Menü

Biztonságos, természetes gyulladáscsökkentők

A krónikus gyulladások kialakulásának elkerülése szempontjából rendkívül fontos a lúgosító táplálkozás, amelynél központi szerepük van az antioxidáns anyagoknak. Cikkünkben bemutatjuk a leghatékonyabb természetes gyulladáscsökkentőket.

A gyulladás mindig annak a jele, hogy szervezetünk valamilyen fertőzés, sérülés ellen küzd. A gyulladásos állapot tehát tulajdonképpen még előnyünket is szolgálhatja, persze hosszú távon ez már nem annyira igaz. A gyulladás fájdalommal és rossz közérzettel jár, sőt akár komolyabb szövődmények kialakulásához is vezethet, így kezelése kiemelt fontosságú. A gyulladás esetén is fontos, hogy nem a tüneteket, hanem a kiváltó okot kell megszüntetni.

Vannak, akik jobban kedvelik a természetes gyógymódokat, de másoknak is hasznos, hogy a természet patikájában számos olyan alapanyag megtalálható, melyek eredményesen alkalmazhatóak gyulladáscsökkentőként. Közöttük nem csak gyógynövények, hanem fűszerek is találhatók, ráadásul a legtöbb általában van is otthon a háztartásban. Gyulladáscsökkentésre fel!

Fermentált élelmiszerek

Fermentálás következtében sokkal savanyúbbak és tartósabbak lesznek az adott élelmiszerek, továbbá megnő bennük a vitaminok és az ásványok koncentrációja. Ide soroljuk például a savanyú káposztát és a kimcshit. Utóbbi egy erjesztéssel készített koreai étel, melynek legfontosabb összetevői közé soroljuk a kínai kelt, a retket, az uborkát és a zöldhagymát. A fermentált ételeknek azonban nem csupán gyulladáscsökkentő hatásuk van, hanem serkentik is az emésztést, továbbá egyensúlyba hozzák a bélflórát.

Gyógynövények

Csalán, zsálya, gyermekláncfű és borókabogyó – ezeket a gyógynövényeket gyakran használják a fitoterápia – más néven gyógynövény-gyógyászat – során. Nyugodtan nézzünk szét a konyhánkban, és fogyasszunk gyulladáscsökkentő teákat, például zsályateát, hiszen a zsálya antibakteriális, vírusellenes, gombaölő és gyulladáscsökkentő. Elkészítéséhez tegyünk egy teáskanálnyi zsályát 3 deciliter forró vízhez, 5-7 percig hagyjuk állni, majd lassan igyuk meg.

Kurkuma és gyömbér

A kurkuma és a gyömbér köztudottan gyulladáscsökkentő fűszerek. Intenzív ízüknek köszönhetően nem csupán az ételeket teszik különlegesebbé, hanem az italokat is, így ilyen formában is használjuk ki ezek jótékony hatásait. A kurkumatea egy igazi különlegesség, ami többek közt segíti a fehérje-emésztésünket, továbbá vírusölő, antibiotikus és erősen antioxidatív. A tea elkészítéséhez keverjünk össze fél teáskanál kurkumát 1 teáskanál citromlével és egy kevés borssal, majd ezt adjuk hozzá 2 deciliter vízhez. A bors azért nagyon fontos, mert segíti a kurkuma felszívódását a szervezetünkben.

Brokkoli, kelbimbó, káposzta

Minél intenzívebb egy zöldség színe, annál több másodlagos növényi anyagot tartalmaz. Amennyiben fontos számunkra a gyulladáscsökkentő hatású táplálkozás, akkor minél intenzívebb zöld színű zöldségeket együnk, melyekben rengeteg a C-vitamin, illetve a méregtelenítő fitonutriensek.

Bogyós gyümölcsök

Színesek, finomak és rendkívül egészségesek. Ezen pozitív jelzőket többek közt azzal érdemelték ki, hogy gyulladáscsökkentő anyagokkal látják el a szervezetünket. Más gyümölccsel ellentétben ezek sokkal kevesebb gyümölcscukrot tartalmaznak, így még a vércukorszintünket sem borítják fel.

Omega-3

Szintén fontos megemlíteni, hogy a gyulladáscsökkentő táplálkozás fontos részét képezik az Omega-3 zsírsavak, ezért rendszeresen fogyasszunk diót, len- és kendermagot, illetve ezekből készült olajokat.

Manapság egyre többen nyitnak a természetes gyógymódok irányába, hiszen hatékonyságukhoz kétség sem férhet. Érdemes többféle alapanyagot is felhasználni annak érdekében, hogy jobb egészségi állapotnak örvendjünk, és a gyulladással járó folyamatoknak is mihamarabb búcsút mondhassunk.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.