Menü

Őszibarack lekvár egyszerűen!

Már javában tart az őszibarack szezon, ha szerencsések vagyunk, akkor a saját kertünkben is megtalálható ez az ízletes és lédús gyümölcs. Mindenféle felhasználásra alkalmas, kiváló süteményekben, gyümölcslevesben, de még a lekvárja is finom és egyszerű elkészíteni!

Mielőtt belecsapnánk, pár érdekesség az őszibarackról. Az őszibarack (Prunus persica) a rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozó fa termése, a növény rokona többi csonthéjasainknak, a mandulának, kajszibaracknak és szilvának.

Júniustól szeptember végéig érnek fajtától függően 70-160 grammos, olykor csaknem negyedkilós nagyságú gömbölyű gyümölcsei. Bennük éles szélű hegyes, pórusokkal tarkított csonthéjas magot találunk.

Az őszibarack Kínából származik, s nemcsak a gasztronómiában, hanem a kultúrában is nagyra becsülik. Gyümölcse a hosszú élet szimbóluma, míg az őszibarackfából faragott amulett védelmet nyújt, ahogy a barackmagból készült faragványok is. A FAO (Food and Agriculture Organization, az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete) adatai szerint Kína vezető szerepet játszik az őszibarack termesztésében. A tengerentúlon és Európában a sárga gyümölcshúsú fajták kedveltek, míg Ázsiában a fehér gyümölcshúsú, kevésbé savas, mézédes fajtákat szeretik.

Az őszibarackfajtákat a felhasználás célja szerint is csoportosítják. A friss fogyasztásra termelt, molyhos őszibarackon és nektarinon kívül léteznek úgynevezett ipari őszibarackok is. Közéjük a maghoz kötött, sárga húsú, piros bemosódástól mentes, éretten sem puhuló fajták tartoznak. Rostos gyümölcslé készítésére viszont a friss fogyasztásra szánt és ennek megfelelően két nappal a fogyasztási érettség előtt szüretelt gyümölcs alkalmas.

Fajtától függetlenül bármelyikből tökéletes lekvárt lehet készíteni! Sokan nektarinból csinálják, mert ott nem szükséges eltávolítani a gyümölcs héját. Azonban a lekvár főzését mindig a gyümölcs megmosásával és pucolásával kezdjük. Használhatunk fehérhúsú vagy sárgahúsú barackot is.

Hozzávalók a tartósítószermentes lekvárhoz:

2 kg őszibarack (kimagozva, hámozva), ~25 dkg cukor, 2 mokkáskanál citromsav

Elkészítés:

A barackot meghámozzuk és kivesszük a magot. (Általában könnyen válik a héja, de ha mégsem, akkor tegyük fél percre forró vízbe.) Ezután kockázzuk fel a barackot és botmixerrel pürésítsük meg a gyümölcsöt. Egy megfelelő edényben tegyük fel főzni, adjuk hozzá a cukrot és a citromsavat. Így körülbelül egy óráig főzzük, de ha már elértük időben a kívánt állagot, levehetjük a lángról. Készítsük elő a tiszta befőttesüvegeket, a kész lekvárt töltsük bele, zárjuk le és fordítsuk fejjel lefele 5 percre. Ezután hűvös helyen pihenjen a lekvárunk.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!