A zsírban oldódó vitaminok szerepe
- Dátum: 2021.10.11., 08:54
- Udvari Fanni
- képek:pixabay.com
- élelmiszer, életmód, energia, felszívódás, gyümölcs, táplálkozás, zöldség, zsírban oldódó vitamin
Ezek a típusú vitaminok a bélben szívódnak fel, méghozzá a zsírokkal együtt, így érthető módon azzal lehet fokozni hasznosulásokat, ha az ezeket tartalmazó ételekkel együtt zsírt is viszünk be a szervezetünkbe. Ebből következően a zsírszegény étkezés, illetve a zsíremésztésben fennálló zavar hatására kevesebb A-, D-, E- és K-vitamint tud szervezetünk feldolgozni.

A zsírban oldódó vitaminok elraktározása
A szervezetünk nagy mennyiségben képes ezeket a vitaminokat elraktározni. Ebből a szempontból a májunk a legfontosabb szerv, de a zsírszövetünknek is nagy szerepe van. Az elraktározásnak köszönhetően ezeket a típusú vitaminokat nem szükséges állandóan pótolnunk. Azonban ennek hátránya is van, hiszen a különféle étrendkiegészítők szedésével könnyedén túladagolhatjuk ezeket. Ezt nevezzük hipervitaminózisnak, amely során akár mérgezésre utaló tüneteket is okozhatnak a túladagolt vitaminok.
Attól függően, hogy melyikből van túl sok a szervezetünkben, eltérőek lehetnek a panaszaink: rosszullét, émelygés, fejfájás, hajhullás, látászavar. A D-vitamin túladagolás kalcium lerakódáshoz vezethet a vesékben, ami súlyos esetben veseelégtelenséget válthat ki. Mindössze a K-vitamin túladagolásnak van kisebb esélye, ugyanis ezt csak minimális mértékben tudja elraktározni a testünk.
Feladatuk és kiválasztásuk

A zsírban oldódó vitaminok fő feladata bizonyos fehérjék képzésének a serkentése, kiválasztásuk pedig a bélrendszeren keresztül történik. A-vitamin Ennek a vitaminnak köszönhetjük, hogy szürkületkor is jól látunk, továbbá más anyagokkal együtt a színeslátás is ennek az érdeme. Ezen kívül fontos szerepe van bőrünk és nyálkahártyáink egészségében, továbbá serkenti a sperma termelését, és még a magzat fejlődését is támogatja. Utóbbi miatt a várandósoknak és szoptató anyukáknak több A-vitaminra van szükségük, ami naponta 1,5 milligrammot jelent.
Egyéb esetekben a 0,8-1 milligramm is elegendő. Fontos megjegyezni, hogy szervezetünk a növényi béta-karotint is képes átváltoztatni A-vitaminná, épp ezért ritkán fordul elő, hogy valaki A-vitamin hiányban szenved. D-vitamin A D-vitamin a csontjaink és a fogaink szempontjából rendkívül fontos, ugyanis ez felel a kalcium élelmiszerekből történő felvételéért. Ha kevés kalcium van a szervezetünkben, akkor a D-vitamin még inkább fokozza az élelmiszerekkel bekerülő kalcium felszívódását. A szakemberek úgy vélik, hogy ennek a vitaminnak számos más hatása is van, amelyek közül a legfontosabb a szervezet immunrendszerének kedvező modulálása.
Idős emberek esetében megfigyelhető, hogy normális D-vitamin ellátottság mellett csökken a csonttörések száma. Ez a vitamin továbbá azért nagyon különleges, mert nem csak élelmiszerekkel tudjuk bevinni, hanem a szervezetünk a D-vitamint előanyagából napfény hatására maga is szintetizálni tudja. E-vitamin Az immunrendszerünk erősítése miatt szükségünk van E-vitaminra, ami ezen kívül még a testünk sejtjeit – pontosabban a sejtmembránt – is védi a szabad gyökökkel szemben, így szerepet játszik a a rák és az arterioszklerózis kialakulásának megelőzésében. Ezeken kívül még a különféle gyulladások előfordulását is megakadályozza. A legtöbb E-vitamint a növényi olajok tartalmazzák, de az avokádóban és a búzacsírában is sok van belőle.

Egy felnőttnek naponta 12-15 milligrammot ajánlott bevinnie, amit normál, de kellően változatos táplálkozással lehet fedezni. K-vitamin A csontanyagcsere és a véralvadás szempontjából nagyon fontos a K-vitamin. Ha a szervezetünkben nincs belőle elegendő mennyiség, akkor gyakoribbak lehetnek a vérzések, továbbá a vérnek sokkal több időre lesz szüksége, hogy megalvadjon. Jó hír azonban, hogy egészséges személyek esetén nagyon ritkán lép fel K-vitaminhiány, ugyanis ez a vitamin számos élelmiszerben megtalálható, így gyakran töltjük újra készleteinket.
Ezek közé tartoznak a különféle leveles zöldségek, a spenót, a savanyú káposzta, a snidling, a karfiol, a kelbimbó, a vörös káposzta, a kelkáposzta, a húsok és a gabonakészítmények. K-vitamin hiányban legtöbbször a krónikus máj-, gyomor- és bélbetegséggel küzdők szenvednek. Rajtuk kívül az újszülöttek és csecsemők esetén anyatejes táplálás mellett pótolni kell a K-vitamint, mert az anyatej K-vitamin tartalma alacsony, és ebben a korban a bélflóra sem termeli még megfelelő mennyiségben.
Tápszeres csecsemőknél ez nem szükséges, mert a tápszerek tartalmaznak az előírt mennyiségben K-vitamint. Mindazonáltal hat hónapos korig a kizárólagos anyatejes táplálás az optimális.
Mi legyen a tányérodon, ha nem szeretnél állandóan fáradt lenni?
Reggel alig bírsz kikászálódni az ágyból, napközben pedig úgy érzed, mintha egy láthatatlan súlyt cipelnél magaddal? Nem biztos, hogy csak több alvásra van szükséged. Könnyen lehet, hogy az étrended az, ami folyamatosan kimerít, még akkor is, ha alapvetően egészségesnek gondolod, amit megeszel.
Szivárványétkezés, a színes táplálkozás titka
Sokszor nagyon egyhangúan étkezünk, nincs benne semmi különös, pedig, ha színt viszünk bele, akkor sokkal több hasznos dologhoz jut a szervezetünk.
A legjobb természetes édesítők
A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.
Vörösbor – Egészség a pohárban
Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!
Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer
Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.