Menü

A gyerekek egészségének megőrzése – mit tehet a szülő?

Az életmód az évtizedek múlásával egyre változik, az egészség azonban mindig a legfontosabb kincsünk marad, különöse tekintettel a gyermekeink egészségére, melynek megőrzése a mi felelőségünk.

A gyermekek egészségéről, nem csak akkor kell gondolkodni, amikor közösségbe (bölcsibe, oviba) kerülnek, hanem már a gyermektervezéskor el kell kötelezni magunkat egy egészséges életmód, ha szükséges egy komplett életmódváltás mellett, hiszen a fogantatás előtti életmódunk is nagyban befolyásolja a születendő gyermekünk egészségét.

Meghatározó, hogy az anyuka milyen egészségi állapotban van a gyermektervezéskor, milyen vitaminokat szed, milyen erős az immunrendszere, hogyan táplálkozik, mennyit mozog, egyszóval: mennyire tudatosan készül az anyai örömökre.

Egy születendő gyermek az anyuka szervezetében található vitaminokkal, ásványianyagokkal és tápanyagokkal tud fejlődni, ezért, ha anyuka ezt a fontos kérdést elhanyagolja, netán iszik, dohányzik, gyógyszereket szed, az mind kihat a gyermeke fejlődésére, s rendellenességek kialakulásához vezethet.

Újszülöttkorban a legnagyobb áldás az, ha az anyukának van teje és anyatejjel tudja táplálni a csecsemőjét. Minél tovább tudja szoptatni a gyermekét annál jobb, mert az anyatej a legfontosabb a baba számára testileg és lelkileg is.

Gyermekkorban már segíthetjük a kicsiket az egészséges életmód szemléletének kialakításában, tudatos táplálkozásra nevelhetjük őket, s példával kell járjunk, ez a gyereknevelés egyik legfontosabb része és ez egyértelműen a szülők felelőssége, nem lehet az óvónőre, a tanítóra, a politikára, a szomszédra mutogatni, itt az alapokat a szülő fekteti le.

Nehéz dolog ez, hiszen a környezetszennyezés, a mezőgazdaságban használt vegyszerek, a behozott kamionban érlelt gyümölcsök és zöldségek nem tartalmaznak elegendő és megfelelő vitamint.

Napjainkban ezért egyre nehezebb azt biztosítani, hogy vitaminokban gazdag ételeket egyen a gyermekünk, ilyenkor nyúlnak a szülők a gyermekvitaminok, étrend-kiegészítők után, mely némelyek szerint szülői túlbuzgóság és felesleges, mások szerint épp a fent említettek miatt egy feltétlen szükséges kiegészítés és pótlás.

A vitaminok kiválasztásánál a szintetikus vitaminok helyett érdemes a természetes eredetűeket előnyben részesíteni, jómagam a természetes, zöldségekből és gyümölcsökből kivont táplálékkiegészítőket preferálom.

Sokszor a magunk egészségével keveset foglalkozunk, azonban a gyerekeink egészsége minden szülő számára fontos, sajnos ezt ki is használja a legtöbb vitaminreklám, melyekkel a gyerekes szülőknek célozzák meg. Számtalan reklám csábít gumicukorkák, szirupok, pezsgőtabletták és vitamintabletták megvásárlására, s a legtöbb szülő sajnos hagyja is magát befolyásolni, hiszen úgy érzi azzal lesz jó szülő, ha mindent megvesz a gyermekének, ez pedig egyáltalán nincs így.

A természetes vitaminokat kell keressük, a gyereke étrendjére figyelve, rendszeres mozgást beiktatva, példát mutatva, ezzel tudunk tenni a legtöbbet gyermekeink egészségéért. A vitaminok szedése mértékkel történjen, s nem csak betegségek esetén javasolt, hanem megelőzésképpen is szükséges lehet, a vitaminhiány ugyanis betegségekkel jár együtt.

Minden szülő saját maga dönti el, hogy milyen formában gondoskodik gyermeke egészségéről, abban azonban mindenki egyetért, hogy egy szülőnek a gyermeke egészsége a legfontosabb.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.

10 illemszabály, amit a gyereknek is tudnia kell

Mire tanítsuk a gyermekünket kiskorától kezdve, mely illemszabályokat illik tudnia? Természetesen a legjobb tanítás, ha a gyerek látja tőlünk a helyes viselkedést, hiszen öntudatlanul leutánoz minket.