Menü

Fekete pöttyök az orron, de nem mitesszer, mi az?

Sok embert érint az a probléma, hogy az arcán kisebb-nagyobb pórusok eltömődnek. Sokan ezeket mitesszernek hiszik, sokféle ártalmas módszerrel próbálnak megszabadulni tőlük. Nos, ezek azért nem szűnnek meg, mert makacsabbak, mint a mitesszerek. Ezek a sebaceous filamentek.

A sebaceous filament (továbbiakban SF) eléggé hasonlít a mitesszerekre, azonban tetejük általában nem fekete, hanem szürkés vagy barnás. Sokkal ellenállóbak, mint a mitesszerek, sokkal nehezebben lehet tőlük megszabadulni. Nyomkodás után sem tűnnek el, sőt a nyomkodás hatására fel is sérülhet a bőrfelszín, így saját magunknak okozhatunk hegeket. Eltűnni sosem fognak, de a pórusok méretét csökkenthetjük, az eltömődést pedig halványíthatjuk.

Honnan tudod, hogy mitesszered vagy SF-ed van? Egyrészt a pórusok színéből. Fekete vagy inkább szürkés. Vagy ha végig simítod az érintett felületet, akkor a mitesszerek kitüremkednek, az SF-ek pedig egyenletesek a bőrfelszínen. Mindkettő eltömődött pórus igazából. Viszont miért tömődnek el a pórusok? Ez lehet genetikai vagy hormonális ok, de ennek hatására túlzott faggyútermelődés jelentkezik az érintettnél. Alapjáraton a pórus fala folyamatosan hámlik, ez azonban nem megy mindig hibamentesen, hiszen a hámlás összetapadhat és eltömődhet a pórus. Azért lesz sötét színű, mert a sok zsír és az elhalt hámsejtek együttese levegő és fény hatására oxidálódni kezd.

Hogyan válhatsz meg tőlük? Ha használtál eddig bőrradírt, azt gyorsan felejtsd el! Lehet, hogy rövid távon pozitív eredményt tapasztaltál, azonban hosszú távon többet árt, mint használ. Azért, mert a benne lévő „radírozó szemcsék” erős hatás során képesek a bőrt felsérteni és mikrosérüléseket okozni. Ezeket a sérüléseket néhány szer és krém csípheti. Ehelyett szerezz be egy BHA solution-t, ami zsírban oldódó sav, ezért képes a pórusokba hatolni és kifejteni hatását. Az elhalt hámokat a BHA is képes eltávolítani.

Must have dolgok (avagy kencék, amiket mindenképpen szerezz be): BHA, ez ugye a szalicilsavas hámlasztó. Olajos lemosó. Ha zsíros bőröd van, talán megijedhetsz, hogy ettől még jobban az lesz. Nos, ne ijedj meg tőle! Alkalmazz dupla lemosást: először töröld át az arcod egy olajos lemosóval (ez lehet akár egy sima babaolaj is) utána ezt mosd le egy vizes, habos alapú lemosóval! Csodát fog tenni! Hetente egyszer masszírozd be az olajat a bőrödbe kb. 15 percen keresztül, ez egy igazi spa élmény! Az agyagos maszkról se feledkezzünk meg, ilyet bio boltban találhatsz porként. Egy kis tálba teszel ki, vízzel elkevered és felviszed egy ecsettel az érintett területre. 15 perc után mosd le, és csak heti egyszer szükséges.

Plusz tanács: a dermatológiában innovatív megoldás lett a niacinamid és a retinol. A niacinamid segít a faggyútermelés normalizálásában. A niacinamid és a BHA jó barátok, együttes erővel nagyon hatékonyak a probléma megszüntetésében. A retinolt sokan úgy ismerik, hogy ránctalanító hatóanyag. Ez igaz is, de újabban rájöttek, hogy képes felvenni a harcot a mitesszerek és az SF ellen.

Ha hámlasztót használsz, fényvédőt (min. 30 SPF) minden reggel kenj fel az arcodra, mert a hámlasztó miatt fényérzékennyé válik az arcbőr.

Nagypál Anna

Miért érdemes belevágni a léböjtbe?

A léböjt az egész szervezetre kihat, javítja az anyagcserét, tehermentesíti a szívet és a keringést, méregtelenít, hozzásegít az egészségi állapot általános javulásához.

Mit együnk, hogy megőrizzük csontjaink egészségét?

Köztudott, hogy csontjaink egészségének megőrzéséhez elengedhetetlenül szükséges a kalcium jelenléte a szervezetben. Az is köztudott, hogy ehhez tejtermékeket kell fogyasztani. Az azonban már kevésbé ismert, hogy rengeteg zöldségben is megtalálható a kalcium, tehát ha valaki nem a tejtermékek szerelmese, vagy vegán életmódot folytat, ugyanúgy találhat magának értékes kalciumforrásokat.

Ételadalék allergia

Mindenki ismerősi körében előfordul valaki, aki laktózérzékeny vagy épp pollenallergiás, ám egyre több embernél fordul elő az ételadalék allergia is.

Korunk új szupermolekulája: a GABA (gamma-amino-vajsav)

Hazánkban is mélyreható kutatások folynak egy nem túl rég felfedezett molekulával, a gamma-amino-vajsavval (GABA, gamma-aminobutyric acid) kapcsolatosan. E főként csírázáskor képződő vegyületnek egyre komolyabb szakmai jelentősége van.

Csípések és kezelésük

Rovarcsípés bárkin bármikor előfordulhat. A körülöttünk élő rovarok kertészkedés közben, sétálva vagy otthon is okozhatnak kellemetlenségeket, duzzanatot, viszketést, bőrpírt, rosszabb esetben súlyosabb allergiás reakciót.