Ezért érdemes színesen táplálkozni
- Dátum: 2021.07.30., 18:44
- Udvari Fanni
- képek:pexels.com
- antioxidáns, egészség, energia, flavonoid, gyümölcs, színek, természet, test, zöldség
A zöld méregtelenít, a sárga fiatalít, a piros és a lila véd a ráktól. A zöldségek és gyümölcsök színe elárulja testünknek, hogy milyen tápanyagokat tartalmaznak. A színek is tápanyagok, az egészséges táplálkozás alappillérei.
Narancssárga (béta-karotin) – „Fiatalon tart“
A narancssárga zöldségek és gyümölcsök béta-karotint, vagyis az A-vitamin provitaminját tartalmazzák. Ennek köszönhetik narancssárga színüket. A szervezetben lévő megfelelő mennyiségű karotin megvédi sejtjeinket a szabad gyökök roncsoló hatásától és a káros UV-sugárzástól. Segíti továbbá a szép barnulást, valamint lassítja a bőröregedést. Érdemes tehát gondoskodni arról, hogy elég karotin tartalmú ételt fogyasszunk, mert nagyrészt ennek az anyagnak köszönhetjük szépségünket, fiatalságunkat.
A legfontosabb forrásai: Sárgarépa, a sütőtök, a mangó, narancs, sárgabarack, őszibarack, sárgadinnye.
Piros (likopin, betain) – „Véd a rák ellen”
A piros ételek a likopin nevű szintén fontos antioxidáns anyagnak köszönhetik élénk színüket. A mélyvörös zöldségek festékanyaga, pedig a betain, amely tumorellenes hatású, és segíti a vörösvérsejtek regenerálását és szaporodását. A vörös ételek, mint például a cékla is, a vérszegénység ellenszerei.
A legfontosabb forrásai: Paradicsom, pirospaprika, cékla, vérnarancs, csipkebogyó, meggy, ribizli.
Zöld (klorofill) – „A legjobb méregtelenítő”
A zöld színű zöldségek és gyümölcsök a legjobb méregtelenítők magas víz, klorofill és rosttartalmuk révén. A klorofill a zöld növényekben fotoszintézis útján keletkező pigment anyag, ez adja a levelek zöld színét is. A klorofill tisztítja a vért, hozzájárul a máj hatékony működéséhez és javítja a vérképet.
A legfontosabb forrásai: Brokkoli, spenót, zöldbab, kivi, saláta, uborka, zöldborsó, alga, zöld búzafű.
Fehér (fehérje) – „Növekedés és gyógyulás”
A fehér tápanyag szempontjából a fehérjét jelenti. Testünk számára nélkülözhetetlen a fehérje. Nélkülük nincs növekedés, nincs gyógyulás. A fehérjék aminosavakból épülnek fel, melyből húszféle létezik. Az állati eredetű élelmiszerek (hús, hal, sajt, tojás, tej) tartalmazzák mind a húsz aminosavat, ezek a teljes értékű fehérjék. A növényi eredetű élelmiszerekben nem mindig találhatóak meg teljes létszámban, de ha megfelelően kombináljuk őket, vegetáriánusként is hozzájuthatunk mindhez.
A legfontosabb forrásai: Fehér húsok (csirke, pulyka), halak, tej, sajt, joghurt, tofu, hüvelyesek, gabonák, csonthéjasok
Lila (antocianin) – „A legerősebb antioxidáns”
A sötétlila gyümölcsöket az antocián nevű anyag színezi őket lilára, mely egy antioxidáns flavonoid. A flavonoidok létfontosságú anyagok, mivel megvédik a C-vitamint a megsemmisüléstől, és segítik a véráramba szállított tápanyagok eljutását a sejtekhez. Erősítik, és rugalmassá teszik az érfalat, így gátolva az érelmeszesedés kialakulását. Az antocián egyúttal egy erős antioxidáns is, ezáltal segíti a szervezetet a káros UV sugarak által létrehozott szabadgyökök elleni védekezésben, valamint véd a ráktól is, valamint bizonyítottan látásjavító hatású.
Legfontosabb forrásai: Szilva, áfonya, szeder, lila szőlő, lilakáposzta, padlizsán, fekete ribizli.
A zöldségek és gyümölcsök változatos színe nem csak szemet gyönyörködtető, hanem a természet jelzőrendszere is egyben.
A túlevés veszélyei mindennapjainkban

Sokan ismerjük azt az érzést, amikor egy hétvégi vacsora után alig tudunk felállni az asztaltól. Az alkalmi falánkság önmagában még nem jelent komoly problémát, de ha rendszeressé válik, az egészségünkre és az életminőségünkre nézve is súlyos következményekkel járhat. Ráadásul a modern világban a túlevés nem pusztán a test kérdése, hanem kulturális és pszichológiai jelenség is.
Milyen sportszakkört válasszunk a gyereknek?

Az iskolakezdés nemcsak a tanórák és a tankönyvek világát hozza el a fiatalok számára, hanem egyben a sportélet újra indulását is. A nyári szünet után ismét megtelnek a sportpályák, csarnokok és uszodák: kezdődnek a délutáni sportkörök, edzések, és a bajnokságokban is felpörög az idény.
„Me-time” mini szokások – 10 perces énidő, ami csodákra képes

A mindennapok rohanásában olyan könnyen elfelejtjük, hogy mi is emberek vagyunk, nem csak feladatokat teljesítő gépek. Pedig néha elég 10 perc énidő, és mintha újraindítanánk a lelkünket.
Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.
Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?