Menü

Miért járjunk babamasszázsra?

A babamasszázsról a kisgyerekes anyukák vagy várandós kismamák bizonyára már hallottak, s talán másoknak sem újkeletű, hiszen egyre elterjedtebb módszerről van szó. Utána olvastunk a babamasszázs hatásainak, előnyeinek.

A babamasszázs az 1970-es években indult útjára, s akkoriban a hasfájós babáknál használták, a fájdalmak enyhítésére, később tanulmányok igazolták hatékonyságát pl. alvásproblémák esetén. Már negyedórányi babamasszázs lényegesen javította a babák alvását, illetve erősíti a gyermek-szülő kapcsolatot is.

A babamasszázs tanulható, s tanfolyamok segítik az elsajátítását. Ha megtanultuk a fogásokat a tanfolyamon, vagy ellestük a védőnőtől, akkor otthon beépíthetjük a napi rutinba, én mindig este, fürdetés után masszíroztam meg a gyermekeimet, ők láthatóan nagyon élvezték a finom mozdulatokat.

A masszázst a megszületéstől 12 hónapos korig lehet végezni, természetesen tovább is ajánlott, csak – a saját 11 hónapos kisfiam példájából látom – hogy ebben a korban már nem maradnak „nyugton”, elmásznak, nem hagyják magukat nyugodtan végig masszírozni, ezért a gyermekek életkorához, fejlettségi szintjéhez kell igazítani a masszázst.

Természetesen egy újszülöttet a legkönnyebb megmasszírozni, de egy már kúszó-mászó babánál nem egyszerű végig csinálni egy komplett masszázst.

Melyek az előnyei a masszázsnak, miért fontos, hogy csináljuk rendszeresen?

A babamasszázs legfontosabb előnyei közé tartozik a kötődés kialakulása a baba és a szülők között, de pozitív hatása van az immunrendszerre is és segít az alvási nehézségek esetén, amely már a szülők közérzetére, komfortérzetére is visszahat, hiszen ők is tudnak pihenni.

Egy kutatás szerint azok a koraszülött babák, akiket naponta háromszor édesanyjuk megmasszírozott, 3 nappal korábban hagyhatták el a kórházat, gyorsabban fejlődtek, előbb elérték a megfelelő testsúlyukat.

A kutatások igazolták azt is, hogy azok a babák, akiket szüleik rendszeresen masszíroztak, kiegyensúlyozottabbak és magabiztosabbak lettek.

A baba bőrének masszírozásával segíthetjük a stabil idegrendszer kialakulását, ezzel a gyermek teherbírása és stressz tűrő képessége növekszik.

A masszázs során különböző illóolajokat használhatunk, a gyerekeket pedig szinte elbűvölik az illatok, nagyon fogják élvezni, ha elsajátítjuk és kipróbáljuk ezt a módszert. Várandós kismamáknak még a születés előtt tanácsos megtanulni a fogásokat, de később sem késő elkezdeni.

A dackorszak kritikus szakaszai

A gyermek lelki fejlődésének egyik legfontosabb folyamata az énkép kialakítása, az én-tudat megjelenése. Újszülöttként a gyermek teljes szimbiózisban él az anyjával/ gondozójával, függ tőle, a világot rajta keresztül érzékeli.

Nevelési módszerek, amelyek nem tesznek jót a gyermeknek

Minden szülő a legjobbat szeretné gyermekének. Nem mindig tudatosítjuk azonban, hogy nem jó mindenáron a „legjobb“ szülőnek lenni, olyannak, aki gyermekének mindent megvásárol, amit az akar, vagy megoldja helyette a problémáit és akárhányszor leesik, mindig felveszi. Az ilyen módszerrel számos fontos leckétől fosztjuk meg gyermekünket, mellyel még gyerekkorában kellene megbirkóznia, amikor a következmények még nem fájnak annyira, mint felnőttkorban.

A túlzott engedékenység nem tesz jót

Mennyi engedékenység fér össze a gyerekneveléssel? A humánus nevelésnek része a „megengedés”, tehát az a szülői magatartás, hogy nem teljes mértékben kontroll nélkül, de viszonylagos rugalmassággal engedjük érvényre jutni a gyerek akaratát. Az engedékenység nem egyenlő a megengedéssel. A „megengedés” önmagában még nem valami nagylelkű dolog, hanem elvárható valakitől, aki nem kívánja rabságban tartani a másikat.

Nepotizmus, nepo babyk

Manapság a világ a hatalmak harcának színtere, legyen az országok között, országokon belüli megmérettetések, vagy akár a showbiznisz. Ennek egyik mozgatórugója a nem mindig etikus nepotizmus.

Unatkozik a gyerek

"Anya/Apa unatkozom!" - egy olyan mondat, amit szülőként gyakran hallunk. Azonban pszichológusok szerint nem is akkora baj, ha a gyermek unatkozik időnként. Többek között azok miatt az okok miatt sem, amelyről mai cikkünkben lesz szó.