zsírsavat, valamint B-vitaminban és jódban is gazdag. Ezt vagy por formájában találjuk meg, ekkor folyadékban elkeverve kell fogyasztani, vagy tablettába sűrítve is fogyaszthatjuk, ha esetleg túl intenzívnek találnánk az ízét.

Napégés után…

A nyár gyakori veszélye az erős UV-sugárzás, ami különösen veszélyes, hiszen percek alatt leéghetünk a napon. Ilyenkor kiemelten fontos, hogy kellő figyelmet fordítsunk a megelőzésre, ám ha már megtörtént a baj, akkor a napégett bőr ápolására.

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Feszültséglevezetés? - Mire jó a stressz?

Azt hihetjük, hogy szükségünk van a stresszre, de közben mégis egyfajta negatív tényezőként gondolunk rá. Holott ha épp megfelelő nyomás helyezkedik ránk, az erőforrásainkat is jobban tudjuk beosztani. Nem utolsó sorban, a stresszes légkörben elért sikereink azok, amelyekre szívesen visszagondolunk: ezek a legnagyobb győzelmeink.