Menü

Tippek a másnaposság ellen

A szeszes italok manapság egyre inkább az életünk részei. Ha buliba, esti kiruccanásra megyünk, szinte elkerülhetetlen, hogy ne találkozzunk össze a szeszes italok valamilyen fajtájával. Az alkohol egyre népszerűbb a fiatalok között, mivel oldja a feszültséget, a gátlásokat, valamint fel tudja erősíteni örömünket, ha jó társaságban fogyasztjuk, feledteti a bánatot, és tompítja az érzékeket.

Az alkohol nem olyan jó, mint amilyennek elsőre látszik és számtalan kellemetlen élménytől megszabadulhatsz, ha nem fogyasztasz ilyet. A legelső kellemetlen tünetet már mindjárt másnap tapasztalni fogod, melyet - milyen meglepő - másnaposságnak hívnak. A másnaposságot nem kell bemutatnom, mindenki hallott már róla vagy tapasztalta a reggeli rosszullétet, fejfájást, hányingert, szédülést, ami egy italos éjszaka után jellemző. Létezik pár praktika, amivel csökkentheted a másnaposság tüneteit, ha már mindenképpen alkoholizálni készülsz.

Húzd meg a határt

Ha átlépsz egy bizonyos határt az ivászatban, könnyen kellemetlenné válhat a reggeled. Mindig tarts be a határaidat: csak annyit igyál, amennyi jól esik, és ha buliba mész, határozd meg előre, hogy mennyit fogsz inni az este folyamán, ne lépd át azt a bizonyos határt. A tested nagyra fogja értékelni.

Fogd vissza magad

A szakik azt javasolják, hogy óránként csak egy ital legyen a maximum, így a szervezetednek lesz elég ideje arra, hogy feldolgozza az alkohol hatásait, és ne kézbesítse azonnal a tudatmódosító anyagokat közvetlenül az agyadba. Próbáld meg visszafogni magad, egy 24 órás periódus alatt maximum 3-4 italt fogyassz, hetente maximum egyszer vagy kétszer.

NE keverd az italokat

Kerüld el több fajta alkohol fogyasztását egyszerre. Például, ha sörrel kezdesz, maradj a sörnél. Pálinkával kezdtél? Akkor, maradj a pálinkánál. Több fajta alkohol egyidejű fogyasztása nagy fejfájásokhoz és rosszullétekhez vezethet. A szervezetednek bőven elég egy fajta alkoholt feldolgoznia, ne nehezítsd meg a dolgát 2, 3, esetleg több fajta alkohollal.

Egyél valamit a parti előtt

Egyél egy kiadós mennyiségű ételt, mielőtt elkezdődik a parti. Azok az ételek, melyek sok keményítőt, fehérjét tartalmaznak, lassítják az alkohol felszívódását a véráramba. Ha parti közben nassolsz, az is lassíthatja a felszívódást.

Ne csak alkoholt igyál

A legjobb, ha a partizást valami étellel kezded, mielőtt belekezdesz az ivászatba. Az ital mellé igyál üdítőket, vagy vizet, hogy a szervezeted könnyebben fel tudja dolgozni az alkoholt. Ne igyál alkohol mellé szénsavas üdítőket, mert ezek felgyorsíthatják a felszívódási folyamatot.

Lassíts

Az alkoholos italokat mindig lassan fogyaszd. A májad a szeszt csak lassan tudja feldolgozni. Ha gyorsan, sokat iszol egyszerre, az egy afféle tölcsér effektust okoz, azaz egyszerre több tudatmódosító anyag fog az agyadba jutni, mint ha lassan innád.

Az alkohol kiszárítja a szervezetet. Alkoholfogyasztás közben, után mindig igyál sok vizet, hogy elkerüld a kiszáradást, a fejfájást és a rosszullétet.

A karácsony üzenete a rohanó világban

A karácsony minden évben különleges megállót jelent az idő sodrásában. Miközben a hétköznapokban határidők, értesítések és elvárások irányítják figyelmünket, az ünnep csendes, mégis határozott módon emlékeztet arra, hogy léteznek értékek, amelyek túlmutatnak a mindennapi teljesítménykényszeren.

Karácsony, az emberi kapcsolatok tükrében

A karácsony nem csupán egy dátum a naptárban, hanem egy morális és érzelmi origó, amelyhez évről évre visszatérünk, hogy újraértelmezzük kapcsolatainkat és önmagunkat

Pár nap karácsonyig – amikor már minden kicsit másképp számít

Három nap van karácsonyig. Mikor ezt írom már csak - vagy még - három nap. Ez az a furcsa időszak, amikor a naptár szerint még dolgozunk, a fejünkben viszont már rég a mézeskalács és a csillagszóró pattog. Az utcákon siető emberek kezében egyszerre van jelen a kapkodás és az ünnep ígérete, a boltokban pedig ugyanaz a kérdés kering: „Vajon még van időm mindent beszerezni?”

Az ünnepi asztal csapdái

Karácsonykor sokan tapasztalják meg a túlevést, amit gyakran bűntudat és önvád követ, pedig a jelenség jóval összetettebb annál, mint hogy „nem tudtunk megállni”. Az ünnepi időszak érzelmi terhei, a felborult rutin és a hagyományok mind szerepet játszanak abban, miért eszünk ilyenkor többet a megszokottnál. A kérdés nem az, hogy hibáztunk-e, hanem az, mit üzen számunkra a testünk és a lelkünk.

Kiegyensúlyozottság a karácsony előtti hetekben

Az év végi hajtás sokszor úgy ránt magával, mintha versenyt futnánk egy láthatatlan stopperrel. Pedig ezen időszaknak nem a rohanásról kellene szólni, hanem arról a csendes, mégis erős harmóniáról, amit mindenki meg tud teremteni magának, ha ráhangolódik az ünnepi időszakra. A kérdés az, hogyan tudunk közben egyensúlyban maradni önmagunkkal és a környezetünkkel.