Hétköznapi hozzávalóból igazi gourmet finomság – a lilahagymáról
- Dátum: 2021.07.18., 16:18
- Nagypál Bíborka Anna
- képek:pexels.com
- egészséges, étel, gourmet, hagyma, lilahagyma, magyar, vendégváró
A lilahagyma a magyar háztartások egyik alapvetően megtalálható hagymafajtája, sok ételhez használjuk, a magyar konyha elengedhetetlen hozzávalója. A lilahagyma fogyasztása nem csak hogy hasznos az egészségünknek, de akár különlegességeket is készíthetünk belőle.
A lilahagyma elég sok helyen népszerű zöldség, a magyar konyhában elég gyakran használjuk, de önmagában is sokan fogyasztják. Elsődlegesen illóolajáról ismert, ami igazán kellemetlen, ha éppen hagymát pucolunk. Ez az illóolaj azért található meg, mert védekezésre használja. Ha a hagymát felsértjük, akkor enzimek szabadulnak fel, amik reakcióba lépnek a hagymában levő kénnel. Ekkor létrejön egy gáz, ami szétterül a levegőben – ennek hivatalos neve S-1-propenil-cisztein-szulfoxid. A folyamat végén kén-dioxid, hidrogén-szulfid és kénsav jön létre. A sírás és a könny segít: a víz oldja a keletkező anyagot, így ki is mossa a szemünkből. Az illóolajok miatt sokszor alkalmazzák influenza ellen.

A lilahagyma antioxidánsban gazdag. Ezek segítik megelőzni a rákképződést, semlegesítik a szabad gyököket, és gyulladás gátló és csökkentő hatása van. A lilahagyma kiváló forrása a krómnak, mely csökkenti a vércukorszintet és elősegíti a sejtek inzulinérzékenységét. A krómhiány manapság gyakori jelenség az emberek szervezetében, mely hosszú távon cukorbetegséghez és szívbetegségekhez vezethet. Fontos, hogy a külső rétegekben több hasznos ásványianyag található, ezért a még ehető külső rétegeket érdemes elfogyasztani.
A zsíros kenyér gyakori kiegészítője a lilahagyma, elég hétköznapi étel. A lilahagymából azonban készíthetünk egy olyan finomságot, amivel a vendégeket is meglephetjük. Ez nem más, mint a lilahagyma chutney, vagy magyarosabban lilahagyma lekvár.
Hozzávalók (egy befőttesüvegnyi):
500 g lilahagyma
3 ek. étolaj vagy olivaolaj
0,5 dl víz

só, bors (akár rózsabors) ízlés szerint
0,5 dl balzsamecet
250 g befőző cukor – akár sima nádcukor is használható, abból elég kevesebb is
vörösbor +málna opcionális
Pucoljuk meg a hagymát, majd kockázzuk össze apró darabokra. Egy alkalmas edénybe melegítsük fel az olajat és mehet rá a hagyma. Kicsit kevergetjük, hagyjuk, hogy kicsit összeessen. Mehet rá a só és a bors majd 0,5 dl víz. Ismét kevergessük és jöhet a cukor is. Majd később a balzsamecet. Innen számítva kb. 30 percig kell főzni, amíg jó sötét lilás lekváros állagot nem kapunk. A cukorra oda kell figyelni, mert karamellizálódhat és odaégethetjük a lekvárunkat.
A lilahagyma lekvárt leginkább kézműves hamburgerekbe teszik márványsajttal, de konkrétan bármivel jól párosítható. Jó étvágyat hozzá!
A legjobb természetes édesítők
A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.
Vörösbor – Egészség a pohárban
Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!
Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer
Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.
A jód szerepe az emberi szervezetben
Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.
Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron
Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.