Menü

Tippek a másnaposság ellen

A szeszes italok manapság egyre inkább az életünk részei. Ha buliba, esti kiruccanásra megyünk, szinte elkerülhetetlen, hogy ne találkozzunk össze a szeszes italok valamilyen fajtájával. Az alkohol egyre népszerűbb a fiatalok között, mivel oldja a feszültséget, a gátlásokat, valamint fel tudja erősíteni örömünket, ha jó társaságban fogyasztjuk, feledteti a bánatot, és tompítja az érzékeket.

Az alkohol nem olyan jó, mint amilyennek elsőre látszik és számtalan kellemetlen élménytől megszabadulhatsz, ha nem fogyasztasz ilyet. A legelső kellemetlen tünetet már mindjárt másnap tapasztalni fogod, melyet - milyen meglepő - másnaposságnak hívnak. A másnaposságot nem kell bemutatnom, mindenki hallott már róla vagy tapasztalta a reggeli rosszullétet, fejfájást, hányingert, szédülést, ami egy italos éjszaka után jellemző. Létezik pár praktika, amivel csökkentheted a másnaposság tüneteit, ha már mindenképpen alkoholizálni készülsz.

Húzd meg a határt

Ha átlépsz egy bizonyos határt az ivászatban, könnyen kellemetlenné válhat a reggeled. Mindig tarts be a határaidat: csak annyit igyál, amennyi jól esik, és ha buliba mész, határozd meg előre, hogy mennyit fogsz inni az este folyamán, ne lépd át azt a bizonyos határt. A tested nagyra fogja értékelni.

Fogd vissza magad

A szakik azt javasolják, hogy óránként csak egy ital legyen a maximum, így a szervezetednek lesz elég ideje arra, hogy feldolgozza az alkohol hatásait, és ne kézbesítse azonnal a tudatmódosító anyagokat közvetlenül az agyadba. Próbáld meg visszafogni magad, egy 24 órás periódus alatt maximum 3-4 italt fogyassz, hetente maximum egyszer vagy kétszer.

NE keverd az italokat

Kerüld el több fajta alkohol fogyasztását egyszerre. Például, ha sörrel kezdesz, maradj a sörnél. Pálinkával kezdtél? Akkor, maradj a pálinkánál. Több fajta alkohol egyidejű fogyasztása nagy fejfájásokhoz és rosszullétekhez vezethet. A szervezetednek bőven elég egy fajta alkoholt feldolgoznia, ne nehezítsd meg a dolgát 2, 3, esetleg több fajta alkohollal.

Egyél valamit a parti előtt

Egyél egy kiadós mennyiségű ételt, mielőtt elkezdődik a parti. Azok az ételek, melyek sok keményítőt, fehérjét tartalmaznak, lassítják az alkohol felszívódását a véráramba. Ha parti közben nassolsz, az is lassíthatja a felszívódást.

Ne csak alkoholt igyál

A legjobb, ha a partizást valami étellel kezded, mielőtt belekezdesz az ivászatba. Az ital mellé igyál üdítőket, vagy vizet, hogy a szervezeted könnyebben fel tudja dolgozni az alkoholt. Ne igyál alkohol mellé szénsavas üdítőket, mert ezek felgyorsíthatják a felszívódási folyamatot.

Lassíts

Az alkoholos italokat mindig lassan fogyaszd. A májad a szeszt csak lassan tudja feldolgozni. Ha gyorsan, sokat iszol egyszerre, az egy afféle tölcsér effektust okoz, azaz egyszerre több tudatmódosító anyag fog az agyadba jutni, mint ha lassan innád.

Az alkohol kiszárítja a szervezetet. Alkoholfogyasztás közben, után mindig igyál sok vizet, hogy elkerüld a kiszáradást, a fejfájást és a rosszullétet.

Alkohol és sport: rontja a teljesítményt?

Vajon tényleg visszaveti a sport teljesítményünket, ha olykor megiszunk egy kis bort, vagy röviditalt, vagy alkalmanként ennyi belefér és ne fogja negatívan befolyásolni a sportteljesítményt?

A rossz főnök jellemzői

Jó vezetőnek lenni kemény munka, rossz vezetőnek lenni viszont igazán könnyű. Ám semmi sem fekete vagy fehér: senki sem állhat a spektrum két végpontján, vagyis nincs teljesen tökéletes vezető, ahogy ördögtől való, rossz főnök sem. Ha a vezetők odafigyelnek arra, hogy ne kövessék el ezeket a hibákat, számos buktatót elkerülhetnek.

Mi okozza a tavaszi fáradtságot és mit tehetünk ellene?

A tavaszi fáradtság nem betegség, sokkal inkább egy fizikai és pszichés tünetekkel járó, ideiglenes állapot, jellemző rá a kimerültség, a letragikus hangulat, olykor a fejfájás, migrén vagy alvási nehézségek.

Tízmilliószoros napok 2024-ben! Melyek ezek és mit jelentenek?

Aki hisz és követi az asztrológiát, annak érdekes lehet a következő információ, vagy talán már fejből tudja is azokat a dátumokat, amelyeket tízmilliószoros napoknak nevezünk, vajon melyek ezek a dátumok 2024-ben?

Ments meg három életet!

„Adj vért és ments meg három életet!” – ismerjük a mondást, de vajon voltunk – már vért adni, rendszeres véradókká váltunk-e, tudjuk, hogy miért fontos a véradás?