Menü

Biztonságos, természetes gyulladáscsökkentők

A krónikus gyulladások kialakulásának elkerülése szempontjából rendkívül fontos a lúgosító táplálkozás, amelynél központi szerepük van az antioxidáns anyagoknak. Cikkünkben bemutatjuk a leghatékonyabb természetes gyulladáscsökkentőket.

A gyulladás mindig annak a jele, hogy szervezetünk valamilyen fertőzés, sérülés ellen küzd. A gyulladásos állapot tehát tulajdonképpen még előnyünket is szolgálhatja, persze hosszú távon ez már nem annyira igaz. A gyulladás fájdalommal és rossz közérzettel jár, sőt akár komolyabb szövődmények kialakulásához is vezethet, így kezelése kiemelt fontosságú. A gyulladás esetén is fontos, hogy nem a tüneteket, hanem a kiváltó okot kell megszüntetni.

Vannak, akik jobban kedvelik a természetes gyógymódokat, de másoknak is hasznos, hogy a természet patikájában számos olyan alapanyag megtalálható, melyek eredményesen alkalmazhatóak gyulladáscsökkentőként. Közöttük nem csak gyógynövények, hanem fűszerek is találhatók, ráadásul a legtöbb általában van is otthon a háztartásban. Gyulladáscsökkentésre fel!

Fermentált élelmiszerek

Fermentálás következtében sokkal savanyúbbak és tartósabbak lesznek az adott élelmiszerek, továbbá megnő bennük a vitaminok és az ásványok koncentrációja. Ide soroljuk például a savanyú káposztát és a kimcshit. Utóbbi egy erjesztéssel készített koreai étel, melynek legfontosabb összetevői közé soroljuk a kínai kelt, a retket, az uborkát és a zöldhagymát. A fermentált ételeknek azonban nem csupán gyulladáscsökkentő hatásuk van, hanem serkentik is az emésztést, továbbá egyensúlyba hozzák a bélflórát.

Gyógynövények

Csalán, zsálya, gyermekláncfű és borókabogyó – ezeket a gyógynövényeket gyakran használják a fitoterápia – más néven gyógynövény-gyógyászat – során. Nyugodtan nézzünk szét a konyhánkban, és fogyasszunk gyulladáscsökkentő teákat, például zsályateát, hiszen a zsálya antibakteriális, vírusellenes, gombaölő és gyulladáscsökkentő. Elkészítéséhez tegyünk egy teáskanálnyi zsályát 3 deciliter forró vízhez, 5-7 percig hagyjuk állni, majd lassan igyuk meg.

Kurkuma és gyömbér

A kurkuma és a gyömbér köztudottan gyulladáscsökkentő fűszerek. Intenzív ízüknek köszönhetően nem csupán az ételeket teszik különlegesebbé, hanem az italokat is, így ilyen formában is használjuk ki ezek jótékony hatásait. A kurkumatea egy igazi különlegesség, ami többek közt segíti a fehérje-emésztésünket, továbbá vírusölő, antibiotikus és erősen antioxidatív. A tea elkészítéséhez keverjünk össze fél teáskanál kurkumát 1 teáskanál citromlével és egy kevés borssal, majd ezt adjuk hozzá 2 deciliter vízhez. A bors azért nagyon fontos, mert segíti a kurkuma felszívódását a szervezetünkben.

Brokkoli, kelbimbó, káposzta

Minél intenzívebb egy zöldség színe, annál több másodlagos növényi anyagot tartalmaz. Amennyiben fontos számunkra a gyulladáscsökkentő hatású táplálkozás, akkor minél intenzívebb zöld színű zöldségeket együnk, melyekben rengeteg a C-vitamin, illetve a méregtelenítő fitonutriensek.

Bogyós gyümölcsök

Színesek, finomak és rendkívül egészségesek. Ezen pozitív jelzőket többek közt azzal érdemelték ki, hogy gyulladáscsökkentő anyagokkal látják el a szervezetünket. Más gyümölccsel ellentétben ezek sokkal kevesebb gyümölcscukrot tartalmaznak, így még a vércukorszintünket sem borítják fel.

Omega-3

Szintén fontos megemlíteni, hogy a gyulladáscsökkentő táplálkozás fontos részét képezik az Omega-3 zsírsavak, ezért rendszeresen fogyasszunk diót, len- és kendermagot, illetve ezekből készült olajokat.

Manapság egyre többen nyitnak a természetes gyógymódok irányába, hiszen hatékonyságukhoz kétség sem férhet. Érdemes többféle alapanyagot is felhasználni annak érdekében, hogy jobb egészségi állapotnak örvendjünk, és a gyulladással járó folyamatoknak is mihamarabb búcsút mondhassunk.

Furcsa betegségek, amikor a test különös üzeneteket küld

Az emberi szervezet bonyolult rendszer, amelyben számtalan folyamat zajlik egyszerre. Sok betegség jól ismert, könnyen felismerhető, és hétköznapi jelenségnek számít. Léteznek azonban olyan ritka, különös vagy éppen megdöbbentő kórképek, amelyek szinte már a hihetetlenség határát súrolják. Ezek a furcsa betegségek nem csupán orvosi ritkaságok, hanem bepillantást engednek abba, mennyire sokféle módon képes a testünk reagálni, alkalmazkodni vagy éppen hibásan működni.

A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra

A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.

Skarlát, a vörös gyermekbetegség

Számtalan gyerekbetegséget ismerünk, sokuk ellen már létezik védőoltás is, de vannak olyanok, amiket már szerencsére könnyen kezelnek.

Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez

Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.

Miért fordul egyre több sportoló a jógához?

A modern sport világában egyre több profi és amatőr sportoló fedezi fel a jóga sokoldalú előnyeit. Bár korábban gyakran csak kiegészítő mozgásformaként tekintettek rá, mára bizonyított, hogy a jóga olyan fizikai és mentális támogatást nyújt, amely közvetlenül hozzájárul a teljesítmény növeléséhez, a regeneráció gyorsításához és a sérülések megelőzéséhez.