Menü

Miért olyan népszerű a mediterrán étrend?

Ha becsukom a szemem a mediterrán diéta kapcsán egy roskadásig megrakott asztalt látok, mindenféle színes salátával, teljes kiőrlésű bagettekkel, sajtokkal, olívaolajjal, mozzarellával, paradicsommal, tésztákkal, szószokkal - egy gyönyörű megterített tengerparti asztalon. Igen, álmodozom.

Ha röviden szeretném megfogalmazni, akkor szerintem azért, mert színes, változatos, finom, rettentő egészséges és még csak éhes sem marad az ember, hiszen jóllakásig eheti a mediterrán irányelv szerinti finomságokat.

A mediterrán diéta azonban elérhetőbb, mint a tengerparti homokban megterített asztal, csupán néhány alapelvet kell megismerni.

A mediterrán étrend 2010-ben és 2013-ban felkerült az UNESCO Szellemi Kulturális Örökségének listájára, ezzel a világörökség része lett, ami megmagyarázza miért olyan népszerű.

A mediterrán étrend valójában egy gyűjtőfogalom, mely a Földközi-tenger medencéjében élő népek kultúráját, hagyományait, szokásait, vallását és életmódját ötvözi.

Az étrendet a Földközi-tenger országainak gasztronómiája hívta életre, főként olasz és a görög konyha ihlette.

A mediterrán diéta alapját a növényi eredetű táplálékok képezik, ezalatt nagy mennyiségben értünk teljes kiőrlésű gabonatermékeket, zöldségeket, gyümölcsöket, olívaolajat, hüvelyeseket, olajos magvakat, fűszereket, tejtermékeket, szárnyas húsokat, halakat, valamint tenger gyümölcseit. A mediterrán diétába belefér a mértéktartó borfogyasztás is.

Mindannyian hallottuk már az okostányér elnevezést, ez az irányzat a mediterrán táplálkozás számos elemét tartalmazza, a főbb elvek azonosak: zöldségfélék, gyümölcsök, gabonafélék, tej és tejtermékek, hús és húskészítmények, halak és tojás kapcsolható az okostányér irányzat elveihez, emellett a megfelelő folyadékfogyasztásra, alacsony zsírbevitelre, só és cukor minimalizálására is figyelni kell.

A rendszeres sport elengedhetetlen része az egészséges életmódnak, így a mediterrán elvekhez is hozzátartozik a fizikai aktivitás.

Ha mintaétrendet szeretnénk keresni, a világhálón számtalan recept segíti a diéta megvalósítását, de néhány ötlettel mi is szolgálhatunk.

Egy mediterrán étkezésre kitűnő választás egy halétel, teljes kiőrlésű kenyérrel, friss salátával, olívaolajjal, vagy durumtésztából készült lasagne sok zöldséggel és hússal, illetve roston sült szárnyas húsok fetasajtos görög salátával, krémlevesekkel. A mediterrán étrend követői szinte minden ételhez, minden fogáshoz salátát esznek.

A mediterrán étrend vitaminokban, ásványi anyagokban, antioxidánsokban, rostokban gazdag, „rossz” szénhidrátokban, félkész ételekben, tartósítószeres élelmiszerekben, cukros, zsíros fogásokban szegény, így rengeteg módon segíti az egészségünk megőrzését.

Alkohol és sport: rontja a teljesítményt?

Vajon tényleg visszaveti a sport teljesítményünket, ha olykor megiszunk egy kis bort, vagy röviditalt, vagy alkalmanként ennyi belefér és ne fogja negatívan befolyásolni a sportteljesítményt?

A rossz főnök jellemzői

Jó vezetőnek lenni kemény munka, rossz vezetőnek lenni viszont igazán könnyű. Ám semmi sem fekete vagy fehér: senki sem állhat a spektrum két végpontján, vagyis nincs teljesen tökéletes vezető, ahogy ördögtől való, rossz főnök sem. Ha a vezetők odafigyelnek arra, hogy ne kövessék el ezeket a hibákat, számos buktatót elkerülhetnek.

Testedzés segítséggel: vitaminok, protein, kreatin és társai

A legtöbb minőségi étrend-kiegészítő egy egészséges ember számára az adagolás betartása mellett nem jelent különösebben kockázatot. Azt azonban semmiképpen nem mondhatjuk, hogy mindent, amit a neten találunk biztonsággal beszedhetünk, ezért mindig fontos szakember tanácsát kikérni.

Mi okozza a tavaszi fáradtságot és mit tehetünk ellene?

A tavaszi fáradtság nem betegség, sokkal inkább egy fizikai és pszichés tünetekkel járó, ideiglenes állapot, jellemző rá a kimerültség, a letragikus hangulat, olykor a fejfájás, migrén vagy alvási nehézségek.

Tízmilliószoros napok 2024-ben! Melyek ezek és mit jelentenek?

Aki hisz és követi az asztrológiát, annak érdekes lehet a következő információ, vagy talán már fejből tudja is azokat a dátumokat, amelyeket tízmilliószoros napoknak nevezünk, vajon melyek ezek a dátumok 2024-ben?