Menü

Járjunk babaúszásra?

A babaúszásról érdekes módon megoszlanak a vélemények, az orvosok, szülők, védőnők és gyógypedagógusok mind más véleményt fogalmaznak meg a „babauszi” hasznosságáról. Összeszedjük a pro és kontra érveket, véleményeket.

A babaúszás pozitívumai közé tartozik, hogy egy kalandos és izgalmas családi program, intenzív mozgásfejlesztés, vidám kikapcsolódás, közösséggel való ismerkedésráadásul erősíti a szülő-gyermek kapcsolatot is azáltal, hogy mélyíti a bizalmat.

A babaúszást ellenző gyermekorvosok szerint viszont mindennek a maga idejében kell történnie, nem előbb, illetve a babaúszás valójában felesleges, melynek mozdulatait a gyermek a jövőben nem hasznosítja, így nem tekinthető komoly mozgásfejlesztésnek.

Az úszást támogatók azzal érvelnek, hogy egyre több helyen létezik a babaúszás olyan változata, mely kimondottan jótékony és fejlesztő hatással bír dongaláb, csípőficam és születési sérülések esetén.

Azt tény, hogy a babaúszás – mint minden sporttevékenység, vagy mozgásfajta - erősíti az izmokat, ízületeket, jót tesz a tüdőkapacitásnak, segíti a koordináció fejlődését, az úszás pedig az étvágyra és az alvásra is jó hatással van.

A szülők közül legtöbben a légúti – vagy bőrfertőzésektől félnek, ezért döntenek nehezen a babaúszás mellett, illetve előfordulhat, hogy a csecsemő megfázik a fürdőben, az öltözőben, vagy amikor kivesszük a vízből, vagy pedig fülgyulladást kap, így az orvosok, fül-orr gégészek nem helyeslik ezt a fajta babaprogramot.

Ha úgy döntünk, hogy kipróbáljuk gyermekünkkel a babaúszást, akkor időben kell erről gondoskodni, hiszen a csecsemők csupán 5-6 hónapos korukig rendelkeznek azzal a bizonyos búvárreflexszel, ami megakadályozza, hogy a légutakba víz juthasson. Más elmélet szerint a három hónapot ajánlott megvárni, ugyanis ekkor a kisbaba immunrendszere már erősebb és ellenállóbb a különböző fertőzésekkel szemben.

Aki részt venne ilyen programon, mindképp gondoskodjon a felszerelésről: törülközőről, úszópelenkáról (lehetőleg többről, hogy cserélni lehessen) és némi innivalóról, ennivalóról, saját részünkre pedig pakoljunk papucsot, fürdőruhát.

Aki szoptat, az legyen vele tisztában, hogy a hideg víz sajnos a tejtermelődést csökkenti.

Az igazságot nem mi szeretnénk eldönteni, valószínűleg mindenkinek igaza van, ezért az arany középút a legjobb megoldás. Aki szeretné a gyermekét úszásra vinni csecsemő – és babakorban, annak ez egy lehetőség, éljen vele, aki viszont felesleges tehernek érzi ezt szülőként, az keressen más elfoglaltságot a babája számára.

Nevelési módszerek, amelyek nem tesznek jót a gyermeknek

Minden szülő a legjobbat szeretné gyermekének. Nem mindig tudatosítjuk azonban, hogy nem jó mindenáron a „legjobb“ szülőnek lenni, olyannak, aki gyermekének mindent megvásárol, amit az akar, vagy megoldja helyette a problémáit és akárhányszor leesik, mindig felveszi. Az ilyen módszerrel számos fontos leckétől fosztjuk meg gyermekünket, mellyel még gyerekkorában kellene megbirkóznia, amikor a következmények még nem fájnak annyira, mint felnőttkorban.

A túlzott engedékenység nem tesz jót

Mennyi engedékenység fér össze a gyerekneveléssel? A humánus nevelésnek része a „megengedés”, tehát az a szülői magatartás, hogy nem teljes mértékben kontroll nélkül, de viszonylagos rugalmassággal engedjük érvényre jutni a gyerek akaratát. Az engedékenység nem egyenlő a megengedéssel. A „megengedés” önmagában még nem valami nagylelkű dolog, hanem elvárható valakitől, aki nem kívánja rabságban tartani a másikat.

Nepotizmus, nepo babyk

Manapság a világ a hatalmak harcának színtere, legyen az országok között, országokon belüli megmérettetések, vagy akár a showbiznisz. Ennek egyik mozgatórugója a nem mindig etikus nepotizmus.

Unatkozik a gyerek

"Anya/Apa unatkozom!" - egy olyan mondat, amit szülőként gyakran hallunk. Azonban pszichológusok szerint nem is akkora baj, ha a gyermek unatkozik időnként. Többek között azok miatt az okok miatt sem, amelyről mai cikkünkben lesz szó.

Iskolai ballagás, évzáró, osztálykirándulások a kánikulában

Sok helyen a napokban tartják az általános iskolai ballagásokat, az évzáró ünnepségeket, osztálykirándulásokat. Mit lehet tenni, ha a forróságban kirándul a gyerek, vagy az iskola udvarán tartják az évzáró ünnepséget?