Menü

Fekete pöttyök az orron, de nem mitesszer, mi az?

Sok embert érint az a probléma, hogy az arcán kisebb-nagyobb pórusok eltömődnek. Sokan ezeket mitesszernek hiszik, sokféle ártalmas módszerrel próbálnak megszabadulni tőlük. Nos, ezek azért nem szűnnek meg, mert makacsabbak, mint a mitesszerek. Ezek a sebaceous filamentek.

A sebaceous filament (továbbiakban SF) eléggé hasonlít a mitesszerekre, azonban tetejük általában nem fekete, hanem szürkés vagy barnás. Sokkal ellenállóbak, mint a mitesszerek, sokkal nehezebben lehet tőlük megszabadulni. Nyomkodás után sem tűnnek el, sőt a nyomkodás hatására fel is sérülhet a bőrfelszín, így saját magunknak okozhatunk hegeket. Eltűnni sosem fognak, de a pórusok méretét csökkenthetjük, az eltömődést pedig halványíthatjuk.

Honnan tudod, hogy mitesszered vagy SF-ed van? Egyrészt a pórusok színéből. Fekete vagy inkább szürkés. Vagy ha végig simítod az érintett felületet, akkor a mitesszerek kitüremkednek, az SF-ek pedig egyenletesek a bőrfelszínen. Mindkettő eltömődött pórus igazából. Viszont miért tömődnek el a pórusok? Ez lehet genetikai vagy hormonális ok, de ennek hatására túlzott faggyútermelődés jelentkezik az érintettnél. Alapjáraton a pórus fala folyamatosan hámlik, ez azonban nem megy mindig hibamentesen, hiszen a hámlás összetapadhat és eltömődhet a pórus. Azért lesz sötét színű, mert a sok zsír és az elhalt hámsejtek együttese levegő és fény hatására oxidálódni kezd.

Hogyan válhatsz meg tőlük? Ha használtál eddig bőrradírt, azt gyorsan felejtsd el! Lehet, hogy rövid távon pozitív eredményt tapasztaltál, azonban hosszú távon többet árt, mint használ. Azért, mert a benne lévő „radírozó szemcsék” erős hatás során képesek a bőrt felsérteni és mikrosérüléseket okozni. Ezeket a sérüléseket néhány szer és krém csípheti. Ehelyett szerezz be egy BHA solution-t, ami zsírban oldódó sav, ezért képes a pórusokba hatolni és kifejteni hatását. Az elhalt hámokat a BHA is képes eltávolítani.

Must have dolgok (avagy kencék, amiket mindenképpen szerezz be): BHA, ez ugye a szalicilsavas hámlasztó. Olajos lemosó. Ha zsíros bőröd van, talán megijedhetsz, hogy ettől még jobban az lesz. Nos, ne ijedj meg tőle! Alkalmazz dupla lemosást: először töröld át az arcod egy olajos lemosóval (ez lehet akár egy sima babaolaj is) utána ezt mosd le egy vizes, habos alapú lemosóval! Csodát fog tenni! Hetente egyszer masszírozd be az olajat a bőrödbe kb. 15 percen keresztül, ez egy igazi spa élmény! Az agyagos maszkról se feledkezzünk meg, ilyet bio boltban találhatsz porként. Egy kis tálba teszel ki, vízzel elkevered és felviszed egy ecsettel az érintett területre. 15 perc után mosd le, és csak heti egyszer szükséges.

Plusz tanács: a dermatológiában innovatív megoldás lett a niacinamid és a retinol. A niacinamid segít a faggyútermelés normalizálásában. A niacinamid és a BHA jó barátok, együttes erővel nagyon hatékonyak a probléma megszüntetésében. A retinolt sokan úgy ismerik, hogy ránctalanító hatóanyag. Ez igaz is, de újabban rájöttek, hogy képes felvenni a harcot a mitesszerek és az SF ellen.

Ha hámlasztót használsz, fényvédőt (min. 30 SPF) minden reggel kenj fel az arcodra, mert a hámlasztó miatt fényérzékennyé válik az arcbőr.

Nagypál Anna

Egyél epret!

Tudtad? Az ókori rómaiak szerint az eper gyógyhatású, ezért orvosságként használták a depressziótól az ájulásig, a lázig, a vesekőig, a rossz leheletig és a torokfájásig.

Nyári arcpakolások

Ki gondolná, hogy bizonyos gyümölcsöknek nemcsak belsőleg, hanem külsőleg is jó hatása van a szervezetünkre? Készítsünk gyümölcsös, nyári arcpakolásokat!

A lecsökkent fizikai aktivitás és a táplálkozás kapcsolata

Sajnos napjainkban a gyermekeinknek kevesebb lehetősége van a mozgásra, sportolásra az iskolán kívül, mint korábban. Sok esetben nem nincs meg a lehetőség kerékpárral iskolába járni, az iskolatáskát gyalogszerrel húzni, vonni, cipelni.

Gyógynövényekkel a demencia ellen

Léteznek gyógynövények, melyek demencia esetén hatásosak. Utánajártunk a lehetőségeknek.

Mi az alvási apnoe?

Mondták már Önnek, hogy hangosan horkol? Előfordul, hogy az éjszakai alvás után is fáradtan ébred fel? Álmos napközben? Hogyha igen, lehet, hogy Önnek alvási apnoéja van.