Menü

Miért olyan fontos a B vitamin és milyen tünetek jelzik a hiányát

Minden vitamin nagyon fontos a szervezetünknek, de a B vitamin bevitel különösen ajánlott az immunrendszer támogatása érdekében. A legjobb megoldás élelmiszerek formájában bevinni, ami a következő ételeket jelenti legfőképp: sajt, lazac, paradicsom, vörös húsok, spenót, rák, földimogyoró, máj, tej, tojás, leveles zöldségek, kesudió, tarkabab.

A B-vitaminok vízben oldódó vitaminok, amely azt is jelenti, hogy a felesleg vizelettel távozik a szervezetből. Kiegyensúlyozott, változatos táplálkozással könnyen bevihetők, így súlyos hiányállapot ritkán alakul ki, ha mégis, akkor számos kellemetlen tünetet okozhat.

A B vitamin fontos szerepet tölt be az aminosavak és a zsírok előállításában és felhasználásában, ha ebben hiányt szenvedünk, akkor a hajunk száraz és sprőd lesz, törik és hullik, hasonlóan a bőrünk is szárazzá válik. A megfelelő B vitaminbevitel nemcsak a haj és a bőr szépségéért, hanem a szép körmökért is felel.

Míg a B7 vitamin a fent említett dolgokért, addig a B9-vitaminnak a sejtosztódásban vagy nagyon fontos szerepe.

A B12-vitamin a folsavval együtt nagyon sokféle folyamatban vesz részt. Terhesség alatt különösen oda kell figyelni a folsav bevitelre a magzat egészséges fejlődése érdekében.

A vegetáriánusoknak különösen oda kell figyelniük a B vitamin szintjükre. Ennek a vitaminnak a hiányában végtagjaink zsibbadását tapasztalhatjuk.

Ha kapszula formájában keressük a B vitamint, akkor figyeljünk arra, hogy B-vitamin-komplexet vásároljunk.

A B-vitaminok közül a B1, B2, B3, B5, B6, B12 azok, amelyek fontos szerepet játszanak az immunrendszer energiatermelő anyagcsere-folyamataiban, a B2, B3, B12 hozzájárulnak az idegrendszer épségéhez és a bőrünk egészségéhez, míg a B2, B3, B5, B6, B12 vitaminok segítenek elűzni a fáradtságot. Is.

A B vitamin hiányának tünetei leginkább idegrendszeri, bőrgyógyászati, emésztőrendszeri és pszichiátriai tünetek képében jelentkeznek, a hiányt pedig az egyoldalú táplálkozás, vagy nagyon gyakran felszívódási probléma okozza. A felszívódás zavarai lehetnek többek között gyomorhurut miatt, autoimmun betegségek esetén, bizonyos gyógyszerek együttes szedése miatt, vagy krónikus bélgyulladás, esetleg egy bélszakasz műtéti úton való eltávolítása okán.

Hiányának tünetei: étvágytalanság, gyengeség, hányinger, súlyosabb hiány esetén izomgyengeség, reflexzavarok, száraz bőr, repedezett ajkak, száraz haj, bőrproblémák, mentális problémák, hasmenés, idegrendszeri problémák, gyengült immunrendszer és sajnos, ha a kedves olvasó azt hiszi itt a felsorolás vége, akkor téved, mert a lista még bizony folytatható és nem rövid.

Tessék odafigyelni az elegendő mennyiségű B vitamin bevitelre!

Martinka Dia

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.