Őszibarack lekvár egyszerűen!
- Dátum: 2021.08.12., 07:16
- Nagypál Bíborka Anna
- képek:pexels.com
- barack, elkészítés, gyümölcs, lekvár, őszibarack, recept
Már javában tart az őszibarack szezon, ha szerencsések vagyunk, akkor a saját kertünkben is megtalálható ez az ízletes és lédús gyümölcs. Mindenféle felhasználásra alkalmas, kiváló süteményekben, gyümölcslevesben, de még a lekvárja is finom és egyszerű elkészíteni!
Mielőtt belecsapnánk, pár érdekesség az őszibarackról. Az őszibarack (Prunus persica) a rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozó fa termése, a növény rokona többi csonthéjasainknak, a mandulának, kajszibaracknak és szilvának.
Júniustól szeptember végéig érnek fajtától függően 70-160 grammos, olykor csaknem negyedkilós nagyságú gömbölyű gyümölcsei. Bennük éles szélű hegyes, pórusokkal tarkított csonthéjas magot találunk.
Az őszibarack Kínából származik, s nemcsak a gasztronómiában, hanem a kultúrában is nagyra becsülik. Gyümölcse a hosszú élet szimbóluma, míg az őszibarackfából faragott amulett védelmet nyújt, ahogy a barackmagból készült faragványok is. A FAO (Food and Agriculture Organization, az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete) adatai szerint Kína vezető szerepet játszik az őszibarack termesztésében. A tengerentúlon és Európában a sárga gyümölcshúsú fajták kedveltek, míg Ázsiában a fehér gyümölcshúsú, kevésbé savas, mézédes fajtákat szeretik.
Az őszibarackfajtákat a felhasználás célja szerint is csoportosítják. A friss fogyasztásra termelt, molyhos őszibarackon és nektarinon kívül léteznek úgynevezett ipari őszibarackok is. Közéjük a maghoz kötött, sárga húsú, piros bemosódástól mentes, éretten sem puhuló fajták tartoznak. Rostos gyümölcslé készítésére viszont a friss fogyasztásra szánt és ennek megfelelően két nappal a fogyasztási érettség előtt szüretelt gyümölcs alkalmas.
Fajtától függetlenül bármelyikből tökéletes lekvárt lehet készíteni! Sokan nektarinból csinálják, mert ott nem szükséges eltávolítani a gyümölcs héját. Azonban a lekvár főzését mindig a gyümölcs megmosásával és pucolásával kezdjük. Használhatunk fehérhúsú vagy sárgahúsú barackot is.
Hozzávalók a tartósítószermentes lekvárhoz:
2 kg őszibarack (kimagozva, hámozva), ~25 dkg cukor, 2 mokkáskanál citromsav
Elkészítés:
A barackot meghámozzuk és kivesszük a magot. (Általában könnyen válik a héja, de ha mégsem, akkor tegyük fél percre forró vízbe.) Ezután kockázzuk fel a barackot és botmixerrel pürésítsük meg a gyümölcsöt. Egy megfelelő edényben tegyük fel főzni, adjuk hozzá a cukrot és a citromsavat. Így körülbelül egy óráig főzzük, de ha már elértük időben a kívánt állagot, levehetjük a lángról. Készítsük elő a tiszta befőttesüvegeket, a kész lekvárt töltsük bele, zárjuk le és fordítsuk fejjel lefele 5 percre. Ezután hűvös helyen pihenjen a lekvárunk.
A túlevés veszélyei mindennapjainkban

Sokan ismerjük azt az érzést, amikor egy hétvégi vacsora után alig tudunk felállni az asztaltól. Az alkalmi falánkság önmagában még nem jelent komoly problémát, de ha rendszeressé válik, az egészségünkre és az életminőségünkre nézve is súlyos következményekkel járhat. Ráadásul a modern világban a túlevés nem pusztán a test kérdése, hanem kulturális és pszichológiai jelenség is.
Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.
Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?
Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.
Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.