Miért olyan népszerű a mediterrán étrend?
- Dátum: 2021.07.30., 17:00
- Martinka Dia
- képek:pixabay.com
- bagett, cukor, durumtészta, egészség, finomságok, folyadék, Földközi-tenger, gabona, gyümölcs, halak, húsok, krémleves, lasagne, mártás, mediterrán étrend, mediterrán irányelv, megőriz, mozzarella, népszerű, okostányér, olívaolaj, paradicsom, sajt, só, sport., szénhidrát, színes, tejtermék, teljes kiőrlésű, tenger gyümölcsei, tengerparti, tészta, változatos, világörökség, zöldség, zsír
Ha becsukom a szemem a mediterrán diéta kapcsán egy roskadásig megrakott asztalt látok, mindenféle színes salátával, teljes kiőrlésű bagettekkel, sajtokkal, olívaolajjal, mozzarellával, paradicsommal, tésztákkal, szószokkal - egy gyönyörű megterített tengerparti asztalon. Igen, álmodozom.
Ha röviden szeretném megfogalmazni, akkor szerintem azért, mert színes, változatos, finom, rettentő egészséges és még csak éhes sem marad az ember, hiszen jóllakásig eheti a mediterrán irányelv szerinti finomságokat.

A mediterrán diéta azonban elérhetőbb, mint a tengerparti homokban megterített asztal, csupán néhány alapelvet kell megismerni.
A mediterrán étrend 2010-ben és 2013-ban felkerült az UNESCO Szellemi Kulturális Örökségének listájára, ezzel a világörökség része lett, ami megmagyarázza miért olyan népszerű.
A mediterrán étrend valójában egy gyűjtőfogalom, mely a Földközi-tenger medencéjében élő népek kultúráját, hagyományait, szokásait, vallását és életmódját ötvözi.
Az étrendet a Földközi-tenger országainak gasztronómiája hívta életre, főként olasz és a görög konyha ihlette.
A mediterrán diéta alapját a növényi eredetű táplálékok képezik, ezalatt nagy mennyiségben értünk teljes kiőrlésű gabonatermékeket, zöldségeket, gyümölcsöket, olívaolajat, hüvelyeseket, olajos magvakat, fűszereket, tejtermékeket, szárnyas húsokat, halakat, valamint tenger gyümölcseit. A mediterrán diétába belefér a mértéktartó borfogyasztás is.
Mindannyian hallottuk már az okostányér elnevezést, ez az irányzat a mediterrán táplálkozás számos elemét tartalmazza, a főbb elvek azonosak: zöldségfélék, gyümölcsök, gabonafélék, tej és tejtermékek, hús és húskészítmények, halak és tojás kapcsolható az okostányér irányzat elveihez, emellett a megfelelő folyadékfogyasztásra, alacsony zsírbevitelre, só és cukor minimalizálására is figyelni kell.

A rendszeres sport elengedhetetlen része az egészséges életmódnak, így a mediterrán elvekhez is hozzátartozik a fizikai aktivitás.
Ha mintaétrendet szeretnénk keresni, a világhálón számtalan recept segíti a diéta megvalósítását, de néhány ötlettel mi is szolgálhatunk.
Egy mediterrán étkezésre kitűnő választás egy halétel, teljes kiőrlésű kenyérrel, friss salátával, olívaolajjal, vagy durumtésztából készült lasagne sok zöldséggel és hússal, illetve roston sült szárnyas húsok fetasajtos görög salátával, krémlevesekkel. A mediterrán étrend követői szinte minden ételhez, minden fogáshoz salátát esznek.
A mediterrán étrend vitaminokban, ásványi anyagokban, antioxidánsokban, rostokban gazdag, „rossz” szénhidrátokban, félkész ételekben, tartósítószeres élelmiszerekben, cukros, zsíros fogásokban szegény, így rengeteg módon segíti az egészségünk megőrzését.
A karácsony üzenete a rohanó világban
A karácsony minden évben különleges megállót jelent az idő sodrásában. Miközben a hétköznapokban határidők, értesítések és elvárások irányítják figyelmünket, az ünnep csendes, mégis határozott módon emlékeztet arra, hogy léteznek értékek, amelyek túlmutatnak a mindennapi teljesítménykényszeren.
Karácsony, az emberi kapcsolatok tükrében
A karácsony nem csupán egy dátum a naptárban, hanem egy morális és érzelmi origó, amelyhez évről évre visszatérünk, hogy újraértelmezzük kapcsolatainkat és önmagunkat
Pár nap karácsonyig – amikor már minden kicsit másképp számít
Három nap van karácsonyig. Mikor ezt írom már csak - vagy még - három nap. Ez az a furcsa időszak, amikor a naptár szerint még dolgozunk, a fejünkben viszont már rég a mézeskalács és a csillagszóró pattog. Az utcákon siető emberek kezében egyszerre van jelen a kapkodás és az ünnep ígérete, a boltokban pedig ugyanaz a kérdés kering: „Vajon még van időm mindent beszerezni?”
Az ünnepi asztal csapdái
Karácsonykor sokan tapasztalják meg a túlevést, amit gyakran bűntudat és önvád követ, pedig a jelenség jóval összetettebb annál, mint hogy „nem tudtunk megállni”. Az ünnepi időszak érzelmi terhei, a felborult rutin és a hagyományok mind szerepet játszanak abban, miért eszünk ilyenkor többet a megszokottnál. A kérdés nem az, hogy hibáztunk-e, hanem az, mit üzen számunkra a testünk és a lelkünk.
A citrom szerepe a modern súlykontrollban
A táplálkozástudomány fejlődésével a „superfood” kifejezés új értelmet nyert: már nem csodaszereket keresünk, hanem olyan természetes összetevőket, amelyek szinergiában működnek a szervezet alapvető folyamataival. A citrom (Citrus limon) az egyik leggyakrabban emlegetett kiegészítő a fogyókúrák kapcsán. Bár a populáris média gyakran „zsírégetőként” állítja be, a valóság ennél összetettebb, mégis rendkívül értékes a testsúlycsökkentés szempontjából.