Menü

Tippek a másnaposság ellen

A szeszes italok manapság egyre inkább az életünk részei. Ha buliba, esti kiruccanásra megyünk, szinte elkerülhetetlen, hogy ne találkozzunk össze a szeszes italok valamilyen fajtájával. Az alkohol egyre népszerűbb a fiatalok között, mivel oldja a feszültséget, a gátlásokat, valamint fel tudja erősíteni örömünket, ha jó társaságban fogyasztjuk, feledteti a bánatot, és tompítja az érzékeket.

Az alkohol nem olyan jó, mint amilyennek elsőre látszik és számtalan kellemetlen élménytől megszabadulhatsz, ha nem fogyasztasz ilyet. A legelső kellemetlen tünetet már mindjárt másnap tapasztalni fogod, melyet - milyen meglepő - másnaposságnak hívnak. A másnaposságot nem kell bemutatnom, mindenki hallott már róla vagy tapasztalta a reggeli rosszullétet, fejfájást, hányingert, szédülést, ami egy italos éjszaka után jellemző. Létezik pár praktika, amivel csökkentheted a másnaposság tüneteit, ha már mindenképpen alkoholizálni készülsz.

Húzd meg a határt

Ha átlépsz egy bizonyos határt az ivászatban, könnyen kellemetlenné válhat a reggeled. Mindig tarts be a határaidat: csak annyit igyál, amennyi jól esik, és ha buliba mész, határozd meg előre, hogy mennyit fogsz inni az este folyamán, ne lépd át azt a bizonyos határt. A tested nagyra fogja értékelni.

Fogd vissza magad

A szakik azt javasolják, hogy óránként csak egy ital legyen a maximum, így a szervezetednek lesz elég ideje arra, hogy feldolgozza az alkohol hatásait, és ne kézbesítse azonnal a tudatmódosító anyagokat közvetlenül az agyadba. Próbáld meg visszafogni magad, egy 24 órás periódus alatt maximum 3-4 italt fogyassz, hetente maximum egyszer vagy kétszer.

NE keverd az italokat

Kerüld el több fajta alkohol fogyasztását egyszerre. Például, ha sörrel kezdesz, maradj a sörnél. Pálinkával kezdtél? Akkor, maradj a pálinkánál. Több fajta alkohol egyidejű fogyasztása nagy fejfájásokhoz és rosszullétekhez vezethet. A szervezetednek bőven elég egy fajta alkoholt feldolgoznia, ne nehezítsd meg a dolgát 2, 3, esetleg több fajta alkohollal.

Egyél valamit a parti előtt

Egyél egy kiadós mennyiségű ételt, mielőtt elkezdődik a parti. Azok az ételek, melyek sok keményítőt, fehérjét tartalmaznak, lassítják az alkohol felszívódását a véráramba. Ha parti közben nassolsz, az is lassíthatja a felszívódást.

Ne csak alkoholt igyál

A legjobb, ha a partizást valami étellel kezded, mielőtt belekezdesz az ivászatba. Az ital mellé igyál üdítőket, vagy vizet, hogy a szervezeted könnyebben fel tudja dolgozni az alkoholt. Ne igyál alkohol mellé szénsavas üdítőket, mert ezek felgyorsíthatják a felszívódási folyamatot.

Lassíts

Az alkoholos italokat mindig lassan fogyaszd. A májad a szeszt csak lassan tudja feldolgozni. Ha gyorsan, sokat iszol egyszerre, az egy afféle tölcsér effektust okoz, azaz egyszerre több tudatmódosító anyag fog az agyadba jutni, mint ha lassan innád.

Az alkohol kiszárítja a szervezetet. Alkoholfogyasztás közben, után mindig igyál sok vizet, hogy elkerüld a kiszáradást, a fejfájást és a rosszullétet.

„Me-time” mini szokások – 10 perces énidő, ami csodákra képes

A mindennapok rohanásában olyan könnyen elfelejtjük, hogy mi is emberek vagyunk, nem csak feladatokat teljesítő gépek. Pedig néha elég 10 perc énidő, és mintha újraindítanánk a lelkünket.

Szüreti mulatságok Magyarországon – hagyomány, közösség és bor ünnepe

Az ősz beköszöntével, amikor a szőlőfürtök megérnek, és a természet színei aranyba, vörösbe és barnába öltöztetik a tájat, elérkezik a szüret ideje. Magyarországon a szőlő és a bor kultúrája évszázadokra nyúlik vissza, így a szüreti időszak nem csupán a termés betakarításáról szól, hanem a közösségek egyik legfontosabb ünnepe is.

Autó helyett bicikli és séta – új szemléletet hoz a Mobilitási Hét

A lakóhelyemen működő sportegyesület idén is aktívan bekapcsolódott az Európai Mobilitási Hét programsorozatába, amelyet szeptember 16. és 22. között rendeznek meg szerte Európában. Az esemény célja, hogy felhívja a figyelmet a környezetbarát, fenntartható közlekedési formákra – így természetesen a kerékpározásra is.

Az olvasás világnapját ünnepeljük!

Az UNESCO 1965-ben hirdette meg az Olvasás világnapját, felismerve, hogy a tanulás, a fejlődés és a társadalmi részvétel alapja az olvasni tudás. Az olvasás nemcsak tudást, hanem élményt is ad: történeteket, kultúrákat és emberi sorsokat tár fel, miközben fejleszti a kritikus gondolkodást és a kreativitást.

Generációk találkozása a munkahelyen

A modern multinacionális vállalatok sokszor válnak különböző életkorú személyek találkozóhelyévé. Ma már nem ritka, hogy egy irodában X, Y és Z generációs munkavállalók dolgoznak együtt, akik mindannyian más elvárásokkal, értékekkel és kommunikációs szokásokkal rendelkeznek. Ez a sokszínűség gazdagíthatja a szervezeti kultúrát, de komoly próbatételt is tartogathat a dolgozók részére.