Menü

Miért olyan népszerű a mediterrán étrend?

Ha becsukom a szemem a mediterrán diéta kapcsán egy roskadásig megrakott asztalt látok, mindenféle színes salátával, teljes kiőrlésű bagettekkel, sajtokkal, olívaolajjal, mozzarellával, paradicsommal, tésztákkal, szószokkal - egy gyönyörű megterített tengerparti asztalon. Igen, álmodozom.

Ha röviden szeretném megfogalmazni, akkor szerintem azért, mert színes, változatos, finom, rettentő egészséges és még csak éhes sem marad az ember, hiszen jóllakásig eheti a mediterrán irányelv szerinti finomságokat.

A mediterrán diéta azonban elérhetőbb, mint a tengerparti homokban megterített asztal, csupán néhány alapelvet kell megismerni.

A mediterrán étrend 2010-ben és 2013-ban felkerült az UNESCO Szellemi Kulturális Örökségének listájára, ezzel a világörökség része lett, ami megmagyarázza miért olyan népszerű.

A mediterrán étrend valójában egy gyűjtőfogalom, mely a Földközi-tenger medencéjében élő népek kultúráját, hagyományait, szokásait, vallását és életmódját ötvözi.

Az étrendet a Földközi-tenger országainak gasztronómiája hívta életre, főként olasz és a görög konyha ihlette.

A mediterrán diéta alapját a növényi eredetű táplálékok képezik, ezalatt nagy mennyiségben értünk teljes kiőrlésű gabonatermékeket, zöldségeket, gyümölcsöket, olívaolajat, hüvelyeseket, olajos magvakat, fűszereket, tejtermékeket, szárnyas húsokat, halakat, valamint tenger gyümölcseit. A mediterrán diétába belefér a mértéktartó borfogyasztás is.

Mindannyian hallottuk már az okostányér elnevezést, ez az irányzat a mediterrán táplálkozás számos elemét tartalmazza, a főbb elvek azonosak: zöldségfélék, gyümölcsök, gabonafélék, tej és tejtermékek, hús és húskészítmények, halak és tojás kapcsolható az okostányér irányzat elveihez, emellett a megfelelő folyadékfogyasztásra, alacsony zsírbevitelre, só és cukor minimalizálására is figyelni kell.

A rendszeres sport elengedhetetlen része az egészséges életmódnak, így a mediterrán elvekhez is hozzátartozik a fizikai aktivitás.

Ha mintaétrendet szeretnénk keresni, a világhálón számtalan recept segíti a diéta megvalósítását, de néhány ötlettel mi is szolgálhatunk.

Egy mediterrán étkezésre kitűnő választás egy halétel, teljes kiőrlésű kenyérrel, friss salátával, olívaolajjal, vagy durumtésztából készült lasagne sok zöldséggel és hússal, illetve roston sült szárnyas húsok fetasajtos görög salátával, krémlevesekkel. A mediterrán étrend követői szinte minden ételhez, minden fogáshoz salátát esznek.

A mediterrán étrend vitaminokban, ásványi anyagokban, antioxidánsokban, rostokban gazdag, „rossz” szénhidrátokban, félkész ételekben, tartósítószeres élelmiszerekben, cukros, zsíros fogásokban szegény, így rengeteg módon segíti az egészségünk megőrzését.

A túlevés veszélyei mindennapjainkban

Sokan ismerjük azt az érzést, amikor egy hétvégi vacsora után alig tudunk felállni az asztaltól. Az alkalmi falánkság önmagában még nem jelent komoly problémát, de ha rendszeressé válik, az egészségünkre és az életminőségünkre nézve is súlyos következményekkel járhat. Ráadásul a modern világban a túlevés nem pusztán a test kérdése, hanem kulturális és pszichológiai jelenség is.

Milyen sportszakkört válasszunk a gyereknek?

Az iskolakezdés nemcsak a tanórák és a tankönyvek világát hozza el a fiatalok számára, hanem egyben a sportélet újra indulását is. A nyári szünet után ismét megtelnek a sportpályák, csarnokok és uszodák: kezdődnek a délutáni sportkörök, edzések, és a bajnokságokban is felpörög az idény.

„Me-time” mini szokások – 10 perces énidő, ami csodákra képes

A mindennapok rohanásában olyan könnyen elfelejtjük, hogy mi is emberek vagyunk, nem csak feladatokat teljesítő gépek. Pedig néha elég 10 perc énidő, és mintha újraindítanánk a lelkünket.

Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.

Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?