Menü

Őszibarack lekvár egyszerűen!

Már javában tart az őszibarack szezon, ha szerencsések vagyunk, akkor a saját kertünkben is megtalálható ez az ízletes és lédús gyümölcs. Mindenféle felhasználásra alkalmas, kiváló süteményekben, gyümölcslevesben, de még a lekvárja is finom és egyszerű elkészíteni!

Mielőtt belecsapnánk, pár érdekesség az őszibarackról. Az őszibarack (Prunus persica) a rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozó fa termése, a növény rokona többi csonthéjasainknak, a mandulának, kajszibaracknak és szilvának.

Júniustól szeptember végéig érnek fajtától függően 70-160 grammos, olykor csaknem negyedkilós nagyságú gömbölyű gyümölcsei. Bennük éles szélű hegyes, pórusokkal tarkított csonthéjas magot találunk.

Az őszibarack Kínából származik, s nemcsak a gasztronómiában, hanem a kultúrában is nagyra becsülik. Gyümölcse a hosszú élet szimbóluma, míg az őszibarackfából faragott amulett védelmet nyújt, ahogy a barackmagból készült faragványok is. A FAO (Food and Agriculture Organization, az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete) adatai szerint Kína vezető szerepet játszik az őszibarack termesztésében. A tengerentúlon és Európában a sárga gyümölcshúsú fajták kedveltek, míg Ázsiában a fehér gyümölcshúsú, kevésbé savas, mézédes fajtákat szeretik.

Az őszibarackfajtákat a felhasználás célja szerint is csoportosítják. A friss fogyasztásra termelt, molyhos őszibarackon és nektarinon kívül léteznek úgynevezett ipari őszibarackok is. Közéjük a maghoz kötött, sárga húsú, piros bemosódástól mentes, éretten sem puhuló fajták tartoznak. Rostos gyümölcslé készítésére viszont a friss fogyasztásra szánt és ennek megfelelően két nappal a fogyasztási érettség előtt szüretelt gyümölcs alkalmas.

Fajtától függetlenül bármelyikből tökéletes lekvárt lehet készíteni! Sokan nektarinból csinálják, mert ott nem szükséges eltávolítani a gyümölcs héját. Azonban a lekvár főzését mindig a gyümölcs megmosásával és pucolásával kezdjük. Használhatunk fehérhúsú vagy sárgahúsú barackot is.

Hozzávalók a tartósítószermentes lekvárhoz:

2 kg őszibarack (kimagozva, hámozva), ~25 dkg cukor, 2 mokkáskanál citromsav

Elkészítés:

A barackot meghámozzuk és kivesszük a magot. (Általában könnyen válik a héja, de ha mégsem, akkor tegyük fél percre forró vízbe.) Ezután kockázzuk fel a barackot és botmixerrel pürésítsük meg a gyümölcsöt. Egy megfelelő edényben tegyük fel főzni, adjuk hozzá a cukrot és a citromsavat. Így körülbelül egy óráig főzzük, de ha már elértük időben a kívánt állagot, levehetjük a lángról. Készítsük elő a tiszta befőttesüvegeket, a kész lekvárt töltsük bele, zárjuk le és fordítsuk fejjel lefele 5 percre. Ezután hűvös helyen pihenjen a lekvárunk.

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.

A sztívia ritkán hallott mellékhatásai

Levélkivonata háromszázszor édesebb, mint a répacukor, ellenben kalóriamentes, ezért gyakran ajánlják azok számára, akik szeretnék elhagyni a cukrot étrendjükből. Gyakran olvashatjuk viszont, hogy a steviának egészségünkre káros mellékhatásai is lehetnek, ezért nem mindenkinek ajánlott a fogyasztása.

Milyen a mikrobiom diéta?

„A fogyás a belekben kezdődik” – tartja a mikrobiom diéta, de pontosan mit is jelent ez az étrend, életmód, szemlélet?

Nyugtató gyógynövények stressz, szorongás ellen

Átérzem a stresszes napokat. Sokszor hiába a jótanács, „ne idegeskedj”, „ne vedd fel” „ne vedd magadra” „engedd el” „ne izgulj ezen” – bizony, aki stresszes helyzetben van, annak nem olyan egyszerű ezt csettintésre másként érezni.

Tudnivalók a dán diétáról

A dán diéta alatt meglepően hamar kopnak lefelé a kilók, a zsír- és szénhidrátbevitel jelentős csökkentése miatt. Bár rövid idő alatt szemrevaló eredményt garantál, meg is kell hozni érte az áldozatot. Van pár szigorú szabály, amit be kell tartanod, egyébként nem sikerül.