Ashwagandha, azaz az indiai csodaszer
- Dátum: 2021.10.02., 14:51
- Balogh Emese
- altató, alvászavar, Ashwagandha, Ázsia, csodaszer, cukor, demencia, depresszió, fűszer, gyógynövény, gyökér, immunrendszer, India, kivonat, mellékvese, memória, pajzsmirigy, rák, rákos sejtek, stressz, szorongás, szorongásoldó, tea, vércukorszint
A legtöbb ázsiai és keleti fűszer, valamint gyógynövény világszerte híres gyógyhatásairól. Hogy csak néhányat soroljunk fel, ilyen például a ginzeng, a kurkuma, a shiitake gomba, a garcinia vagy éppen a sokak által kedvelt zöld tea is. Most Ázsia délkeleti régiójának egyik legkedveltebb gyógynövényét fogjuk bemutatni, az ashwagandhat, vagy más néven álombogyót.
Az ashwagandha az ősi indiai gyógyászat egyik alapeleme, de itthon ismerhetik akár indiai ginzeng, téli cseresznye vagy álombogyó néven is. Évezredek óta ismerik és használják, főként stressz, szorongás és alvászavar kezelésére. Gyógyító hatását több benne található anyagnak is köszönheti. A szteroid-glikozidoknak stresszoldó és immunrendszert erősítő hatásai vannak, a witanolidok fertőtlenítő és gyulladásgátló tulajdonságúak, valamint a witaszomin étvány- és anyagcsere-fokozó hatással bír.
Az álombogyó, vagy ashwagandha 1-1,5 méteres növény, ágait szürkés szőröcskék borítják, levelei pedig hosszúkás, tojásdad alakúak. Termése vörös bogyó, virágai pedig négyes-hatos csoportokba tömörülnek. A fentebb említett gyógyhatás eléréséhez gyökerét használják csak fel, de akár a ginzenggel együtt is felhasználhatjuk tea formájában gyulladásgátlóként. Más altatókkal és szorongásoldó szerrel nem ajánlott a fogyasztása, valamint terhes és szoptatós nőknek sem javallott az álombogyó szedése.
A fentebb említett jótékony hatásai mellett javítja a pajzsmirigy és a mellékvesék működését, csökkenti a depressziót, normális értéken belül tartja a vércukorszintet, de még a rákos sejtek elleni küzdelemben is hatásosnak bizonyult néhány kutatás szerint. Ezen kívül megakadályozza a demencia kialakulását és javítja a memóriát, fokozza az immunrendszer működését, növeli az állóképességet és a libidó és az ízületek egészségét is óvja.
Bár a felsorolt egészségvédő tulajdonságai között szerepel az is, hogy stabilizálja a vércukorszintet, azonban meglévő vércukorszintcsökkentő gyógyszer mellett ne fogyasszuk.
Ha nem nyersen, vagy porítva fogyasztjuk, hanem kivonatként, akkor mindig napi adagot érdemes átgondolnunk és a diétánkhoz igazítanunk, mivel a kivonatok mindig erősebbek a nyers verziónál. A nyers gyökérből például napi 10 mg javasolt, porított gyökérből 100 mg, kivonatból pedig ennél sokkal kevesebb, ezt általában feltüntetik a készítmény csomagolásán.
A túlevés veszélyei mindennapjainkban

Sokan ismerjük azt az érzést, amikor egy hétvégi vacsora után alig tudunk felállni az asztaltól. Az alkalmi falánkság önmagában még nem jelent komoly problémát, de ha rendszeressé válik, az egészségünkre és az életminőségünkre nézve is súlyos következményekkel járhat. Ráadásul a modern világban a túlevés nem pusztán a test kérdése, hanem kulturális és pszichológiai jelenség is.
Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.
Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?
Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.
Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.